Foredragsholdere
På den nasjonale veterankonferansen møter du en rekke foredragsholdere med mange forskjellige vinklinger på veteransaken. Her kan du se video av årets foredrag.
Kristiansand, 5.–6. november 2019
Den nasjonale veterankonferansen 2019 ble arrangert i Kristiansand. Dette er en fagkonferanse som samler de som jobber med oppfølging og anerkjennelse av veteraner fra internasjonale operasjoner.
Veteranene har erfaring fra krevende og komplekse situasjoner, oppgaveløsing under tidspress og møte med vanskelige verdispørsmål. Alt dette er verdifull kompetanse både for Forsvaret, men også for samfunnet. På konferansen får deltakerne innsikt i hvordan det sivile Norge, og spesielt kommunene, kan bidra til økt anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging av veteraner.
Lenger ned på siden kan du se video av årets foredrag – og talkshowet Debrif, som ble sendt på stream i pausen.
På den nasjonale veterankonferansen møter du en rekke foredragsholdere med mange forskjellige vinklinger på veteransaken. Her kan du se video av årets foredrag.
Ansvaret ved å sende soldater ut i internasjonale operasjoner
Som stortingsrepresentant har Frank Bakke-Jensen selv vært med på å sende ut soldater til internasjonale operasjoner.
Nå sitter han som forsvarsminister, med det samme ansvaret. Hvordan kjenner han som folkevalgt og nå statsråd på dette ansvaret?
Veteranoppfølging i et helseperspektiv
Hvordan ser helse- og omsorgsdepartementet på veteranoppfølging?
Hvordan tenker topplederne i Forsvaret rundt ansvaret ved å sende soldater ut i farlige oppdrag?
Lars Lervik er sjef for Brigade Nord, som er en samlebetegnelse for kampavdelingene i Hæren. Han har en bred bakgrunn fra Forsvarssektoren hvor han blant annet har vært sjef for Telemark bataljon og avdelingsleder i sikkerhetspolitisk avdeling i Forsvarsdepartementet.
Lars Lervik kommer til Nasjonal veterankonferanse 2019 for å snakke om ansvar. Det ansvaret han som sjef kjenner på ved å sende soldater ut i internasjonale operasjoner vel vitende om at kanskje ikke alle kommer hjem igjen.
Å få teamet opp på hesten igjen etter en brutal hendelse
Rune Wenneberg er Hærens sersjantmajor. Han har bred erfaring fra Forsvaret hvor han blant annet har vært eskadronsjef i Telemark bataljon. Wenneberg var sjef for en task unit i Afghanistan når Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i 2011.
Rune Wenneberg kommer til veterankonferansen for å snakke om hvordan han som sjef klarte å motivere soldatene som hadde opplevd å miste en av sine egne til å reise ut igjen og fortsette på jobben dagen etter. Han vil også snakke om hvordan det er, rent personlig, å måtte håndtere sine egne følelser etter en slik hendelse – og samtidig skulle være et godt forbilde for soldatene – og få de til å gjøre de riktige tingene?
Kompetansekurs til alle landets kommuner
Belinda Ekornås er psykologspesialist og spesialrådgiver ved Regionalt senter for Vold, Traumatisk stress og Selvmordsforebygging (RVTS) øst.
RVTS har i samarbeid med Forsvarets veterantjeneste laget en pakke med kompetansehevende kurs om militært innsatspersonell, som tilbys gratis til alle landets kommuner. Denne kurspakken består av fem forskjellige kurs. Ett for beslutningstakere i kommunen, ett for fastleger, ett for helsepersonell, ett for lærere og barnehageansatte og ett for veterankontakter i kommunene.
Belinda Ekornås kommer til Nasjonal veterankonferanse for å fortelle mer om disse kursene, med spesielt fokus på kurset for lærere og barnehageansatte.
Hvordan jobber Horten kommune for veteranene – både i egen kommune og for resten av landet?
Helge Etnestad er samfunnsplanlegger og veterankontakt i Horten kommune, med bred erfaring fra lederoppgaver i offentlig og ideell sektor.
Han kommer til konferansen for å fortelle om Horten kommunes veteranarbeid. For å imøtekomme behov for kompetanse og ivaretakelse av veteranene og deres nærmeste, er det stort behov for opplæring i kommunene. Helge Etnestad vil fortelle om det initiativet Horten kommune har tatt for å etablere et e-læringstilbud til fri bruk i de kommuner i landet som ønsker det. Opplæringen skal være god, fleksibel og tilpasset relevant personell i det mangfoldige utfordringsbildet som kommune-Norge møter.
Hvordan ble frigjøringsdagen 8. mai også til veterandag? Hvordan har den utviklet seg?
Gjennom en samtale om frigjørings- og veterandagen 8. mai vil Torunn Laugen Haaland og Hans J. Røsjorde gi deg innblikk i hvordan dagen ble til og hvordan den har utviklet seg siden innføringen.
Torunn Laugen Haaland forsker og underviser ved Forsvarets høgskole. Hun har blant annet skrevet om utviklingen av den norske militære profesjonen, og om erfaringslæring og minnemarkering knyttet til den norske militære innsatsen i Afghanistan. Hun har tidligere vært dekan ved FHS. Hun vil snakke om hvordan den nasjonale markeringen av 8. mai har endret seg fra å være en dag for å minnes frigjøringen til å bli en dag for å anerkjenne og hedre de militære.
Hans J. Røsjorde er tidligere Stortingsrepresentant, og ledet Forsvarskomiteen i 12 år. I sin kontakt med veteranorganisasjoner dannet etter 2. verdenskrig ble det klart for ham at det opptok denne gruppen veteraner hvordan markeringer skulle ivaretas etter hvert som tiden krevet sitt. Nye grupper av veteraner kom også til gjennom internasjonale militære engasjementer og gjennom den kalde krigs konsekvenser. Røsjorde fremmet derfor et representantforslag om å innføre en veterandag for «tidligere soldater fra nasjonale styrker og FN-styrker». Alle partier ga sin støtte til forslaget og dermed ble grunnmuren lagt for den markering av våre veteraners innsats som nå har funnet sin form.
Å miste en soldat
Video av foredraget er dessverre ikke lenger tilgjengelig.
Mart de Kruif har tjenestegjort nærmere førti år som offiser i den nederlandske hæren. I denne perioden har han blant annet vært sjef for den nederlandske Hæren samt sjef for Regional Command South i Afghanistan som er en styrke bestående av 45000 soldater fra 24 forskjellige nasjoner. Under oppholdet i Afghanistan opplevde han å miste en av sine soldater.
De Kruif kommer til Nasjonal veterankonferanse for å snakke om hvordan tjeneste i militære operasjoner kan påvirke en sjef, soldatene og deres venner og familie.
Utviklingen i veteranivaretakelsen
Kjersti Klæboe er ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementets avdeling for personellpolitikk, kompetanse og felles juridiske tjenester.
Gjennom en samtale med Siri Lill Mannes oppsummerer de hva som har skjedd på veteranområdet de foregående årene, og ser også litt framover.
Fylkesmannens rolle i utviklingen av kommunale veteranplaner
Velgerd Svarstad Haugland har vært Fylkesmann i Oslo og Akershus fra 2011, og fortsetter som Fylkesmann for Oslo og Viken fra 2019. Tidligere har hun vært stortingsrepresentant i tre perioder, og også bekledd to statsrådsposter.
Fylkesmennene i Norge har fått et oppdrag om å oppfordre kommunene til å lage kommunale veteranplaner. Det er i en kommune den enkelte veteran bor, og det er der de som trenger det skal få oppfølging fra det sivile. Et annet viktig aspekt er kommunenes rolle i å anerkjenne veteranene. På veterankonferansen vil Haugland snakke om dette, og Fylkesmannens oppdrag i å sørge for at det dagligdagse også får gode løsninger.
Hva kan familievernet bidra med for en forsvarsfamilie?
Tove Bruusgaard er avdelingsdirektør for kompetanse og implementering i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
På den nasjonale veterankonferansen 2019 snakket hun om familievernets tilbud, og hva familievernkontoret kan bidra med for forsvarsfamiliene. Hun snakket også om de spesielle utfordringene en forsvarsfamilie kan komme bort i forbindelse med at en i familien tjenestegjør i en internasjonal operasjon.
Familiens betydning i et militærpsykiatrisk perspektiv
Tore Tveitstul er psykiater og sjef for Institutt for Militærpsykiatri og Stressmestring (IMPS) – en del av Forsvarets Sanitet (FSAN). Han er selv veteran, med flere kontingenter i Afghanistan i perioden 2007–2011. Avdelingen han leder er et spisskompetent supplement til det sivile helsevesenet, for veteraner. I tillegg driver IMPS med sakkyndighetsarbeid, forskning, undervisning og operativ støtte før, under og etter internasjonale operasjoner.
Tore Tveitstul kommer til veterankonferansen for å snakke om familiens betydning og hvorfor Forsvaret er opptatt av familien. Han vil se dette ut ifra et militærpsykiatrisk perspektiv.
Hvordan har Kystjegerkommandoen fokus på å inkludere og ivareta de ansattes familier i daglig tjeneste, før, under og etter operasjoner?
Per Kristian Bruun er sjefsmester for Kystjegerkommandoen, en avdeling som har opplevd å få skadet personell i operasjoner og tapt personell i og utenfor tjeneste.
Bruun snakker om hvorfor Kystjegerkommandoen har fokus på å inkludere og ivareta de ansattes familier i daglig tjeneste, før, under og etter operasjoner. Dette gir synergier som kommer de ansatte, deres familier, Forsvaret og samfunnet til gode.
Hvordan trives veteranbarn? En dansk studie gir deg svaret.
Anni Brit Sternhagen Nielsen, ph.d., statsviter og sykepleier, er seniorforsker ved det danske veteransenteret. Hennes forskning omfatter lengevarende studier av fysisk og psykisk helbredelse i forskjellige populasjoner.
På veterankonferansen presenterer hun resultater fra en større dansk studie (Børn af veteraner, 2018), som har undersøkt trivsel (mentalt, familieliv, skolegang, venner, fars psykiske problemer) blant 7-, 11- og 15-årige barn av veteranfedre. Overordnet viser studien at de aller fleste barn av veteraner trives godt, helt på linje med andre barn i Danmark. Men studien viser også at enkelte veteranbarn opplever mer stress i hverdagen, og trives dårligere psykisk enn barn generelt. På veterankonferansen får du hele bildet fra studien.
Hvilken støtte trenger veteranfamilien?
Video av foredraget er dessverre ikke lenger tilgjengelig.
Frode Thuen er psykolog og professor ved Høgskolen på Vestlandet og en av landets mest profilerte samlivseksperter og parterapeuter. Han har blant annet en ukentlig samlivsspalte A-magasinet, og har omfattende erfaring med å holde samlivskurs, også for ansatte i Forsvaret.
I dette foredraget fokuserer han på belastninger og utfordringer som særlig kan gjøre seg gjeldende for forsvarsfamiliene, og som kan påvirke samlivet og familielivet deres. Han drøfter også hvordan Forsvaret best kan støtte familiene, og ikke minst hva den enkelte forsvarsansatte og hans/hennes partner selv kan gjøre for å ha et godt og stabilt samliv og familieliv.
Veteranhistorie: Om å slå ISIL i Irak. Og det å komme hjem.
Video av foredraget er dessverre ikke lenger tilgjengelig.
Odd Einar Nygård er Sjefssersjant i Hærens Rekrutt- og fagskole. Han har gjennom sin karriere vært utsendt ti ganger til internasjonale operasjoner, og har i de siste 16 årene jobbet i Telemark bataljon. Hans siste operasjon var som sjefssersjant i NOR TU 1 Irak, hvor Telemark bataljon bistod den Irakiske Hæren med å slå ISIL i Irak.
Odd Einar kommer til veterankonferansen for å snakke om hvordan det på kort varsel er å reise ut i internasjonale operasjoner, støtte den irakiske Hæren, håndtere opplevelser, reflektere over egen familie, og det å komme hjem.
Posttraumatisk vekst
Kristin Glad er psykolog og forsker ved Nasjonalt Kompetansesenter for Vold, Traumatisk stress og Selvmordsforebygging (NKVTS). Orlogskaptein Andreas Nordstrand er psykolog og forsker ved Institutt for Militærpsykiatri og Stressmestring (IMPS).
Begge jobber med doktorgrader innenfor posttraumatisk vekst. Glad med fokus på ungdom som var på Utøya 22. juli, Nordstrand med fokus på afghanistanveteraner.
Et av de viktigste funnene som er gjort i traumeforskningen er at sosial støtte er en av de viktigste faktorene for å bearbeide traumatiske opplevelser. Glad og Nordstrand kommer til Nasjonal veterankonferanse for å snakke om hvorfor familien og sosial støtte er en så viktig faktor for å forebygge stresslidelser hos veteraner.
Hvordan er det å delta som politi i en internasjonal operasjon?
Video av foredraget er dessverre ikke lenger tilgjengelig.
Halvor Hartz er pensjonert lensmann i Modum. Han var ansatt i politi og lensmannsetaten fra 1971–2010 og har deltatt i flere ulike internasjonale operasjoner på Balkan og i Afghanistan. Han har også jobbet i Justisdepartementet med ansvar for å sende norske polititjenestemenn og -kvinner i internasjonale operasjoner. I tillegg har han tjenestegjort i FNs hovedkvarter i New York, med ansvar for å bemanne og følge opp FNs politikontingenter.
På veterankonferansen vil Hartz fortelle sin historie om hvordan det er å delta som politi i en internasjonal operasjon.
Fulgte du veterankonferansen på stream fikk du i pausene se talkshowet Debrif, som i år ble ledet av Kjell Sigvart Heltorp og Anders Aks. I studio møter du mange av de som deltar på konferansen til en hyggelig og uformell prat.
I denne episoden møter du:
I denne episoden møter du:
I denne episoden møter du:
I denne episoden møter du:
I denne episoden møter du:
I denne episoden møter du:
Detaljene for årets program finner du her.
DAG 1
TIRSDAG 5. NOVEMBER
08:00–10:30 Innsjekk/registrering
10:30 Konferansen starter
12:00–13:00 Lunsj
Pause
Pause
16:30 Konferansedag 1 slutt
18:00 Forsvarets veterankonsert med utdeling av Forsvarets veteranpris i Kristiansand domkirke
20:00 Forsvarssjefens festmiddag
DAG 2
ONSDAG 6. NOVEMBER
08:30 Åpning dag 2
Pause
Pause
12:00–13:00 Lunsj
14:00 Konferansedag 2 slutt