Åsne fant fremtiden i Finnmark
Åsne Høiberg (23) fra Kongsberg flyttet til Porsanger for å bli en del av oppbyggingen av Forsvaret i Finnmark. De neste årene vil det bli behov for flere som henne.
Det begynte med førstegangstjenesten som vaktsoldat ved Porsangmoen leir. Etter 12 måneder kunne hun ha dimittert, men trivselen var så stor at hun ba om de seks ekstra månedene tjenesten åpner for.
Da også de var over, fikk hun tilbud om fast jobb, noe hun aldri var i tvil om hun skulle takke ja til.
Flyttet til Finnmark
Kongsbergjenta fant likegodt ut at det enkleste var å gjøre finnmarking av seg og flytte til Porsanger kommune.
– Jeg syntes det var det som føltes riktig. Det var ingen god grunn til ikke å bo her, forteller korporalen, nå ansatt som HR-spesialist i staben til Finnmark landforsvar.
Istedenfor å pendle hjem hver helg, bruker hun nå heller tiden på å oppleve hele det enorme og naturrike fylket.
– Nordkapp og Hammerfest for eksempel, er bare en liten kjøretur unna, sier hun.
Etter mange år nesten uten aktivitet, begynte oppbyggingen av et nytt landforsvar i Finnmark i 2019 med Garnisonen i Porsanger som selve kraftsenteret. Pendlerflyet med direkterute Gardermoen-Lakselv har trolig vært den viktigste suksessfaktor for å lokke folk til å jobbe her.
Finnmark landforsvar
- Finnmark landforsvar (FLF) er den samlede kommandoen for de norske militære landstyrkene i Finnmark.
- FLF består av Porsanger bataljon, Garnisonen i Sør-Varanger og Finnmark heimevernsdistrikt (HV 17).
- Avdelingen har felles ledelse og stab med hovedkvarter på Porsangmoen leir, halvannen mil sør for Lakselv. Oberst Tomas Beck er sjef.
- Finnmark landforsvar formelt etablert 1. januar 2019, og oppbyggingen skal etter planen være fullført innen 2025.
Nå gjør likevel stadig flere som Åsne, og flytter hit.
Babyboom i bataljonen
– Vet du, vi har en aldri så liten babyboom her nå. Vi har fire babyer som enten har kommet eller er på vei, forteller sjef for Porsanger bataljon, Ronny Bratli.
Han har vært i garnisonen siden bataljonen ble opprettet 1. mai 2020, og er per i dag sjef for 80 ansatte og 120 soldater.
– Det er vanskelig å få folk til Porsanger, men de som har kommet siden vi begynte å rekruttere folk hit igjen i 2019, de jobber her fortsatt, sier oberstløytnanten, som da snakker om både de som fortsatt pendler og de som har flyttet til Porsanger.
Et konkret oppdrag med tilstrekkelige ressurser mener han også bidrar til trivsel.
– Per i dag har vi fylt opp bataljonen, men vi skal bli større. Frem mot 2025 skal dagens 80 ansatte og 120 vernepliktige bli dobbelt så mange. Derfor har jeg personell som min pri 1. Det kommer til syne i alt vi gjør, forklarer bataljonssjefen.
Investerer 1,3 mrd
Trivsel for både soldater og ansatte mener Bratli er nøkkelen for å holde på folk. Når det i årene som kommer skal investeres stort i både infrastruktur og materiell, er det boliger og innkvartering til personellet som skal komme på plass først.
Til sammen 1,3 milliarder kroner skal brukes på nye boliger, ny sykestue, haller og soldatforlegninger. For å nevne noe.
Kommer du som militært ansatt til bataljonen skal du òg få en karriere og tjenesteplan som viser mulighetene deres de neste 5-10 årene. Det inkluderer utdanning, kompetansebygging og tjenestemuligheter.
Lederutvikling
– For å ha en god arbeidsplass trengs det gode ledere. Her oppe mener jeg vi har ledere som er inkluderende og har en god dialog med de ansatte, og det håper jeg gir ringvirkninger. Jeg vet det er noen som mener dette ikke er viktig, men jeg mener det er en god investering, sier oberstløytnanten.
Det gode lederskapet mener han også kommer til syne blant de vernepliktige der mange ønsker å fortsette forsvarskarrieren når førstegangstjenesten er over. Blant årets kull har hele 60 søkt opptak til Telemark bataljon. Av de som var inne i fjor er fremdeles 35 prosent inne i Forsvaret, enten i videre utdannelse eller i en stilling – som Åsne.
– Jeg hadde alltid tenkt at jeg skulle inn i Forsvaret. Tanken var jo at det bare skulle være for et år, men nå har det blitt til at jeg har blitt her, forteller 23-åringen fornøyd.
Bygger videre utdannelse
På fritiden lokker vakker natur henne ut, både på korte og lengre overnattingsturer. Hun har også fått nye venner i lokalmiljøet, utenfor Forsvaret.
– Samfunnet her er åpent og hyggelig. Spør du kollegene mine sier de at jeg kommer til å ende opp med en lokal type og bli her lenge. Planen i første omgang er tre år til, men alt kan skje, sier Åsne og ler.
Til høsten planlegger hun å ta en bachelor innen HR. Det er ingen grunn til at hun ikke skal bli boende her.