Norsk English
Marinejeger på fartøy

«Alt du hører om opptaket er sant, og ingenting stemmer»

Det kimer tungt fra klokka. «Nei, kom igjen, da» utbryter skvadronsjef "Fredrik" og strener raskt ut døra og mot den åpne plassen ute. Hjelm med nr 44 er lagt ned ved skipsklokka. Andremann har gitt seg denne dagen. Han blir ikke den siste.

Skipsklokke

Alle kandidater som gir seg, må ringe i klokken og legge ned sin hjelm ved den.

Marinejegerkommandoens opptak er myteomspunnet. Selv fleiper instruktørene med at «Alt du har hørt om vårt opptak er sant og ingenting stemmer». De fleste søkerne som møter opp, er forberedt på at det kommer til å bli lange og tøffe dager. Men hvor lange og hvor tøffe – der ligger den store usikkerheten, som knekker flere underveis.

Om du gir deg under opptaket, må du ringe i skipsklokka og legge ned hjelmen din ved foten av flaggstanga. Stabelen av hjelmer vokser underveis i opptaket. Så hva kan man gjøre for å takle stresset som man utsettes for, og hindre at din hjelm blir en del av stabelen?

Mental styrketrening

"Jack" jobber til daglig med mental trening og har bakgrunn fra Norges Idrettshøgskole. Han forklarer at noen ting er helt elementære for å håndtere stress.

3 grep for å klare opptaket

Ta kontroll
Mental robusthet
Takle stress

Må tåle usikkerheten

I løpet av opptaket gis kandidatene en innføring i helt elementære militære ferdigheter slik som sikring av våpen, pakking av tung sekk for marsj og sårstell. De dras igjennom minstekravene for de fysiske testene de første dagene, men må hele tiden være klar for at hva som helst kan skje – når som helst.

Skvadronsjef «Fredrik» skulle helst se at så få som mulig legger fra seg hjelmen. Men han vet også hvor viktig det for en spesialsoldat å kunne takle stresset som kommer med jobben. Derfor er usikkerhet en viktig del av opptaket. Og nettopp det skal søkerne få kjenne på i løpet av natten som følger.

Her går nattalarmen for marinejeger-kandidatene under opptaket

«Jens» som har søkt marinejeger for andre gang, har nettopp gjennomført den store vannprøven. Han står kald i det stummende mørket og venter på neste instruks for natten. Lenger borte står de andre og venter mens heavy metal dundrer ut av en boomblaster. Det striregner og under vann venter en krevende oppgave på dem. Jens forteller at hans strategi for å klare opptaket er å ta et minutt av gangen.

Flere kunne kommet lengre

«Fredrik» og de andre instruktørene følger kandidatene tett under hele prosessen for sikre at søkerne både blir både godt ivaretatt og riktig vurdert.

I slutten av det flere uker lange opptaket lå svært mange antall hjelmer ved klokken. Skvadronsjef "Fredrik" tror at enda flere kunne kommet lengre.

"Du bør klare alle de fysiske minstekravene med god margin på en dårlig dag. Og så sier det seg jo seg selv i navnet – marinejeger – du må jo mestre å være i vann. Det er bare å øve på de enkle tingene slik som å utligne, svømme under vann og ikke minst, finne roen i vann. Klarer du å senke pulsen når det stormer som verst, er det en stor fordel."

Kandidater om opptaket