Norsk English

CBRN: En kamp mot det usynlige våpenet

Klokken er 21:00 og alarmen går hos det finske politiet. Det er planlagt et terrorangrep mot kjøpesenteret Kamppi, midt i hjertet av Helsinki.

Det har kommet inn et tips om en kriminell organisasjon som planlegger å bruke kjemiske våpen inne på senteret. Finsk brannvesen og helsevesen tilkalles.

20230904_Reccex2023_SN_008

Det blir også det militære CBRN-kompaniet i Finland, som forsterkes av spesialister fra både Norge, Sverige og Danmark. 

Kjøpesenter

Politiet er raskt på stedet for å forhindre at de kjemiske våpnene tas i bruk.

 

Dessverre kommer de for seint. 

Øvelsen heter RECCEX.

Målet er å trene og øve på nasjonale prosedyrer i et multinasjonalt samarbeid. Situasjoner med kompliserte scenarioer i taktiske operasjoner som omhandler CBRN og EOD/IEDD.

CBRN står for kjemiske stoffer (C), biologiske agens (B), radioaktive stoffer (R), nuklært materiale (N). EOD/IEDD omhandler eksplosivrydding av konvensjonell ammunisjon, improviserte eksplosive innretninger og terrorbomber.

Det øves på samarbeid mellom nordiske militære styrker, og i dette tilfellet, finske sivile myndigheter og etater.

Fra det norske bidraget er det 28 deltakere fra 132-LV Ørland, Hærens CBRN-kompani, Ingeniørskolen, Sjøforsvarets sikkerhetssenter og Forsvarets ABC-skole (FABC). 

Screenshot 2023-09-06 at 21.25.01

Store lastebiler ruller inn på plassen utenfor Kamppi kjøpesenter. I løpet av 15 minutter har CBRN-soldatene og de sivile etatene fått på plass sine egne vernesoner. De er klare for å hjelpe dem som har blitt utsatt for det kjemiske angrepet på innsiden av kjøpesenteret.

545A4748_

Det er mellom 30 og 40 skadde og terroristene gjemmer seg blant butikker og klesstativer. Politiet går i front og sikrer hver etasje, en etter en. Samtidig evakuerer brann- og redningsetaten så mange de kan.

De fleste må bæres ut og viser symptomer som tyder på forgiftning. De har uklart syn og det renner slim fra nese og munn. 

20230904_Reccex2023_SN_010

På utsiden av senteret legges pasientene på bårer og spyles med vann. Det er viktig for CBRN-spesialistene å fjerne alt av farlige stoffer som er utenpå klærne og huden til de evakuerte.
Når pasienten er ren, kan han eller hun fraktes fra skitten til ren sone for videre behandling av helsepersonell.

20230904_Reccex2023_SN_008-2

Det er viktig å trene sammen med våre nærmeste allierte for å øke kunnskapen om CBRN, slik at vi kan møte potensielle trusler enda bedre og øke den operative evnen vår. 

– Om vi har forståelse for hvilke type farer forskjellige CBR- og giftige industristoffer utgjør, kan vi bedre og raskere gjøre opp en formening om hvordan de bør håndteres, og vurdere konsekvensene av forskjellige typer scenarier, forklarer Nina Breistein, orlogskaptein og seksjonssjef ved Forsvarets ABC-skole.

Utvider fagfeltet

RECCEX er en øvelse som har blitt arrangert hvert år siden 2009, men aldri i Norge.

– Dette er på grunn av lite personell og det har dermed vært utfordrende å ha nok kapasitet til å gjennomføre en så stor øvelse, sier Breistein.

Hun legger til at det blir flere å ta av fremover. Hæren og Forsvaret skal blant annet opprette et helt nytt CBRN-kompani, noe som gjør det enklere for Norge å være vertskapsland for fremtidige øvelse. 

Breistein og oberstløytnant Anders Kildal, sjef for Forsvarets ABC-skole er i Finland for å observere de norske spesialistene som deltar på øvelsen, og for å møte de andre sjefene for CBRN-skolene i Danmark, Sverige og Finland.

Breistein forklarer at det er viktig at de nordiske landene har en forståelse for hverandres planverk, kompetanse, materiell og prosedyrer. 

– Dette er for å kunne støtte hverandre bedre ved behov.

Realistisk trening

Under sjefsmøtet ble blant annet tema for øvelsens scenarioer diskutert.

– Gjennom flere år har søkelyset vært rettet mot ulykker og terrorisme. Nå vurderes det å se mer på trusler eller angrep mot allierte operasjoner, forklarer Kildal.

Siden terrorangrepene 11. september 2001, har terrorisme vært sentralt i beskrivelser av trusselbildet. Dette har endret seg de siste årene og i NATOs “CBRN defence policy” fra 2022 er det en dreining mot statlige aktører.

Kildal forklarer at Norge allerede har et system og planverk for alliert mottak for støtte ved en artikkel 5 operasjon: Et angrep mot et land som er medlem i NATO, er et angrep mot alle medlemmene.

–  Nå når Finland er med i NATO og Sverige ser ut til å stå for tur, vil det være naturlig å tenke at norske objekter kan bli mer utsatt for trusler dersom NATO skulle iverksette større forflytninger til eller gjennom Norge, sier Kildal.

Han forklarer videre at stridsmidler innenfor CBRN-domenet vil kunne være aktuelle grep fra en motstander for å hindre eller sinke slike operasjoner.

–  Derfor ønsker vi å kunne øve med et slikt scenario og med en mulig statlig aktør som motstander fremfor en terrorist. 

Begge scenarioer vil uansett stille krav til samvirke med totalforsvaret, som også er et mål for Forsvarets ABC-skole.