Cyberforsvaret satser på lærlinger
Gjør braksuksess med ny strategi. Å tilby lærlinger faste ansettelser i Forsvaret etter endt læretid, har vist seg å være en vinn-vinn situasjon for både lærlingene og Forsvaret. I år tilbyr de også et helt unikt lærested.
– Hva i all verden er det jeg har sagt ja til, tenkte jeg aller først, sier Ask Sander Eriksen.
Han er 19 år og kommer fra Sandefjord. Han er en vanlig lærling i Forsvaret med et helt vanlig lærefag - IT driftsfag. Men stedet hvor han tilbringer noe av læretiden, er langt fra vanlig. Han er én av to lærlinger som for tiden er på den isolerte lille ishavsøya Jan Mayen. En øy uten havn, hvor båter bare kommer til øya i sommerhalvåret. Og hvor kun militære transportfly kan fly deg ut. Hvis været spiller på lag.
Litt nervøs da flyet landet
– Da flyet landet så var jeg litt nervøs – jeg tenkte at nå er jeg 1000 kilometer fra fastlandet. Skulle det skje noe, så er det minst to måneder før neste fly kommer, sier Trygve Aleksander Skaran, den andre lærlingen som er på Jan Mayen i vinter. Skaran er 19 år, lærling i IT-driftsfag, som Eriksen, og kommer fra Flekkerøy i Kristiansand kommune.
Eriksen og Skaran er til daglig lærlinger med tilhold på militærbasen på Kolsås utenfor Oslo. De havnet litt tilfeldig på Jan Mayen da det åpnet seg en mulighet der i høst.
Tok litt tid før det sank helt inn
– Jeg var veldig rask med å melde min interesse og fikk vite litt under en måned fra avreise om at jeg og Ask hadde fått den plassen, sier Skaran.
– Da jeg fikk bekreftet at jeg hadde fått jobben på Jan Mayen tok det litt tid før det sank helt inn. Men jeg gledet meg også veldig og var utrolig spent på hvordan det kom til å bli, sier Eriksen.
Eriksen og Skaran har vært på Jan Mayen i snart to måneder og har fortsatt et par måneder igjen. Læreplassen har de fått gjennom Cyberforsvaret, som drifter den militære stasjonen på Jan Mayen.
Best i Forsvaret
Dette er en av flere spennende muligheter Cyberforsvaret gir sine lærlinger.
Noe de også har testet ut med stor suksess de siste årene, er å la en av deres avdelinger, CIKT - Cyberforsvarets IKT-tjenester, ansette lærlinger i faste OR2-stillinger etter endt læretid. OR-2 stillinger er den aller første graden man får som ansatt spesialist i Forsvaret.
Dette har resultert i at over 77% av deres lærlinger er tilsatt etter endt læretid. Det er svært høyt sammenlignet med resten av Forsvaret.
Til sammenligning har Forsvaret en tilsetningsgrad på 38,2 % av lærlinger.
Cyberforsvaret:
- er Forsvarets avdeling for etablering, drift og beskyttelse av Forsvarets IKT-systemer og kommunikasjonsinfrastruktur.
- beskytter Forsvarets sambands- og IKT-systemer mot digitale trusler og cyberangrep.
- leverer tjenester til Forsvarets avdelinger i inn- og utland.
- består av vernepliktige mannskaper, lærlinger, cyberteknikere, militære og sivile cyberingeniører og sambandspersonell, samt operativt militært personell.
- produserer spisskompetanse i form av militære datateknikere og cyberoperatører og ivaretar Forsvaret behov for kompetanse gjennom konseptutvikling, kurs og utdanning.
Beholder de beste talentene
– Å tilsette lærlinger har vist seg å være en effektiv måte å rekruttere og beholde spesialister på, samtidig som det styrker Cyberforsvarets arbeidsstyrke. Vi er ekstremt stolte av å se våre lærlinger bli en del av oss som jobber for å sikre Norges sikkerhet, sier Anne Otneim, lærlingansvarlig i Cyberforsvaret.
– Vi ønsker å utvikle og beholde de beste talentene innen drift av militære IKT-systemer, sier Otneim.
Fra de tre siste kullene med lærlinger hos CIKT, har totalt 9 av 12 blitt rekruttert, og alle er fortsatt ansatt i Forsvaret,
Å tilby lærlingene faste ansettelser i Forsvaret etter endt læretid, har vist seg å være vinn-vinn for både lærlingene og Forsvaret. Lærlingene får en solid karrierevei og muligheten til å fortsette å utvikle sine spesialiserte ferdigheter.
Bygger sterkt fagmiljø
Cyberforsvaret ser på denne tilsettingsmetoden som en langsiktig investering i både talenter og organisasjonen som helhet. Det har bidratt til å både bygge et sterkt fagmiljø, styrket kontinuiteten og opprettholdt en kontinuerlig kompetanseutvikling blant Cyberforsvarets ansatte.
– Vi må bli flinkere til å se muligheter, fremfor utfordringer når det kommer til å få flere til å velge Forsvaret, sier Otneim.
Ingen dag er lik
Både Eriksen og Skaran inne i sine andre år som lærling, og har ennå ikke nytt godt av den nye ordningen Cyberforsvaret har for tilsetting av lærlinger. Men begge har brukt muligheten de har fått i Cyberforsvaret, til å få seg en utradisjonell læretid:
– Ingen dag er lik her på Jan Mayen. Jeg har arbeid som kan innebære alt fra å programmere radioer til å kjøre ATV eller beltevogn ut til en hytte for å installere teknisk utstyr. Klokka 12 er det lunsj, og maten her er helt fantastisk. Nå i januar har vi hatt fellestur klokka 13.30 på halvtimes tid hver dag for å sørge for at folk kommer seg litt ut i dagslyset, sier Eriksen.
Fått mye teknisk kunnskap
Han har høstet mange gode erfaringer så langt, fra oppholdet:
– Jeg kommer til å ta med meg mange gode erfaringer fra Jan Mayen. Jeg har lært mye rent teknisk innenfor faget mitt. I tillegg har jeg fått mange gode venner her. De som er her oppe er veldig bra folk. Det er ikke hvem som helst som blir sendt på en øde øy i et så lite miljø, sier Eriksen.
Det sosiale blir også trukket fram av Skaran:
– Det er et veldig bra sosialt miljø her oppe. Det er det nødt til å være når du skal jobbe sammen med 17 andre i flere måneder. Vi har felles trening, barkveld, kino, kaffepauser med kake. Søndager spiser vi vafler på Metten (den meteorologiske stasjonen på øya red.anm.), og vi har et brannreservoar ute som brukes som et basseng med konstant temperatur på rundt 40 grader. “Playa del Alge”. Det kan benyttes nesten uansett vær, forteller Skaran.
Vil gjerne fortsette i Forsvaret
Begge ser for seg muligheten å fortsette i Forsvaret etter endt læretid
– Ja, jeg har lyst til å fortsette i Forsvaret. Jeg tenker å fortsette i avdelingen min på Kolsås hvis det lar seg gjøre, sier Eriksen.
– Jeg er veldig åpen for hvor jeg vil jobbe videre, men å fortsette i Forsvaret er absolutt en mulighet, sier Skaran.