Norsk English
EH-6314

Droneinnovasjon på FHS Krigsskolen

Skolens dronegruppe gjennomførte nylig en presentasjon av sine droneferdigheter på Linderud leir. Og tåken gjorde det ikke mindre imponerende.

Siste onsdag i februar avholdt Idrettslaget Krigsskolens dronegruppe (ILKS Drone) en demonstrasjon for ansatte ved FHS Krigsskolen, samt eksterne inviterte. Hensikten var å tydeliggjøre arbeidet som gjøres i kadettgruppen og invitere til videre samarbeid med skolen. 

Lærdom fra krigen i Ukraina

Motivasjon til å opprette gruppen oppsto gjennom de talløse videoene og erfaringene fra Ukrainakrigen, hvor droner er blitt en del av stridsfeltet. Dette er noe vi som en militær utdanningsinstitusjon må ta på alvor.

Oppklaring, angrep og stridsledelse er bare noen få områder hvor droner er i bruk i dag. For kadettene er det viktig å ha et forhold til både hvilke muligheter droner gir, men også hvilken trussel de representerer.
 

EH-6347.jpg
Kadett styrer drone via skjerm.


Dronegruppen ble stiftet for å skape et lavterskel kompetansemiljø, av og for kadetter. Gruppen har støtte både i kadettsamfunnet og fra skolen til å etablere en dronesimulator, hvor kadetter kan trene både flyteknisk, samt mer spesifikke militære droneoppdrag. 

I tillegg til dette har gruppen skaffet droner for trening på flyging og oppklaring. Til nå har kadettene kjøpt hyllevare DJI-droner, i tillegg til at de har bygget en egen FPV-drone med kapasitet til å bære stridshoder. Dette har gitt en bredere innsikt i de ulike typenes egenskaper. Byggeprosessen har vært en viktig del av kompetanseutviklingen. 

Samarbeid med NTNU

Videre har dronegruppen i samarbeid med studenter fra NTNU skaffet en håndholdt peiler for å oppdage droner. Dette har gitt en bedre forståelse av hvilke mottiltak som kan skaffes/bygges, uten for store anskaffelsesprosesser. 

Gruppen har arrangert foredrag med ulike fagpersoner og erfarne brukere. Teknisk innsikt kombinert med konkret brukererfaring har bidratt til å bygge kompetanse hos kadettene. 

Videre planer

Målet for gruppen fremover er å integrere droneprosjekter i skolens utdanning, trening og øving.

Hensikten med demonstrasjon nå i februar var å vise hva ILKS Drone kan tilby av materiell, erfaring og kompetanse. Majoriteten av medlemmene i gruppen er godkjente MÅK-førere og ønsker å ta dette videre til øvingsarenaer. Her gjenstår fortsatt de formelle godkjenningene fra høyere hold før det kan iverksettes.

På sikt ønsker gruppen at bruk av droner blir en fullstendig integrert del av treningen, men inntil den tid presenterer dette en lavterskel løsning for å muliggjøre realistisk trening.