Norsk English
Erfaring_NY

– Dere kan ikke tillate dere selv å ikke være klare

Den ukrainske generalmajoren Andrii Kovalchuk ledet forsvaret av Sør-Ukraina da Russerne angrep landet i 2022. Denne uken har han vært i Norge for å dele sine erfaringer etter tre år med krig.

Inne i auditoriet til Forsvarets høgskole er det helt stille de to timene generalen snakker.

Via en tolk får vi høre om hvor dårlig forberedt styrkene hans var da det russiske invasjonsforsøket kom, og hvordan de har måttet tilpasse seg for å stå i mot fienden i over 1000 dager.

– Ingen trodde denne krigen skulle komme. Ingen, fra barn til politikere, trodde på krig i vårt århundre. I 2022 var vi naive, og jeg vil ikke at andre skal gjøre den samme feilen som vi gjorde.

Til Norge for å lære bort

Kovalchuk var fram til i år sjef for styrkene sør i landet, som blant annet omfatter grensen til Svartehavet og byer som Odesa, Kherson og Mariupol.

I 2014 kjempet han mot de russiskstøttede separistene i Donbas i Øst-Ukraina. 

I dag er han sjef for det ukrainske militærakademiet i Odesa. Og det er de erfaringene han og resten av landets forsvar har gjort i løpet av krigen, det norske forsvaret har invitert ham til Norge for å snakke om.

– Oppdraget vårt er å dra nytte av den ukrainske erfaringslæringen, og evnen til omstilling og utvikling de har gjort i en krigssituasjon.

Det forklarer oberstløytnant Bjørn Nyheim. Til daglig jobber han ved stabsskolen. Nå er han leder for «Prosjekt helhetlig og systematisk erfaringslæring i forsvarssektoren», som består av personell med bakgrunn fra hele Forsvaret.

Raskere og bedre

– De som har jobbet i Forsvaret en stund vet at vi har drevet med «Lessons Learned» og erfaringslæring lenge, men det har vært alt for stykkevis og delt, og heller ikke spesielt prioritert. Nå trenger vi både å bli langt bedre, og så må vi gjøre det adskillig raskere. Og kanskje vi ikke skal gjøre altfor mange endringer for å bli bedre. Men heller prøve å forbedre det vi har, og sette det i bedre system, forklarer Nyheim.

NG3B8745-3.jpg
General Andrii Kovalchuk med prosjektleder Bjørn Nyheim til venstre (grønn uniform) og sjef Forsvarets høgskole, Dag Aamoth (blå uniform) til høyre. Denne uka møtte den ukrainske generalen blant annet prosjektgruppa som skal trekke lærdom av krigen i Ukraina.

Ett system for hele forsvarssektoren

Med besøket av general Kovalchuk denne uken, gikk startskuddet for prosjektet, som i første omgang skal holde på frem til sommeren 2025. Målet er å ha et forbedret system for erfaringslæring fra krigen i Ukraina, som kan fungere både innad i Forsvaret og for hele forsvarssektoren.

En optimal plan

– Den nye langtidsplanen er jo et kjempegodt eksempel på at vi som nasjon, har lært av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen og de erfaringene ukrainerne har gjort seg. Nå trenger vi å gjøre det samme i gjennomføringen av planen, slik at den får optimal effekt.  

– Og alle ser at vi må lære av denne krigen, både for å forbedre vår egen forsvarsevne og for å kontinuerlig tilpasse og forbedre vår støtte til Ukraina. Det er kjernen i prosjektets mandat. Det er likevel ikke sikkert vi kan eller bør gjøre alle endringene og forbedringene som er gjort i Ukraina i et Norge som er i fred, men vi må i hvert fall sørge for at vi har evnen til å gjøre det hvis det trengs, sier Nyheim, og trekker fram sammenhengen mellom tradisjonell militær erfaringslæring, vitenskapelig forskning og industriens evne til rask innovasjon og utvikling som ett eksempel på hva som sannsynligvis kan forbedres betydelig.

Lyttet og lærte

Den ukrainske generalen ble tatt i mot av sjef for Forsvarets høgskole, generalmajor Dag R. Aamoth. Auditoriet var ellers fylt opp av ledere fra de ulike skolene og institutt tilhørende høgskolen, sammen med et bredt utvalg av personell som allerede jobber med erfaringslæring i Forsvaret, Forsvarsdepartementet og Forsvarets forskningsinstitutt.

– Som militær som snakker til militære, sier jeg til dere at dere får ikke lov til å være uforberedt. Politikere kan snakke, men militære må være klare. Det var den største feilen vi gjorde. Vi håpet på det beste, sier Kovalchuk.

– Og dette er ikke så vanskelig. Dere må hele tiden tenke «hva skal vi gjøre om vi blir angrepet?». De beste lederne er de som forhindrer krigen, minnet Kovalchuk tilhørerne om.