Norsk English
Britisk helikoptermannskap og besetningen på KNM Otto Sverdrup driver helikoptertrening sammen om bord.

Tamber Shield er en årlig øvelse hvor britiske og norske enheter driver samtrening i kystnære områder utenfor Bergen. I år har fokuset på øvelsen vært å bli integrert før KNM Roald Amundsen og KNM Maud skal deployere sammen med britisk hangarskipsstyrke. Under dette oppdraget skal den norske fregatten ha et britisk Wildcat-helikopter fra 815 Naval Air Squadron (NAS) om bord.

Et unikt norsk-britisk samarbeid

Et langt og tett samarbeid med Storbritannia, skal snart bli enda tettere. I tillegg til at to norske marinefartøy skal bli en del av en britisk hangarskipsstyrke, skal et britisk helikopter operere ut fra dekk på KNM Roald Amundsen.

Snart skal fregatten KNM Roald Amundsen seile åtte måneder som en del av en britisk hangarskipsstyrke ledet av hangarskipet HMS Prince of Wales. Under seilaset skal et britisk Wildcat-helikopter operere ut fra den norske fregatten. I mer enn to år har Sjøforsvaret og Royal Navy arbeidet for å sikre at denne integrasjonen blir klar før oppdraget starter. 

Har samarbeidet i over to år

I over to år har det blitt lagt ned ukentlig arbeid fra både norsk og britisk side for å sammen nå målet med å embarkere et britisk Wildcat-helikopter på en norsk fregatt.

– Vi har hatt en arbeidsgruppe som har koordinert prosjektet fra KNM Tordenskjold som i over et år har hatt ukentlige, digitale møter med Wildcat Maritime Force og 815 Squadron i Storbritannia. Denne koordineringen og samhandlingen har vært viktig for å komme i mål med arbeidet, sier sjef for Sjøforsvarets senter for skipsteknikk og sikkerhet (SSS), kommandørkaptein Anders Kvamme.

 

Arbeidsgruppen har inkludert personell fra de helikopterbærende skvadronene i Sjøforsvaret, Forsvarsmateriell Maritime Kapasiteter og Luftkapasiteter (FMA MARKAP/LUFTKAP), Sjøforsvarsstaben, Haakonsvern Orlogsstasjon Baser og helikopteravdelingen fra Maritimt krigføringssenter (MKS). Sammen har de fulgt fremdriften og sikret at de har fått gjennomført de nødvendige testene og den nødvendige samtreningen før fregatten seiler fra Haakonsvern rett etter påske. 

– Arbeidsgruppen identifiserte tidlig et behov for å gjennomføre samtrening mellom Wildcat og KNM Roald Amundsen. Den første, av nå en rekke milepæler, ble nådd da Wildcat-maskinen landet på KNM Roald Amundsen langs kai og ble traversert inn i hangar under samtrening i høst, forteller Kvamme.

Viktig samtrening

I mars gjennomførte de britiske besetningsmedlemmene som skal seile med KNM Roald Amundsen, kurs på Sjøforsvarets senter for skipsteknikk og sikkerhet (SSS). Her trente de på å håndtere flere scenario som kan oppstå under helikopteroperasjoner på fartøy. 

De norske instruktørene ga blant annet opplæring i å slukke brann og å bruke verktøy for å få adgang til kjøretøy eller helikopter. I tillegg til å få viktige erfaringer å ta med seg videre, bidro også kurset til å sikre at norske og britiske rutiner og prosedyrer er samkjørte.

Ingeniør Connor Miller som tok del i treningen var svært fornøyd med utbyttet.

– Favorittdelen min av kurset var å gå gjennom realistiske øvinger, og for eksempel bruke utstyr og prøve å få adgang til en låst bil. Det ga et godt inntrykk av hvor vanskelig det kan være, samtidig som det var en spennende øvelse å ta del i, fortalte Miller. 

Denne treningen skjedde i forkant av den årlige øvelsen Tamber Shield, som foregikk utenfor Bergen i tre uker. Tamber Shield har blitt gjennomført to ganger tidlegare, med fokus på å utvikle taktikk for kystnære operasjoner i trange fjorder utenfor Bergen. Dette var et fokus i år også,  i tillegg til å trene på å handtere torpedo- og missilangrep - og å på alle område sikre tett integrering mellom Royal Navy og Sjøforsvaret.

– Tamber Shield er en svært god anledning til å videreutvikle vår evne til avanserte fellesoperasjoner med helikopter embarkert. For teamet på KNM Otto Sverdrup er dette et viktig steg mot den kommende deployeringen med en britisk hangarskipsstyrke senere i høst. Øvelsen har gitt uvurderlig treningsutbytte der Marinen har oppnådd økt erfaring med helikopteroperasjoner under alle forhold, samtidig som vi har videreutviklet vårt viktige samarbeid med den britiske marinen, sa skipssjef på KNM Otto Sverdrup, kommandørkaptein Stian Schnelle. 

Schnelle er skipssjef for besetningen som skal ta over etter besetningsbyttet som skal skje halvveis i deployeringen med den britiske hangarskipsstyrken.

Klare for å komme i gang

En lang tid med forberedelser er snart over, og tirsdag 22. april seiler KNM Roald Amundsen fra Haakonsvern for å møte HMS Prince of Wales og resten av den britiske hangarskipsstyrken. 

– Når vi seiler fra Haakonsvern, seiler vi med et britisk helikopter og et britisk helikoptermannskap om bord. De er en del av besetningen på like linje som alle de andre om bord. Helt fra starten av oppdraget er vi tett integrert med britene, og vi ser frem til å gjennom hele deployeringen utvikle det tette samarbeidet med en av våre viktigste allierte, sier skipssjef på KNM Roald Amundsen, kommandørkaptein Roger Lervik.