
Et viktig skritt inn i framtiden
Fredag 22. januar tok Hæren nok et steg i arbeidet med å etablere ny og forbedret grunnleggende soldatutdanning.
Hæren har startet arbeidet med å etablere grunnleggende soldatutdanning på utsiden av operative avdelinger. Målet er å styrke den operative evnen i Hæren og Forsvaret.
Ved å ta basisutdanningen ut av Hærens operative avdelinger og gjennomføre utdanningen i en felles enhetlig rekruttskole, vil de operative avdelingene avlastes og dermed løfte bunnivået for basisferdighetene i Hæren.
– Den ene delen av begrunnelsen for dette er at de avdelingene i Nord-Norge som i dag driver med utdanning 3–4 måneder i året, på sikt kan fokusere mer på å løse sine andre oppdrag, sier sjef Hæren, generalmajor Lars Lervik.
Fredag 22. januar tok Hæren nok et steg i dette arbeidet, og 6. gardekompani ble flyttet over til Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF). De går nå under navnet Kompani G. Det er en dag Lervik beskriver som stor for Hæren, og et viktig skritt inn i framtiden.
Skal bygge grunnmuren
– Når alt er oppe og går, skal vi utdanne soldater til alle Hærens avdelinger, sier sjef for Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF), oberstløytnant Ole-Christian Tenden.
– De skal få grunnmuren. Vi skal lage robuste soldater som kan ta vare på seg selv uten å være til fare for seg selv eller andre, fortsetter Tenden.
Lervik legger til at de skal forme gode soldater som er i stand til å forsvare landet.
1200 sengeplasser for lite
Denne overføringen ligger over flere år. Det som er den avgjørende faktoren, er hvor raskt de får midler til å bygge. I dag er kapasiteten ved Terningmoen leir omtrent 450 sengeplasser. Dette tallet må øke til rundt 1700. Altså 1200 plasser mer enn i dag.
Planen er at all grunnutdanning skal skje på Terningmoen leir, mens fag- og videreutdanningen skal skje på Rena leir.
Både Lervik og Tenden avslutter med å skryte av soldatene:
– Dagens soldater er helt fantastiske. Innstillingen til å være her og innstillingen til å være soldat er helt fantastisk, sier Lervik med et smil.
– Det brenner i øynene til ungdommen, de har lyst til å lære. Det er utrolig motiverende å jobbe med, sier Tenden.