Norsk English
Medaljeseremoni for det norske F-16 bidraget i Danmark, hvor luftforsvaret har utdannet ukrainske flyvere, mission support og annet personell.

F-16-bidraget til Ukraina hedret med medalje

Et norsk detasjement som har vært i Danmark for å lære opp ukrainske F-16 piloter har nå kommet hjem. Der mottok de Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste.

Detasjementet ble tatt imot i Gamle Logen onsdag av sjef Luftforsvaret, forsvarsministerens statssekretær, øvrig familie og venner. Under seremonien mottok de Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste.
 

20241211_ODA_6792.jpg
Sjef Luftforsvaret, generalmajor Øivind Gunnerud deler ut medaljen.


Opplæring av ukrainske jagerflypiloter
Norge har helt siden høsten 2023 bidratt med opplæring av ukrainske jagerflypiloter og støttepersonell i Danmark. Det betyr at de som har vært med siden starten av opplæringen har tilbrakt i underkant av halvannet år i internasjonal tjeneste. Sjef Luftforsvaret, Øivind Gunnerud, påpekte at de har lagt ned veldig stor innsats.

– Jeg er glad og beæret for at jeg får lov til å være her og vise takknemlighet overfor de som har vært i Danmark og bidratt med utdanningen der. 

Samtidig brukte sjef Luft talen sin til å skryte av detasjementet.

– Vi befinner oss i en tid preget av krig og usikkerhet i Europa. Arbeidet dere har utført på særdeles kort varsel – og med F-16, en flytype som Luftforsvaret nylig hadde faset ut er intet mindre enn eksepsjonelt.

20241211_ODA_6730.jpg
Sjef Luftforsvaret, generalmajor Øivind Gunnerud holder tale for detasjementet som har vært i Danmark for å lære opp ukrainske F-16 piloter.

 
20241211_ODA_6957.jpg
Sjef for detasjementet, oberstløytnant Erlend Nordtun.​​​​​​

Viljen på plass
Luftforsvaret startet med utfasingen av F-16-flyene i 2021. Da startet innfasingen av F-35 og norsk fokus var derfor på disse flytypene da krigen i Ukraina brøt ut i 2022. Det krevdes derfor en rask omstilling av personell og tilpasningsdyktighet for å bidra til opplæringen i Danmark. Det har ikke alltid vært lett sa sjef for detasjementet, Erlend Nordtun.

– Man må ha vilje til å gjøre ting som gjør litt vondt. Vi hadde jo sluttet å fly F-16, så vi måtte hive oss rundt og omprioritere for å få dette til. Det er vanskelig når dette kommer i tillegg til alt det andre som skal skje i Luftforsvaret, men vi har vist at vi får det til med riktig hjelp og ressurser, sa Nordtun.


Regjeringen representert
Statssekretær for forsvarsministeren, Hans Christian Hveem Kjølseth (Sp) var også til stede for å vise regjeringens støtte til de som har vært på oppdrag. Han var tydelig stolt over detasjementet.

– Dere har sørget for at ukrainske jagerflypiloter får den beste opplæringen som er tilgjengelig. Dere har lagt ned viktig innsats og bidra for å redde demokratiet i den mest sentrale konflikten i vår tid. Takk for innsatsen og fremragende arbeid, sa statssekretæren.
 

20241211_ODA_6747.jpg
Statssekretær for forsvarsministeren, Hans Christian Hveem Kjølseth.


Sivilt-militært samarbeid
Flere puljer med ulikt personell, hovedsakelig jagerflypiloter har blitt sendt ned til Danmark av Luftforsvaret. Samtidig har Kongsberg Aviation Maintenance Service (KAMS) støttet med teknikere etter forespørsel av Luftforsvaret. Sjef for gruppen, André Jægtvik, sa sammen med kollega Tommy Myrvold at de var stolte og ydmyke over å få være med på arbeidet i Danmark.

Det at forsvar og industri samarbeider er kjempeviktig. Vi opplever å ha blitt ivaretatt som om vi var Forsvarets eget personell – det takker vi helhjertelig for, sa Jægtvik.

Samarbeid var også viktig når personellet skulle kommunisere med sine ukrainske elever. Nordtun sier at de også har måtte lære ukrainere deres jagerflypilotkulktur.

Våre instruktører har vært veldig flinke på å anerkjenne at det er en annen kultur. Samtidig har vi prøvd å implementere vår lærekultur. Hvis det er noe vi er eksepsjonelt gode på i jagerflyvåpenet, så er det å lære av hverandres feil. Det gjør vi for å bli flinkere.

I tillegg fikk detasjementet sterke inntrykk under oppholdet sitt med ukrainerne. Nå er de trygt hjemme i Norge, mens ukrainerne skal ut å kjempe for landet sitt. 

Det er mye mer følelsesmessig etter å ha møtt dem og vi er mer opptatt og engasjert i spørsmålet om krigen. Refleksjonene og tanken rundt krigen i Danmark var helt annerledes enn hjemme i Norge. Det at man er såpass tett på og at dagliglivet går ut på å trene noen som man vet skal ut i krig har hatt en stor innvirkning på oss.
 

20241121_DK_0864.jpg
Et norsk F-16 tar av i Danmark. Foto: Jan Kjær / Det danske forsvaret


Sjef Luft var også opptatt av dette i sin tale.
– Flere av pilotene er nå på vei til frontlinjen, og noen vil dessverre aldri returnere. Denne realiteten har gitt oppdraget deres en dyp og meningsfull dimensjon. Takk for den enestående innsatsen, konkluderte Gunnerud.
 

20241211_ODA_6790.jpg
Medaljeseremoni for det norske F-16 bidraget i Danmark, hvor luftforsvaret har utdannet ukrainske flyvere, mission support og annet personell.