Norsk English
20220922tk_I0514-bjorkly-1920

Fra hvitvasking i bank til drittvasking på fregatt

Håkon Høghaug Bjørkly gikk fra jobb høyt på strå i storbank til jobb som 5. maskinist med ansvar for kloakken i dypet av en fregatt. Han er strålende fornøyd med karriereskiftet. 

– Vi har hatt litt problemer med båten her i det siste, vi har litt gamle rør her så da blir det av og til litt problemer med toalettsystemet, smiler nåværende 5. maskinist, og tidligere hvitsnippjeger i Danske bank, Håkon Høghaug Bjørkly. Han er ansvarlig for hotelldriften på fregatten KNM «Thor Heyerdahl», det vil si å ha ansvaret for alt som har med toalett og dusjvann å gjøre.

– Jeg gikk fra hvitvasking til drittvasking, det sier alle ombord, smiler maskinist Bjørkly. Han har en bachelor i økonomi og administrasjon og har jobbet med hvitvasking i Danske bank. Eller rett skal være rett. Han jobbet med det som heter antihvitvasking. Altså å oppdage og stoppe at penger som er tjent på kriminell måte blir forsøkt investere i lovlig virksomhet.

– Jeg trivdes i jobben og syntes at temaet var interessant, men savnet at litt mer ting skjedde. Jeg er kanskje litt urolig av meg så kontorjobb fra åtte til fire traff meg ikke.

Så oppførte livet seg litt som det gjerne gjør, uforutsigbart og med muligheter som plutselig dukker opp. Bjørkly ble ringt opp av en gammel sjef og tilbudt jobb. På båt.

Fortid som motormann på båt

Bankmann Bjørkly har nemlig også bak seg et mer maritimt liv. Allerede som 16-åring valgte han å stikke til sjøs. Som lærling i maskinfag. I to år seilte han som lærling rundt i Mexicogulfen, i farvannene til USA og Irland. Etter endt lærlingperiode  tok han fagbrev som motormann på båt.

Det var nok ikke et så rart valg for en som kommer fra den lille øya Smøla på Nordvestlandet.  

– Mange i familien er på sjøen, og jeg trivdes veldig godt med det.

Nedgangstider åpnet nye muligheter

Så kom det nedgangstider i oljebransjen. Det ble vanskeligere å få seg jobb på fartøy. Da så Bjørkly muligheten for å søke seg til førstegangstjeneste i Sjøforsvaret. Der hørte han masse godt om fregatt. Blant annet at de ofte er på lengre seilaser til utlandet, noe som fristet en eventyrlysten sjel. 

Bjørkly søkte tjeneste på en av Forsvarets fire fregatter. Rett etter oppstart mønstret han på KNM «Roald Amundsen», på et tremåneders tokt til USA, og øvelsen C2X. Der trente de blant annet sammen med hangarskipet USS Harry S. Truman. 
 

Men for å jobbe på fregatt i Sjøforsvaret den gang måtte han ha base i Bergen. På grunn av kontortid på Haakonsvern for mannskapet når de ikke seilte. Og da kom savnet etter familie og venner i Trondheim sigende. Bjørkly har fem søsken og åtte onkelbarn. 

Telefon fra en gammel sjef 

Savnet gjorde valget enkelt - det ble oppsigelse, flytting til Trondheim og bachelor i økonomi og administrasjon.

Allerede før han var ferdig med utdanningen fikk han jobben i Danske bank med å jakte på penger med tvilsom bakgrunn:

– Jobben kunne du sammenlikne litt med sånn “facebook stalking”. Jeg jobbet med bedriftsmarkedet og store etablerte kunder. Når de skulle starte opp nye selskaper måtte vi kartlegge hva de skulle bruke dem til og hvordan de skulle tjene penger, før vi lot dem bli kunder i banken vår.

Spennende arbeidsoppgaver, mye ansvar og billig boliglånsrente til tross, kontortilværelsen gnaget på Bjørkly. Og så ringte den gamle sjefen fra Sjøforsvaret og fortalte om en ny ordning med tre ukers rotasjon, og dermed mulighet for både å jobbe på båt og å bli boende i Trondheim. 

– Da ville jeg tilbake, kjente jeg. 

Vil klatre i gradene

Bjørkly trives med jobben ombord, selv om den står i enorm kontrast til den forrige. Men han planlegger å, bokstavelig talt, klatre i gradene, og avansere til 3. maskinist:

– Et mål jeg har er i første omgang å komme seg opp til 3. maskinist for da bytter jeg ansvar fra toalettansvar til å ta hovedmaskineriet eller generatorene ombord.

På sikt vil han kanskje bli 1. maskinist og ta på seg mer lederansvar. Da får han brukt bachelorutdanningen sin fra administrasjon, men må også ta kvalifiseringkurs for å bli offiser.

– Det som er fint med denne jobben her er at det gir meg mulighet til å ta fag ved siden av. Vi er hjemme halve året så hvis du er litt effektiv du klarer jo omtrent å være fulltidsstudent ved siden av jobben.

Mulighet til å koble helt av

Et annet pluss med livet på fregatt er muligheten til å jobbe konsentrert. Og også kunne koble av:

– I bankjobben så følte jeg alltid på at jeg hadde arbeidsoppgaver som hang over meg, sier Bjørkly.

Tanker om hva han måtte få gjort på mandag surret i hodet i løpet av helgen.

– Det jeg liker med jobben her er at når du har fri så har du fri. Da er det noen andre som gjør jobben min. Jeg kan legge den helt fra meg. 

En lykkelig boble til sjøs

Mannskapet på fregatt KNM «Thor Heyerdahl» har en relativt ung gjennomsnittsalder:

– Vi er en ganske ung gjeng ombord. Jevnaldrende og likesinnede. Men også med mange forskjellige personligheter. Men det går overraskende bra. Vi lever i en liten boble her, sier Bjørkly, og forteller at de ofte ikke har verken internett eller dekning. Mobilen blir liggende avslått i lugaren.

– Du skrur av litt. Kobler av hjemmelivet når du er på jobb. Og jobblivet når du er hjemme. Det er sunt. Og livet på båten blir som en boble som du blir veldig glad i. Jeg følte savn etter den, da jeg jobbet sivilt.