Norsk English
Ex TAMBER SHIELD 24 PHOT Ex, conducted by 815 NAS, with vessels from both the Royal Navy and the Royal Norwegian Navy in the fjords around Bergen, Norway.

Nå skal Forsvaret planlegge på en helt ny måte

I januar trer den nye langtidsplanen i kraft. Med den kommer også den såkalte gjennomføringsplanen, som er en helt ny måte å planlegge for fremtidens forsvar. 

Til nå har hver av etatene i forsvarssektoren planlagt hver for seg, og gjerne år for år. Nå samles hele forsvarssektoren i én, felles storplan – gjennomføringsplanen. Denne gjelder til 2036 og vil gjøre utviklingen av Forsvaret mer effektiv og langsiktig. 

– Nå kommer en ny langtidsplan, og dermed passerer vi startstreken. Vi har utfordringer innen ammunisjon, eiendom, bygg og anlegg, og vi har mangler innenfor mange områder. Nå legger vi en plan for å fylle disse hullene, og samtidig få til en vekst slik langtidsplanen legger opp til, sier generalmajor Lars Huse, sjef for plan- og utviklingsavdelingen i Forsvarsstaben. 

20241211tk_A2301.jpg
Etatene i forsvarssektoren har gått sammen om den nye gjennomføringsplanen. Det skal sikre at sektoren får realisert målene i langtidsplanen.

Altomfattende plan

– Dette er en plan som dreier seg om vekst. Vi har aldri hatt en plan som er så altomfattende, med så mange involverte, og så bredt i forsvarssektoren, sier han.

Gjennomføringsplanen skal sørge for at målsettingene i langtidsplanen kan realiseres slik politikerne har vedtatt. Den gjelder for hele forsvarssektoren, inkludert Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg.

– Dette innebærer en helt ny måte å planlegge på, og det setter hele driften og utviklingen i en helhet. Dette gjør utviklingen og planleggingen mer forutsigbar, sier Kjartan Søyland som leder arbeidet med gjennomføringsplanen. 

Fleksibel og i takt med utviklingen 

Han sier planen ikke er noe statisk dokument, men et dynamisk verktøy i kontinuerlig oppdatering. Tilgangen er behovsstyrt, noe som betyr at ikke alle får tilgang til gjennomføringsplanen. 

– Vi har fått en fastsatt ramme frem til 2036. Det betyr at om vi tar én ting inn i gjennomføringsplanen, så må vi ta noe annet ut, sier Søyland. 

Planen legger vekt på effektene, noe som gjør at Forsvaret har handlefrihet til å utfordre eller endre på strukturen. Slike justeringer kan skje om det for eksempel kommer ny teknologi, noe blir dyrere, eller sikkerhetssituasjonen endrer seg. 

– Det er en unik plan, og gir et helt annet mulighetsrom. Forsvaret skal sikre for innovasjon underveis, slik at vi får mest mulig operativ effekt av hver krone, sier han. 

20241211tk_A2340.jpg
Lederne for de ulike etatene samles jevnlig for å følge opp planen. Kjartan Søyland (midten) leder arbeidet med gjennomføringsplanen.

Gir ansvar til sjefene

Alle avdelingene i Forsvaret og etatene i forsvarssektoren har gått sammen om gjennomføringsplanen. Planen eies av Forsvarsstaben og skal gjennomgås og revideres cirka hvert kvartal, i takt med utviklingen. 

Med den nye langtidsplanen overføres mer ansvar fra regjeringen til forsvarssjefen. Avdelingssjefene i Forsvaret og forsvarssektoren får myndighet for sine porteføljer, for eksempel et fagfelt eller en type kapasitet. Dette ansvarliggjør avdelingssjefene. De vil vurdere utviklingen av sin portefølje og komme med militærfaglige anbefalinger til forsvarssjefen. 

Ha tålmodighet i begynnelsen 

Gjennomføringsplanen blir det overordnede verktøyet for å sette langtidsplanen ut i live. Under denne planen vil det komme virksomhetsplaner som i dag. Virksomhetsplanene gjelder år for år. 

Langtidsplanen legger opp til et omfattende løft av Forsvaret, med blant annet flere ansatte, et nærmest nytt sjøforsvar og nye avdelinger i Hæren og Heimevernet. Men Huse og Søyland ber om tålmodighet. 

– Det kommer til å ta tid, og du kommer ikke nødvendigvis til å se resultater av satsningen allerede fra januar 2025. Noe skjer raskt, mens andre ting vil ta tid. For eksempel skal vi kjøpe inn nye reservedeler til kjøretøy. Men det vil ta tid å få tingene inn på lager og til de faktisk dukker opp på kjøretøyene. Ha tålmodighet nå i begynnelsen, sier generalmajor Huse.

Forsvarets gjennomføringsplan (FGP) 

  • FGP er ikke et fysisk dokument som for eksempel langtidsplanen, men et overordnet veikart for Forsvaret og forsvarssektoren. 
  • FGP gjelder til 2036 og skal sørge for at sektoren klarer å realisere de ambisiøse målene i langtidsplanen. 
  • Det er et dynamisk verktøy som oppdateres i takt med teknologisk utvikling, kostnadsendringer og endringer i sikkerhetssituasjonen. 
  • Hele forsvarssektoren og alle avdelinger i Forsvaret har gått sammen om FGP, som overleveres 13. desember 2024. FGP gjelder fra 1. januar 2025. 
  • De styrende dokumentene vil fortsatt være virksomhetsplanen og strategiske koordineringsdirektiv.