Langtidsplan for forsvarssektoren
Stortinget gir sine oppdrag til Forsvaret gjennom langtidsplaner. Den nåværende planen gjelder for perioden 2025–2036.
Forsvarets drift, rammer og innretning styres gjennom langtidsplaner for forsvarssektoren (LTP). Den nåværende planen gjelder for perioden 2025–2036.
Betydelig styrking av Forsvaret
Et enstemmig storting vedtok i juni 2024 regjeringens forslag til ny langtidsplan. Planen legger opp til en helhetlig videreutvikling og en betydelig styrking av forsvarssektoren og Norges forsvarsevne.
Planen baserer seg på en rekke faglige innspill og råd, blant andre forsvarssjefens fagmilitære råd 2023.
Planen i korte trekk
- Utbedre kritiske mangler. Blant annet ved å øke beholdningene av ammunisjon og materiell, vedlikeholde bygninger og viktig infrastruktur, å øke kapasiteten til å ta imot allierte og ansette flere folk.
- Mer personell. Frem mot 2036 legges dett opp til rundt 4600 flere vernepliktige, 13 700 flere reservister og 4600 flere ansatte. I tillegg kommer et stort kompetanseløft.
- Maritim satsing. Sjøforsvaret får minimum 5 nye fregatter med anti-ubåthelikoptre, nye ubåter og en standardisert fartøysklasse med inntil 10 store og 18 mindre fartøy.
- Mer kampkraft til Hæren. Hæren utvides fra 1 til 3 brigader. Det blir én i Finnmark, én i Troms og en ny Brigade Sør. Hæren styrkes også med langtrekkende presisjonsild, flere kampvogner, luftvern og helikoptre til Hæren og spesialstyrkene.
- Styrking av Heimevernet. Heimevernet økes til totalt 45 000 soldater.
- Satsing på luftvern. Det skal anskaffes langtrekkende luftvern for å beskytte mot ballistiske missiler med kort rekkevidde. Planen legger opp til en dobling av det eksisterende NASAMS-luftvernet, som også skal utvikles for å beskytte bedre mot droner og missiler. Både Luftforsvaret og Hæren får flere systemer.
- Bedre situasjonsforståelse. Øke evnen til å skape bedre situasjonsforståelse. Dette skal gjøres med mer overvåking, tilstedeværelse og kontroll i våre nærområder, ved hjelp av nye fartøy og utbygging av satellitt- og dronekapasitet.
Slik skal forsvarssektoren realisere planen
1. Styrende plan: Langtidsplanen for forsvarssektoren 2025–2036
Den ambisiøse planen stiller store krav til Forsvaret og resten av forsvarssektoren. Med den nye langtidsplanen overføres mer ansvar fra regjeringen til forsvarssjefen. Avdelingssjefene i Forsvaret og forsvarssektoren får myndighet for sine porteføljer, for eksempel et fagfelt eller en type kapasitet. Dette ansvarliggjør avdelingssjefene. De vil vurdere utviklingen av sin portefølje og komme med militærfaglige anbefalinger til forsvarssjefen.
2. Overordnet planleggingsverktøy: Gjennomføringsplanen 2025–2036
For første gang er det nå et felles planleggingsverktøy for hele forsvarssektoren. Denne kalles gjennomføringsplanen og gjelder for hele sektoren frem til 2036. Gjennomføringsplanen skal sørge for at målsettingene langtidsplanen kan realiseres slik politikerne har vedtatt.
Planen legger vekt på om effektene, noe som gjør at Forsvaret har handlefrihet til å utfordre eller endre på strukturen. Slike justeringer kan skje om det for eksempel kommer ny teknologi, noe blir dyrere, eller sikkerhetssituasjonen endrer seg.
3. Utøvende planer: Virksomhetsplan (årlige)
Gjennomføringsplanen blir det overordnede verktøyet for å sette langtidsplanen ut i live. Under denne planen vil det komme virksomhetsplaner som i dag. Virksomhetsplanene gjelder år for år.