Norsk English
hjemkomst-001

Her settes punktum for en 20 år lang forsvarsepoke

Mandag kveld landet de siste norske styrkene fra Kabul trygt på Gardermoen. Med det var en nesten 20 år lang epoke over for det norske forsvaret. Men avslutningen ble langt mer dramatisk enn ventet.

Siden romjulen 2001 har Norge bidratt med personell til allierte operasjoner i Afghanistan. I vår besluttet NATO å trekke seg ut av landet, og mandag morgen reiste de aller siste norske styrkene hjem fra Kabul. De ankom Gardermoen i et rekvirert SAS-fly like rundt 19.15 mandag. Om bord var team med sanitetssoldater og spesialsoldater, i tillegg til personell fra strategisk luftevakuering og Politiets utlendingsenhet.

Blandede følelser

Flyplassens brannbiler hyllet de hjemkomne soldatene med en vannbue over flyet da det takset mot Gardermoen militære flyplass. På flyplassen ventet forsvarsministeren og forsvarsledelsen for å takke for innsatsen.

– Det er litt blandede følelser i dag. Jeg tror at alle som har tjenestegjort i Afghanistan, føler at de har gjort en forskjell og at de har gitt mye av seg selv i tjenesten i Afghanistan, sier generalløytnant Yngve Odlo. Han er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter og har selv tjenestegjort i Afghanistan.

Nervepirrende dager

Odlo forteller om dramatiske og nervepirrende dager den siste tiden. De siste par ukene har Forsvaret hatt en sentral rolle i evakueringen av norske statsborgere og andre sivile personer etter at Taliban tok kontrollen over Kabul. Samtidig har de allierte styrkene måttet håndtere trusler fra både Taliban og IS-K.

– De siste dagene har vært krevende. Det har vært en utfordrende sikkerhetssituasjon som har gjort at vi har måttet vurdere sikkerheten til eget personell. Samtidig har de løst oppdrag på en veldig god måte, sier Odlo som er svært glad for å få soldatene sine hjem.

– Har reddet mange liv

Glad var også generalmajor Jon Reichelt, som er sjef for Forsvarets sanitet. De siste dagene har det norske sanitetspersonellet hatt ekstreme dager på feltsykehuset ved Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul. Torsdag gikk to bomber av utenfor lufthavnen, og minst 180 mennesker ble drept, inkludert 13 personer fra det amerikanske forsvaret. I tillegg ble over 100 såret, og mange av disse har fått behandling av det norske sanitetspersonellet ved feltsykehuset.

– De har definitivt reddet mange liv de siste dagene. Det har vært dramatiske omstendigheter, og det norske personellet har virkelig fått testet seg både faglig og menneskelig. Det har kommet inn mange sårede folk, og med store skader, sier Reichelt.

20210830tk_I2585.jpg
Generalmajor Jon Reichelt sier det norske personellet har reddet liv de siste dagene. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Gjensynsglede med klem

Feltsykehuset har blitt drevet i samarbeid med amerikanske styrker, og det norske sanitetspersonellet har jobbet tett sammen med amerikanske kirurgiske team. Etter de siste dramatiske og intense døgnene er Reichelt glad for å ha personellet sitt hjemme i Norge igjen.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli så glad for å se feltsykehussjef Bent Salberg. Jeg ble så glad at jeg måtte gi ham en klem, tross smittevernet. Det får våge seg i dag.

Med på flyvningen var også et team med spesialsoldater fra Forsvarets spesialstyrker. De har bistått i både evakueringen av sivile og uttrekningen av militære styrker.

I tillegg har en styrke fra Luftforsvaret med et C-130J Hercules transportfly den siste tiden nærmest fløyet skytteltrafikk mellom transittbasen i Tbilisi og Kabul. En styrke fra Hæren har bygget og driftet transittstasjonen i Tbilisi i Georgia. De to styrkene ankom Norge henholdsvis mandag kveld og natt til tirsdag 31. august.