Norsk English
Forsvarssjef General Harald Sunde overrekker Oberst Eirik Johan Kristoffersen Krigskorset med Sverd /

Chief of Defence General Harald Sunde gives Colonel Eirik Johan Kristoffersen The War Cross

Tildeling av krigskorset med sverd

Den siste tiden har du kunnet lese om tildelingen av Krigskorset med sverd til Eirik Kristoffersen. Vi har samlet fakta i saken og det Forsvaret har delt av informasjon til offentligheten.

Den 8. mai 2011 ble Eirik Kristoffersen tildelt Krigskorset med sverd under en seremoni på Akershus festning. Han ble tildelt Krigskorset med sverd fordi han etablerte samarbeidet med den Afghanske kontraterrorenheten CRU, ledet flere eksepsjonelle spesialstyrkeoperasjoner i Afghanistan i 2007 og 2008 og for fremragende mot.

Han har selv uttalt at dette var en viktig anerkjennelse han fikk på vegne av mange soldater som har bidratt til å løse farlige oppdrag i Afghanistan, en tildeling som også anerkjenner alle våre veteraner.

tkL7C1670.jpg
Daværende forsvarssjef Harald Sunde overrekker daværende oberst Eirik Kristoffersen Krigskorset med sverd 8. mai 2011. Daværende statsminister Jens Stoltenberg til høyre. Arkivfoto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Fakta

  1. Forsvarsjefens stridsdekorasjonsråd er rådgivende organ for forsvarssjefen i spørsmål vedrørende fortjenestedekorasjoner, medaljer for internasjonal tjeneste og ferdighetsmedaljer som ikke skal behandles i forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd. Rådet behandler alle saker vedrørende forslag om tildeling og dekorering av Forsvarets ordener og medaljer. Videre skal rådet behandle og gi råd i andre dekorasjonssaker som for eksempel bæretillatelser av norske og utenlandske dekorasjoner på uniform, rangering av medaljer og dekorasjoner, innstiftelse av nye dekorasjoner, statutter og detaljbestemmelser. Rådets anbefaling sendes forsvarssjefen for endelig avgjørelse.

    Forsvarsdepartementets råd for behandling av utmerkelser er rådgivende organ for forsvarsministeren i alle dekorasjonssaker som i henhold til statuttene for den enkelte medalje skal forelegges H.M. Kongen i statsråd.

    Rådet er frittstående fra Forsvarets øvrige rådsbehandling av dekorasjonsspørsmål. Rådet skal ikke overprøve den militærfaglige vurdering som er gjort av forsvarssjefen, men vurdere sakene i et helhetlig perspektiv – forsvarspolitisk, historisk og folkerettslig.

  2. Forsvaret har et eget stridsdekorasjonsråd. For å sikre objektiv vurdering i medaljesaker vurderes forslaget av kandidater i dette rådet. Her vurderes all tilgjengelig informasjon, både det som skrives av forslagsstiller, det som finnes i sikkerhetsgraderte dokumenter, samt det som er tilgjengelig i ugraderte, åpne rapporter.

    Dersom Forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd vurderer at statuttene for medaljen er innfridd, beslutter de å innstille den nominerte til stridsdekorasjon.

    Man kan ikke innstille seg selv og de som innstilles blir ikke informert at de er innstilt.

    Forsvarsdepartementet har også et dekorasjonsråd. Der vurderes tildeling av de høyeste stridsdekorasjonene, også kjent som statsrådmedaljene; Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen. Forsvarsdepartementets dekorasjonsråd vurderer om statuttene for medalje er innfridd før Kongen beslutter i statsråd hvilken medalje som skal tildeles.

    Det er en lang, byråkratisk og objektiv prosess som kreves før et forslag ender med overrekkelse av medalje.

  3. 9. november 2022 delte Forsvaret følgende dokumenter offentlig i forbindelse med tildelingen av medaljen til Eirik Kristoffersen:

    • Forslag om tildeling av dekorasjon
    • Vedlegg til forslag om tildeling av dekorasjon
    • Innstilling til Krigskorset med sverd fra Forsvarssjefens medaljeråd

    Det er ikke normalt for Forsvaret å dele slik informasjon til offentligheten. Bakgrunnen for at vi har gjort dette i denne saken, er særstillingen Eirik Kristoffersen har som forsvarssjef, til sammenligning med øvrige mottakere av stridsdekorasjoner. Det er derfor vurdert at behovet for offentlig interesse må vektes høyere enn behovet for skjerming når det gjelder forsvarssjefen.

    Det som er sladdet i dokumentene, må være unntatt offentligheten med bakgrunn i at informasjonen kan brukes for å kartlegge Forsvarets spesialstyrkers personell, kapasiteter eller metoder av en motstander.

    Forsvaret har heller ikke delt navnet på forslagsstiller eller påtegner med bakgrunn i to årsaker:

    • Det eksponerer personell som er skjermet. Medaljeforslag kan brukes til å kartlegge personell i Forsvarets Spesialstyrker og gi informasjon om avdelingen.
    • Opprettholde åpenhet og frimodig ytringer til Forsvarsjefens medaljeråd. Dersom innstiller eller påtegner risikeres å eksponeres for offentligheten forventes det at skjermede miljøer ikke vil dele historiene sine til Forsvarssjefens medaljeråd. Visshet om konfidensialitet er forutsetning for at ansatte i etaten fortsetter å foreslå medaljekandidater.

Fakta om medaljer

For Forsvaret er det viktig å anerkjenne og takke soldatene våre for innsatsen de gjør og har gjort i tjeneste for Norge. Medaljer er kanskje den tydeligste måten å hedre innsatsen. Alle som tjenestegjør, kan bli hedret for medalje. For innsats ut over det man kan forvente, kan man bli tildelt en stridsdekorasjon eller fortjenstmedalje. For å kunne dele ut en slik medalje, er Forsvaret avhengig av at det sendes inn innstillinger.

Alle som tjenestegjør i internasjonale operasjoner i tjeneste for Norge, kan hedres med en medalje. Det var først på midten av 2000-tallet at det kom på plass et helhetlig system for dekorasjoner.

I dag gjennomfører Forsvaret store medaljeseremonier i forbindelse med hjemkomsten, hvor også familiene blir invitert. Sånn var det ikke tidligere. Derfor er det en del veteraner som ikke har mottatt medalje for sin tjeneste.

Veteraner som ikke har mottatt en medalje fra Forsvaret som anerkjennelse for sin tjeneste, kan ta forbindelse med Forsvarets veterantjeneste. Du kan også tipse om andre du mener har krav på medalje. Se lenke på bunnen av artikkelen for mer informasjon.