Kristoffer styrer camp på storøvelser
Tidlig en mars morgen ruller det trucker opp og ned veiene, soldater står vakt og speider, og båter klapper til kai for fuel, proviant og reparasjoner. I blant dem spaserer en mann i grønn mellomjakke, jegercaps og en mobiltelefon i høyre hånd. Han er en hær-mann som går blant maritime soldater.
Som en produsent på et travelt filmsett går han rundt og inspiserer og koordinerer aktiviteten her. Men i motsetning til det fiktive som produseres på et filmsett, er alt det Camp Commander produserer like skarpt som kniven i beltet hans.
– Vi øver ikke, all logistikken vi tilbyr her er i den forstand skarp, for det ville endret seg lite oppover i konfliktskalaen. Vi jobber akkurat som om vi hadde jobbet i en deployering. Derfor føles ikke jobben min som noe annet enn ekte, sier oversersjant Kristoffer Kongslie Hvatum (40).

Til vanlig er han seksjonsleder i MLK, men under Nordic Repsonse 24 er han Camp Commander i Forward Logistical Site.
Kristoffer er til vanlig seksjonsleder i Marinens Logistikk Kommando, men nå som NATO har beordret deployeringen av en Forward Logistical Site under Nordic Response, har han fått rollen driftssjef for leieren eller Camp Commander. Basen skal kunne løse logistiske oppdrag hyppig og i de fleste domener. Det betyr at de blant annet skal kunne ta i mot helikopter, ta i mot og fuele fartøy og transportere personell og materiell til landbaserte enheter.
På basen er MLK til stede med Mobile Logistics Support Team. Foto: Magnus J. Horne / Forsvaret. Svenske minedykkere samarbeider med soldater fra MLK. Foto: Ine Margrethe Stangeland / Forsvaret Spansk helikopter lander på basen sin helikopterplass. Foto: Kristian B. Solerød / Forsvaret Både korvetter og logistikkfartøy klapper til kai i FLS-en for å fuele eller få reperasjoner. Foto: Magnus J. Horne / Forsvaret
Alltid opptatt, alltid tilgjengelig.
Fra ordren om deployering blir slått, til re-deployering er gjennomført, er Camp Commander involvert. Men uansett hvor mye man planlegger i forkant, er det alltid detaljer som må fikses og koordineres under operasjonen.
– Du kan egentlig ikke spørre meg hvordan en vanlig dag er. Alle er helt unike, det eneste jeg har er noen faste møter og måltider, men ellers er det problemløsning. Jeg prøver som regel å veilede folk til den avdelingen på basen de trenger. Forteller oversersjanten.
Mobilen til Kristoffer ringer under intervjuet. Han svarer og identifiserer problemet før han ber dem kontakte en av kadettene han har til rådighet.
– Det er ekstremt godt å ha disse kadettene med seg. Jeg skulle helst hatt de med hele veien, for deres del. Det er mye man lærer i en planleggingsprosess som blir tydelig under en operasjon og motsatt. Dette er første gangen jeg gjør dette, men jeg blir spilt veldig god av både Sjefsmester MLK og Sjef OPS, forteller oversersjanten.

De som jobber på basen har mye erfaring og finner på helt spesielle løsninger for å hjelpe hverandre og å gjøre tilværelsen bedre. Her har MLK bygget en kabeltrommel til svenskene.
Selv om det er mye erfaring fra gradene over han, merker Kristoffer at hele basen oser av kompetanse som har vært med å gjøre stedet til et godt levelig sted. Intensjonen til Sjef MLK har vært at de skal kunne operere basen som om de skulle vært her i seks måneder, det merkes i løsningene de finner på.
– Basen her er bygget på erfaring, eller bygget på mennesker med erfaring og kompetanse. Her er vi åpne også, og om det er noe vi ikke vet så er vi ærlig nok til å erkjenne det, og da søker vi den informasjonen. F.eks fant vi en helt spesiell løsning på å bygge kraner i forpleiningstetet, det var en god blanding av nysgjerrige folk, noen med kompetanse på rør, og rett og slett vilje. Det samme gjelder flere andre installasjoner vi har her. Vi søker informasjonen vi trenger og får tilrettelagt, forteller oversersjanten.
Bindeledd mellom allierte og sivile.
Etableringen av FLS-en skjer i forbindelse med øvelsen Nordic Response 24 og Steadfast Defender 24. En stor alliert øvelse der deltakerne øver på et artikkel fem scenario, hvor alle landene står sammen for å bekjempe en aggresator. Dette gjør at Kristoffer ikke bare må forholde seg til egne og sivile, men også allierte som snakker et annet språk. På basen her er den 44.Röjdykkerskvadronen, minedykker fra Sverige, som under øvelsen også blir en del av NATO. Siden basen er lokalisert i nærheten av Tromsø, betyr dette også at Kristoffer er et bindeledd mellom svenskene og norske sivile.
– Det var en case der svenskene hadde oppdaget noe mistenksomt mens de var utenfor leir, og de kontaktet meg i istedenfor å gå rett til politiet, som jeg skjønner veldig godt, de vil ha basen involvert i ting som er av interesse for hele FLS-en. Så var det litt hektisk over telefonen, men da var også terskelen lav for å bare hive seg i bilen og kjøre ned og snakke med dem face to face. Det er absolutt å foretrekke å snakke med folk ansikt til ansikt - da skjønner man behovet tydeligere, kommunikasjonen blir rikere, og det blir ikke misforståelser, forteller Oversersjanten.

Selv om alle går kledd i grønt på basen, er Kristoffer en av få med bakgrunn fra Hæren. Han startet ut i Panserbataljonen i førstegangstjenesten, og selv om han nå er ansatt i marinen henter han mye erfaring med seg fra de snart 20 årene med tjenesten på land. På lik linje ser han også det beste fra Forsvaret i rollen som Camp Commander. Kristoffer får prøve seg i flere forskjellige ting, og får et bredt læringsutbytte. Han får midlertidig lede MLST-en (Mobile Logistic Support Team), støtte i utvikling av personell, mottak av fartøy og helikopter, utbedring av hygiene og tilrettelegge støtte for saniteten er bare noen av oppgavene han får prøve seg på.
– Det er ufattelig mye å sette seg inn i, samtidig ønsker jeg denne bredden for de som hjelper meg også, så jeg kan ikke ta på meg alle oppgaver. De får derfor roller, ansvar og myndighet. Så når vi er her ute er jeg også ærlig på at ting ofte må gjøres med de ressursene vi har. Jeg tar derfor heller flere raske 80% løsninger enn 100% løsninger som enten kommer for sent eller som aldri kommer, det er både vi og våre allierte avhengig av, forteller oversersjanten.
Uansett hvor skarpt og travelt jobben til Kristoffer er så finner han alltid tid til å en god latter. Foto: Magnus J. Horne / Forsvaret Foto: Magnus J. Horne / Forsvaret
Bygger en kultur.
Camp Commanderen er med i hele prosessen av en FLS, både før, under og etter. Han innrømmer også at etter de er ferdig blir det mange minner han ønsker seg tilbake til. Noen av hans faste kollegaer er her, mens noen ser han bare på øvelser. Selv har han vært deployert i utlandet, og sammenligner mange av opplevelsene sine der med de han har nå.

– Man bor og sover tett på kollegaene sine, men det er ikke negativt. Man skaper en kultur og et samarbeid som ofte er det jeg savner mest. Det er veldig god stemning, man kan kødde litt og det er aldri et smil som ikke er godt for noe selv om det er en seriøs setting vi sitter i. Selv om vi jobber og opererer skarpt er det også klart å sprekke høl på bobla og ha det gøy å le litt, avslutter Hvatum.