Norsk English
2024.03.08_3D_PRINT_KRSO-12

Ola reparerer kritisk materiell med fremtidige løsninger

Marinens Logistikk Kommando kan levere fuel, materiell, transport og sanitet til de fleste avdelinger og fartøy i Sjøforsvaret. I senere tider har de også tatt opp 3D-printing for å kunne levere kritiske komponenter til fartøyene på en effektiv måte.

På en isdekket kai i utkanten av Tromsø står det containere side om side. Det er strålende sol og islaget smelter seg stadig tynnere når vårens inntreden nærmer seg. På området merker man godt at storøvelsen Nordic Response 24 er i full sving, her er det full aktivitet fra både norske og allierte. Et utenlandsk minefartøy ligger fortøyd ved kaien og mannskapet står på rekke og rad for å kvitte seg med søppel. I det vi nærmer oss en av containerne kommer det ut en entusiastisk mann som tar oss i mot med et smittende smil.

Ola (35) har lang fartstid i Marinen. Han startet karrieren sin som motormannslæring på ubåt i 2007 før han tok fagskole som maskinist, like etter havnet han på korvett og deretter KNM Maud. Nå er han leder i skipsteknisk avdeling i Marinens Logistikkommando (MLK). Larviksmannen har bosatt seg i Bergen av jobbmessige grunner, men virker til å trives godt i regnbyen. Ola viser oss gledelig rundt i containeren der 3D-print maskinene jobber på spreng for å levere deler og produkter.

 

– Dette er flaggskipet vårt, sier han med et stort smil 

Startet som en hobby

Ola har tidligere erfaring fra 3D-printing som hobby, og er selvlært innenfor faget. Da han for noen år siden kom borti en annen avdeling i Forsvaret som drev med dette, oppsto det mange idéer. Med god støtte fra Sjøforsvaret satt han i gang et omfattende prosjekt med ambisiøse baktanker. Det har blitt printet ut mange modeller som har gått til alt fra opplæring, til midlertidige løsninger for kritiske deler på fartøy. På sikt ønsker han at dette skal bli en felles instans som kan både printe, holde kontroll og drive sertifisering. 

 

– Det beste med dette er å kunne skape noe og at det alltid er noen som jobber og produserer, vi er nok personell til å drifte døgnet rundt, sier han.

 

Det er ikke mange personer som behøves for å kunne holde arbeidet i gang her. Personellet er opplært til å både kunne skisse produktene selv, og håndtere 3D-printeren. 

 

– Vi har satt i gang dette for å understøtte marinen med rask reparering, vi kan jo gå om bord med en ferdig printet del så fort båten er fortøyd, sier Ola.

 

 

Kun en sekundær oppgave

Man behøver ikke prate lenge med Ola for å bli imponert av kunnskapen hans, men for han er dette kun en sekundær oppgave. Dette gjør han for å vise hvor stort potensiale 3D-printing har, for at folk skal få hjelp til sine hverdagslige ting og for å reparere ting som er blitt ødelagt. Som leder i skipsteknisk avdeling i MLK er hans daglige jobb å gjøre personellet i skipsteknisk og logistikk klare til øvelser og operasjoner, eller støtte avdelinger og fartøy i 

Marinen på best mulig måte. I tillegg driver de vedlikehold av egne kapasiteter, og teknisk støtte som reparasjon, reservedeler, astern refueling (ARAS) og generell logistikk.

– Vi tilstreber hver dag å møte Marinens behov på den beste måten for både oss, og mottaker. Operativitet og beredskap oppsummerer godt viktigheten med å ha denne muligheten, sier Ola med et seriøst uttrykk.


I Ola sine 17 år i Marinen har det ikke vært mangel på opplevelser. Den viktige støtten de gir har ført til seilaser med alt fra det tyske logistikk fartøyet FGS Berlin, til flere kystvaktfartøy. 

– Fordelen vår er at vi kan ha med oss verksteder og personell overalt på kort varsel. Om det er en del vi ikke har eller ikke kan få reparert, så er det jo bare for oss å 3D-printe delen. Vi tar med oss et mobilt verksted og utfører det nødvendige, sier han.

MLK er satt sammen av en stor gruppe mennesker med forskjellige bakgrunner. Her finner man folk med bred kompetanse innenfor ulike fagfelt. 

Logbase Sjø er en viktig del av Marinens forsterkede logistikk bidrag og består av personell som til daglig jobber i FLO systemet. De innehar spesialkompetanse innenfor flere fagområder, som er viktig for å kunne deployere ut i områder der fartøyene befinner seg under øvelser og operasjoner. Når Logbase Sjø er oppsatt er avdelingen en integrert del av Marinens Logistikkommando (MLK) og under ledelse av MLK.


 

Gir støtte til allierte

Å fungere som host nation support har gitt fin trening til avdelingen. Under øvelsen Nordic Response 24 har 3D-printingen vært til god hjelp for både egne og allierte styrker. Samtidig som Ola viser oss rundt i verkstedet pågår det en 3D-print operasjon av en del som svenske minedykkere hadde behov for. 

 

– Alt vi trenger er målene, og et bilde av delen som skal printes. Da skisser vi opp den i programmet vårt og iverksetter printing, det er ikke mer komplisert enn det, sier han.

På basen som avdelingen befinner seg på under øvelsen var de heldige med å ha svenske styrker på samme sted. Sverige har nemlig blitt nytt NATO-medlem under øvelsen, så Ola tok på seg oppgaven å printe et memorabilia til Norge og Sverige.

Begrensninger i konstruksjonen

Enn så lenge er det visse ting 3D-print maskinene til Sjøforsvaret ikke er kapable til enda. Den største utfordringen er størrelsen på det som er av behov, og materiale. Per nå kan de printe plastikk med karbonfiber og nylon. Materialene har hver sine egenskaper som at de er veldig slitesterke og tåler høy temperatur. Det gjør at vi kan lage en midlertidig del til den originale ankommer.

– Det som er så bra med det her er at man kan lage og ikke minst fikse noe. Det er utrolig givende for meg å kunne hjelpe til der det trengs og gi ting et nytt liv, det gir oss alle en følelse av at vi er viktige i det store bildet, sier Ola fornøyd.


I fremtiden håper de på å kunne 3D-printe i mange flere materialer som f. eks metall, det finnes et utrolig bra potensiale på dette allerede, men som alt annet er penger også en stor begrensing.

– På sikt så vil Norge utvikle dette drastisk videre og det er noe som kan revolusjonere mye arbeid vi driver med her i dag, avslutter han.

Etter en allerede lang karriere i Forsvaret har Ola mange år foran seg. 3D-printing er en bransje som utvikler seg stadig mer, og har en stor fremtid i både militær og sivil sammenheng.