Lengtet tilbake til en tjeneste i utlandet
Da pilot Olav Andersen fikk tilbud om en ny periode på Papa Air Base i Ungarn, var ikke kona Stine Granstrøm i tvil om hva han skulle svare.
Fire hovedsteder to timer unna. Dagstur til alpinbakkene i Alpene eller strendene langs Middelhavet. Middag i Italia eller på et slott i Romania. Midt i hjertet av Europa har nordmennene i The Strategic Airlift Capability (SAC) det virkelig som plommen i egget.
Et ungarsk eventyr
Det var dette Stine (34) savnet da de kom hjem i 2018 etter å ha bodd fire år i den lille ungarske byen Papa. Her hadde de blitt en del av det sammensveisede internasjonale miljøet. I Budapest hadde hun og Olav giftet seg, og på vei hjem fulgte Selma med i magen. De la rett og slett en fantastisk tid bak seg, som de raskt kom til å savne.
– Helt siden vi kom hjem snakket vi om å reise ut igjen, forteller Stine.
Og muligheten kom.
Olav (41) ble igjen tilbudt jobb som pilot på de digre C-17 Globemaster transportflyene, Stine sa ja, og sommeren 2021 flyttet de ned til den ungarske småbyen på ny. Denne gangen med Selma (3) og lille Oline (1,5) på flyttelasset.
Nå, etter noen måneder tilbake i utenlandstjeneste, angrer de ikke på valget. Bak byens stolthet, vakre Esterhazy slott, ligger parken med den store lekeplassen. Latteren sitter løst når pappa tuller og gir huska med de to jentene større og større fart.
Familiedemokrati
– Det er viktig at familien er enig om utgangspunktet for en tjeneste i utlandet. For meg er det mye jobbing til alle døgnets tider, mens for en livsledsager kan det bli ensomt. Hos oss har det vært Stine og barna som har fått ta avgjørelsen om dette er noe vi skal gjøre, forteller Olav.
Han møter Stine og barna i parken med en gang han er ferdig etter jobb. I dag er det ingen flyvninger, og han er ferdig klokka 16.00. Stine forteller at da de bodde her sist og de bare var to, brukte de mye av fritiden på å reise. Nå handler det mest av alt om barna.
– Å ha barn her er ypperlig. Du får en mulighet til mye oppfølging. Og vil du ha selskap er det bare å sende en melding til noen av de andre familiene her, så kommer det alltid noen, forteller Stine.
Til sammen 18 nordmenn jobber på basen, og de fleste har med familien. Er du ny på et sted som Papa kommer invitasjonene til badeturer eller bursdager hos de andre nordmennene ganske med en gang. Etter hvert utvides også vennekretsen til å omfavne hele det internasjonale miljøet med tilknytning til basen.
– I starten kreves det kanskje litt å gå ut av komfortsonen og møte de andre medflytterne. Det vi har erfart fra tidligere, er at de vennene vi fikk her, er noen av de beste vennene våre fremdeles, forteller Stine, som tenker å ta opp nettstudier når hverdagen med to barn har normalisert seg litt.
Har slått rot
Familien på fire er ikke alene om å trives i Ungarn. Oberstløytnant Svein Gillebo har jobbet i mange år som en av Forsvarets representanter i SAC og på Papa Air Base. Når han pensjonerer seg om to år har han og kona ingen planer om å flytte hjem til Norge.
– Hva skal jeg gjør der? Der jeg kommer fra, Bardufoss, er det metervis med snø åtte måneder i året. Her nede er det litt kjølig et par måneder, så er det back in business med kortskjorta og ut på golfbanen, sier nordlendingen, som beskriver Ungarn som en ukjent perle i Europa.
Gillebo er sjef for «Mission Planning & Execution» ved SAC. Det betyr at han har ansvaret for planleggingen og gjennomføringen av alle oppdragene til de tre C-17 Globemaster-flyene. I tillegg har han et ansvar for alle nordmennene som er ansatt på basen.
– Vi er en liten gjeng, som er avhengige av hverandre som støttespillere både på jobb, men også i det sivile med familiene utenom arbeidstid. De som kommer med medflyttere har ingen jobb, men det er en stor jobb å ha familie i et fremmed land hvor språket er en utfordring. Derfor er det mye støtte oss i mellom for å få alt dette til å gå sammen, forklarer oberstløytnanten.
Stine, Olav, Selma og Oline har ingen planer om å slå rot i Ungarn. Det skal de gjøre om tre år når Olav er ferdig med tjenestetiden og de flytter hjem til Stavanger.