Nettbasert undervisningstilbud
Under er et par tilbud som er for familier som vil holde kontakten med Norge og norsk skole:
For deg som skal delta eller deltar innen Peacetime Establishment (PE).
Alle som skal tjenestegjøre i utlandet må være medisinsk skikket. Medisinsk klarering må være utført i innen 2 måneder etter tildeling av stilling.
Medsel (medisinsk seleksjon) kan gjennomføres ved nærmeste sykestue hvor du er stasjonert før utreise. Om du ikke får gjennomført medsel ved lokal sykestue, må du ringe Operasjonstøtteavdelingen sitt helsekontor på Sessvollmoen på 63 92 51 50 så snart du kan for å gjøre avtale.
Har du spørsmål om medisinsk klarering, eller er i tvil om hvilken dokumentasjon det kan være relevant å ta med? Ring oss gjerne på 63 92 51 50.
Husk at dato skal være gyldig til og med 3 måneder etter planlagt hjemreise.
Før du reiser, skal du delta på Peacetime Establishment-kurs (PE-kurs). Hensikten med kurset er å forberede deg på en ny arbeidshverdag, samt noen av de utfordringene du og din familie kan møte i den internasjonale hverdagen.
I løpet av kurset gis det orienteringer om blant annet flytting, lønn, NATO særavtale samt forsikrings- og erstatningsordninger. Vi har også kulturforståelse på dagsorden, og hvordan du kan få det beste ut av deg selv og andre, når du flytter til et annet land og møter mennesker fra andre nasjonaliteter med andre kulturer.
NOSU (ditt kontaktpunkt/støtteapparat i utlandet) vil holde en egen orientering om bolig, administrative rutiner, hva de kan støtte med og andre viktige saker i en internasjonal hverdag.
For de aller fleste innebærer tjeneste i PE at hele familien flytter til utlandet. Det er derfor også lagt opp til egen orientering, spesielt med tanke på medflytter og barn. Orienteringen har fokus på hvordan den nye hverdagen blir og hvordan det å flytte mellom ulike landegrenser kan påvirke både deg og familien.
Dere møter personer som kommer til å bli viktige kontakter i under utenlandsoppholdet. Nettverksbyggingen for begge parter begynner her på kurset.
Kurset er obligatorisk og arrangeres en gang i året, enten i uke 6 eller 7. Det sendes ut egen innkalling til kurset, og ektefelle/samboer inviteres til å delta.
Det går frem av NATO Post Description (utlysningsteksten) for stillingen hva som kreves av kompetanse.
Forsvarets personell- og vernepliktssenter sender årlig kursbehov til NATO School i Oberammergau, Tyskland med tanke på hvilke stillinger som er planlagt lyst ut.
Når du er tatt ut til stilling og skal på NATO-kurs, sender du påmelding til Forsvarets personell- og vernepliktssenter.
Send påmeldingen via FIF-portalen.
Du får tjenestefri fra hjemmeavdelingen for å delta på obligatoriske NATO-kurs.
Å få et tilbud om å bo i utlandet blir for de fleste tatt imot med begeistring. Dette er noe som kan by på en personlig utvikling, nye utfordringer og opplevelser, og for noen familier mer tid sammen.
Det er flere hundre fra Forsvaret som jobber i utlandet. Hverdagen som venter vil være annerledes, enten du skal jobbe i et internasjonalt miljø, være hjemmeværende eller begynne på skole eller i barnehage. Alle som representanter for nasjonen Norge.
Hele familien bør få mulighet til å forberede seg godt på utreise. Forventningsavklaringer i forkant er viktig. Vi anbefaler dere å snakke sammen om hva det kan innebære å flytte og ikke idyllisere selve flytteprosjektet. Den vil innebære gode og spennende elementer, men det kan også være vanskelige for familiemedlemmene på ulikt vis. Gi rom for begge deler.
Det kan være fint å undersøke det nye landet sammen, og bli litt kjent med klima, språk, mat, etc. Det er noen som får tildelt sponsorer/fadder ved tjenestestedet, spesielt i USA, men også i andre land. Dette kan være en viktig ressurs for informasjon om nærområde, kultur og normer. Eventuelt, dersom man ikke får sponsor, snakk med personer som har tjenestegjort på tjenestestedet og deres medflyttere. De kan sitte med verdifull informasjon om lokale forhold, og om hvordan det er å leve som utstasjonert familie i utlandet.
Vær forberedt på at en del frustrasjon og uforutsette/ukjente problemstillinger kan komme; både før, under og etter selve flyttingen. Støtteelementene, som er tilknyttet nytt tjenestested, gir nyttig hjelp. Det finnes imidlertid ingen fullstendig mal, sjekkliste eller ett enkelt kontaktpunkt å henvende seg til. Dere må selv håndtere en del administrasjon, som søknader til NAV, nye vaksiner og visum. Det kan være nyttig å lage en egen «perm for utreise» der dere samler alle papirer og dokumenter. For eksempel visum, vaksiner, flytting etc.
For en medflytter kan utstasjonering være en tid for selvutvikling, økt språkforståelse og økt innsikt i verden og andre kulturer. Samtidig er det viktig å være bevisst over at en flytteprosess kan være utfordrende og innebærer omstillinger.
For å være noe mer forberedt på overgangene flyttingen innebærer, anbefales det at medflytter deltar på PE-kurset. Her får dere informasjon som er rettet mot medflytter/familie. Videre får dere mulighet for å knytte noe nettverk med andre medflyttere.
Som medflytter vil de fleste ha rollen som hjemmeværende. For mange kan dette være en stor overgang. Det kan være derfor lurt å reflektere over hvordan livet uten jobb vil være for deg. Finn dine verdier – hvem er du uten jobb? Hvorfor er jobb viktig for deg, sosialt og annerkjennelse? Hva ønsker å du å fylle tiden med?
Å flytte med seg arbeid til utlandet er ikke nødvendigvis rett frem. Dette må sjekkes av den enkelte selv med arbeidsgiver, Skatteetaten og NAV.
Dersom du vurderer å pendle hjem til Norge, vær oppmerksom på følgende: For å opprettholde ulempegodtgjørelse og utenlandstillegg for medflytter og barn, så er det krav om å være til stede i minst halvparten av tiden i hvert kalenderår.
Vær oppmerksom på at samboere har ikke alltid samme juridiske rettigheter. Som samboer kan det bli vanskeligere å få tilgang på basen og skaffe seg førerkort, dette gjelder i flere land. I USA får du ikke visum uten ekteskap. Dere bør derfor, med bakgrunn i dette, vurdere ekteskap før utreise.
Dette avhenger av hvor medflytter er ansatt (har fast stilling). Det er ulike avtaler for statlig, kommune og privat sektor. Dette må medflytter selv sjekke nærmere med sin arbeidsgiver. FPVS vil ved behov være behjelpelig med støtteskriv for en eventuell permisjonssøknad.
Dersom man ikke får permisjon fra sin faste stilling, og velger oppsigelse av stillingen, er det viktig å være observant på at man ikke har krav på dagpenger fra NAV ved retur.
Dersom det er usikkerhet rundt arbeid/stilling hjemme i Norge, kan det være nyttig å ha skannet eller tatt med vitnemål/attester hvis dere skal søke jobb før dere flytter hjem.
Det er avhengig av hvilken arbeidsgiver og avtaler medflytter har. Det er ulike avtaler for privat og offentlig virksomhet. Ta kontakt med arbeidsgiver for å sjekke nærmere.
Det kan være lurt å opprette egen pensjonssparing i medflytters navn når man bor i utlandet.
Som hovedregel skal det benyttes offentlig skole/barnehage, såfremt ikke lokale forhold tilsier at dette er ugunstig for barna. I dialog med NOSU finner dere en løsning for ditt/deres barn. Ta kontakt med NOSU for hvilke skoler som er tilgjengelig i nærheten av der hvor du skal tjenestegjøre. Dersom mulig, ta tidlig kontakt med skolen og barnehage. Ved noen steder kan det være vanskelig eller lang ventetid på å få barnehageplass.
Ha en plan, undersøk muligheter i nytt land. I Norge har vi et system som kan støtte opp i ulike utfordringer, og dette dekkes av staten. Det er ikke sikkert du får det samme tilbudet i utlandet. Forsvaret kan hjelpe med noe, men det er begrenset.
Vær oppmerksom på at enkelte private skoler ikke har avsatt ressurser til barn med ekstra/særskilte behov. Det kan medføre at man ikke kan gå på den skolen som man i utgangspunktet hadde ønsket.
Under er et par tilbud som er for familier som vil holde kontakten med Norge og norsk skole:
Tildeling av bolig skjer etter tilvisning av stedlig støtteelement. Der det ikke finnes forvaltningskontor eller lokalt støtteelement, skjer tildeling av bolig i dialog med arbeidsgiver. Tjenesteboligen skal godkjennes av arbeidsgiver.
Standard på bolig skal være av nøktern boligstandard. Husleie, driftskostnader til oppvarming av bolig og vann dekkes.
Informasjon om aktuelle boliger og boområder vil tidligst gis fra forvaltningskontor eller lokalt støtteelement i forbindelse med PE-kurs.
Om du tjenestegjør ved stasjoner, NATO-staber og andre enheter i utlandet, kan du søke om å få tilbakebetalt utgifter.
Du kan registrere disse utleggene:
FPVS har en egen støttefunksjon i tjenesten Stabsprest utland. Stabsprest utland har sitt tjenestested på Hamar i Norge, men skal ivareta og koordinere feltpresttjenesten i Europa og USA for tjenestepersoner og deres familier.
Stabsprest utland besøker de fleste tjenestesteder i løpet av et år. Ved prekære og akutte behov vil Stabsprest utland selv ivareta støtten eller gjennom koordinering sørge for at støtte gis. Dere er hjertelig velkommen til å ta kontakt:
Ved besøk, arrangerer og inviterer Feltprest utland tjenestepersoner og deres familier til en enkel gudstjeneste.
Ved noen avdelinger og tjenestesteder vil det gis tilbud om kirkeparade i tilknytning til julehøytiden. Det vil normalt gjennomføres kirkeparade ved de tjenestesteder hvor det er mange norske tjenestemenn og familier.
Stabsprest utland har ikke vigselsrett i utlandet.
Stabsprest utland kan gjennomføre seremonien «Forbønn for borgerlig inngått ekteskap». Denne seremonien er i utførelse veldig lik en vanlig vigsel, men uten den juridiske delen. De som ønsker «Forbønn for borgerlig inngått ekteskap» må først ha gjennomført en juridisk vigsel i Norge eller ved ambassade.
Stabsprest utland kan forestå dåp etter fødsler der det er ønskelig.
Mange familier har med seg barn i konfirmasjonsalder til utlandet. Det er Den norske sjømannskirken som forestår kirkelig konfirmantundervisning for norske barn i utlandet.
På sjomannskirken.no/konfirmant kan du melde opp din konfirmant til nettbasert konfirmasjonsundervisning.
Det gjennomføres to konfirmantleirer i løpet av året. En i London og en i Hamburg. Stabsprest utland deltar på disse leirene så langt det er mulig. I USA gjennomføres konfirmantleiren i New York i september hvert år. Selve konfirmasjonen kan gjennomføres på tre måter:
Det er Human-Etisk Forbund som forestår borgerlig konfirmantundervisning i utlandet. Det tilbys en nettbasert konfirmantundervisning. Se human.no/nettkonfirmant.
Selve seremonien kan gjennomføres av Human-Etisk Forbund i Norge, eller en av forsvarets felthumanister kan reise ut og gjennomføre seremoni på tjenestested. Ta forbindelse med Stabsprest utland for mer informasjon.
Stabsprest utland er tilgjengelig for samtaler for de som ønsker det. I første omgang vil det skje per telefon eller e-post.
Ved krevende saker vil Stabsprest utland søke å komme på besøk for nærmere oppfølging. Stabsprest utland har taushetsplikt og har ingen journalplikt.
Forsvarets tros- og livssynskorps har ansatte fra flere ulike tros- og livssyn. I tillegg til Den norske kirke så finnes det også feltprester som representerer Den katolske kirke, Pinsekirken, Ortodoks kirke, Frikirker og Adventistsamfunnet.
Korpset har også en feltimam og to felthumanister.
Stabsprest utland støtter dere med forbindelse til den ressursen du ønsker samtale med.
Støtteelementet (NOSU) har planverk for å ta hånd om dette på en best mulig måte. Ved behov for ekstra ressurser, tilføres dette støtteelementet umiddelbart.
Som en del av en eventuell krisehåndtering, tilbyr Forsvaret også en pårørendekontakt i tilfelle med alvorlig skade eller dødsfall.
Pårørendekontakten skal være bindeleddet mellom pårørende og Forsvaret for å sikre pårørende nødvendig informasjon. I tillegg til å gi rask støtte etter hendelsen, vil pårørendekontakten følge opp de nærmeste pårørende eller etterlatte over tid og etter behov. Oppfølgingen kan være praktisk hjelp, samtalepartner eller formidling av behov for faglig støtte som lege, jurist, psykolog og prest.
Sjømannskirken er en selvstendig og frivillig organisasjon for nordmenn i utlandet. Den er åpen for alle, for dem som sjelden eller aldri går i kirken. De har familieveiledere og er tilgjengelige for familier som er i vanskelige situasjoner. De kan også fungere som brobygger i møte med det lokale hjelpeapparatet dersom f.eks. språk er en utfordring.
Sjømannskirken har en egen nødnummer-app som du også kan laste ned gratis. Appen gir blant annet det lokale nødnummer uansett hvilket land du befinner deg i, samt annet nyttig info.