Ukraina: Donasjoner er på plass – når starter våroffensiven?
De norske stridsvognene er på plass og personell er lært opp. Hva slags betydning vil donasjoner av blant annet stridsvogner, ammunisjon og kampfly spille for Ukraina i den kommende våroffensiven.
Norge har donert 8 Leopard 2 stridsvogner til Ukraina. Vognene kom på plass i Ukraina litt før påske og de siste ukene har ukrainsk personell blitt lært opp i hvordan vognene skal brukes.
Sammensatt gjeng instruktører fra hele Hæren
– Vi er en tett liten instruktørgjeng her, sammensatt med folk fra hele Hæren. Instruktørene på stridsvogn har ti års erfaring med stridsvogner bak seg. Vi har bergepanser-instruktører som både kan skru og operere vognene. Vi har instruktører på ingeniørpanseren med flere års erfaring. Og teknikere som strengt tatt nesten har vært med og bygget opp vogna. Så jeg kan jo si at vi har med de beste av de beste til å holde denne utdanningen, sier Thomas, som er sjef for en gruppe med norske instruktører i Polen.
På et øvingsfelt i Polen: De norske instruktørene instruerer i hvordan bygge stridsvognhindre, og hvordan bryte gjennom dem. Foto: Forsvaret
Her trener ukrainske soldater på å bygge stridsvognhindre i en av de norske ingeniørpanservognene. Foto: Forsvaret
Norske instruktører roser ukrainerne for å ta til seg opplæringen fort. Her holder de en leksjon ute i manøverfeltet.
...før det er tid for praktisering av innlært kunnskap igjen.
Thomas er en av de norske instruktørene som lærer opp ukrainsk personell i bruk av stridsvognene.
Ukrainerne lærer fort
Før påske startet opplæringen av ukrainske personell. Alle som får opplæring har med seg en eller annen form for kamperfaring. Ukrainerne lærer fort i følge de norske instruktørene:
– Noen ble del av Ukrainas hær allerede i 2014. De meldte seg etter invasjonen av Krym. En forteller at han rett etter invasjonen i 2014 fikk tildelt en stridsvogn og fikk i oppdrag kjøre på flystripa og tiltrekke seg ild sånn at de kunne evakuere ut sårede. Han er en av dem som er i Polen og får omskolering, sier Thomas.
Andre vervet seg da krigen startet i fjor, og har med seg ett år med erfaring med kampsystem og masse stridserfaring fra frontlinjen.
Palle Ydstebø følger krigen tett
Evne til å lære seg nytt materiell raskt er noe også oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets høgskole trekker fram hos ukrainerne. Han følger krigen i Ukraina tett som hovedlærer ved seksjon for landmakt, og som en hyppig brukt ekspert i mediene om krigens gang:
– Ukrainerne har vist seg ganske gode når det gjelder å lære seg nytt vestlig materiell. Det er enklere å bruke, for det er laget med tanke på betjening.
Det kan delvis skyldes noe så banalt som at komfort og plass i vognene er mye bedre enn i det gamle sovjetiske materiellet. Her snakker vi om veldig erfarne folk som har vært i stridsvogn før, og som også allerede har vært i strid med stridsvogn, sier Ydstebø. Som mener at å gå fra et gammelt, 1980-talls sovjetprodukt til en Leo 2, Challenger eller Abrams, er som å gå fra en gammel Ford til en Porsche.
– Ukraina har utspillet
Ydstebø følger utviklingen i Ukraina og lurer som de fleste i Vesten på når den lenge varslede våroffensiven vil sette inn
– Med tanke på vær og føre, og klargjøring, er det tidligste tidspunktet den vil sette inn trolig i månedsskiftet april/mai, sier han, og fortsetter:
– Sånn jeg ser det nå er det Ukraina som har utspillet og de vil spille den hånden de har ut fra det som vil gi de best uttelling ikke nødvendigvis på kort sikt, men på lang sikt.