Norske soldater trener ukrainere i bruk av stridsvogn
Ukrainere får opplæring i bruk av Leopard 2A4 i Polen. På frontlinjen i Ukraina gir det soldatene motivasjon å vite at støtten er på vei, forteller en av soldatene.

Da Russland invaderte Ukraina i februar for to år siden, var Yaroslav leder for en fabrikk som reparerte ulike kjøretøy. Han hadde ansvar for mange ansatte, men alt ble revet bort fra ham da krigen brøt ut, og Yaroslav mistet alt han hadde bygget opp.

Mannen fra byen Melitopol, som nå er under russisk okkupasjon, meldte seg frivillig til militærtjeneste. Etter å ha gjennomført en grunnleggende rekruttutdanning, ble han sendt videre til Polen.
Intens utdanning
Det smeller når stridsvogngranaten treffer stålet i simulatoren. På en militærbase i Polen er norske instruktører i full gang med opplæring av ukrainere. Fordi ammunisjonen til en stridsvogn er svært kostbar, pågår mye av øvelsene i simulator.

De fleste moderne stridsvogner har et mannskap på fire – vognkommandør, vognfører, skytter og lader. Drillen går på rundgang, der noen øver på å lade og resten øver på å manøvrere vognen, når fienden er i siktet – skytes det.
Opplæringen er omfattende og intens, der de norske soldatene har fem uker på å gjøre de nokså sivile ukrainere om til stridsvognmannskaper.
I en krig er det ofte de profesjonelle som forsvinner først – de som er trent i krigføring og som gjør alt de kan for å forsvare sitt land og sitt folk. Men i denne utmattelseskrigen er tapene store, og etter hvert må også nye og uerfarne soldater stå opp i kampen mot fienden og et fritt Ukraina.
Aldersspennet blant dem som får opptrening i Polen strekker seg fra de unge voksne, til de som nærmer seg norsk pensjonsalder.
Europas skjold
Med utdanningen Yaroslav nå har fått fra de norske instruktørene, føler han seg motivert til å dra tilbake til det brutale som venter han i Ukraina.
Han har tidligere hjulpet med å frakte nødprovianter til vennene sine på frontlinjen, og forteller at motivasjonen til soldatene som kjemper der - avhenger av hjelpen som kommer fra allierte.
– Det er mange donasjoner til Ukraina, men det tar ofte tid før alt når frem dit det skal. Det er viktig for vennene mine på fronten at de vet at de får støtte, og at vi står samlet som én frontlinje.

Dette er tredje gang norske soldater er i Polen for å trene ukrainere i bruk av stridsvogn. De to første gangene var knyttet til donasjonen av stridsvogner fra Norge til Ukraina, hvor opplæring på utstyret også var en del av pakken.

Denne gangen er soldatene fra Hæren på plass etter forespørsel fra Polen.
Deler unik kunnskap
En stridsvogn er viktig i et taktisk samvirkesystem for større bakkeoffensiver. For Ukraina er donasjonen- og opplæringen på bruk av stridsvogn avgjørende for å kunne gjenerobre russisk-okkupert territorium.
– Folkene våre har lang erfaring og høy kompetanse på stridsvogn, og er veldig glad for å kunne være her og utgjøre en forskjell for ukrainerne, sier rittmester Kim fra Telemark bataljon, som er styrkesjef for det norske bidraget.

Telemark bataljon er en del av Hærens hurtige reaksjonsstyrke i Brigade Nord, og skal kunne løse oppdrag når som helst og hvor som helst. I tillegg til Telemark bataljon er også instruktører fra Hærens Våpenskole ved Manøverskolen med.

Treningen går sin gang og etter hvert skal soldatene ta det de har lært fra simulatoren ut i praksis. På de store slettene av sand og omringet av skog, skal de nå manøvrere seg rundt i øvingsfeltet og løse gitte oppgaver ved hjelp av stridsvognen.
Den fine sanden blir til støv etter vognen. Det er over 30 varmegrader i det som kan minnes litt som en ørken.
Gode relasjoner
I Polen har mer enn 100 ukrainere blitt utdannet i bruk av Leopard 2. Noen har vært borti stridsvogn tidligere fra førstegangstjenesten, men hærsystemet ukrainerne kjemper med er bygget rundt det gamle sovjetiske tankegodset. De vestlige og moderne stridsvognene utgjør derfor en stor forskjell, og det er helt vesentlig at soldatene også får opplæring i bruken i både vognen og våpensystemene. Ukrainerne er lærevillige, og de klarer å implementere det de lærer raskt. Progresjonen er høy.
Yaroslav og de andre ukrainerne er svært fornøyd med de norske instruktørene.
– De er utrolig kunnskapsrike og flinke til å demonstrere og lære oss det vi må kunne for å vinne krigen, sier Yaroslav.
For de norske instruktørene er det viktig å se den enkelte ukrainer og de legger vekt på gode relasjoner i utdanningen.
Etter ti timer med teorileksjoner og manøvertrening er dagen over og stemningen er god. En av ukrainerne hopper opp på ryggen til en av de norske instruktørene. Folk klapper hverandre på skuldrene og før de går hver til sitt, tar ukrainerne nordmennene i hånden og takker dem for det de har lært.
