Norsk English
20160612-osh_sbs16-27

Pensjonsdommen ankes

Regjeringsadvokaten og Statens pensjonskasse har anket dommen om pensjon på enkelte variable tillegg til Høyesterett. Det betyr at vi må vente på en endelig avklaring.

– Vi forstår veldig godt at en utsatt avgjørelse om pensjon på variable tillegg vekker engasjement og sterke følelser hos våre ansatte. Som arbeidsgiver skulle vi gjerne hatt klare svar å gi nå, sier Cecilie B. Heuch, nytilsatt HR-direktør i Forsvarsstaben.

Viktig med avklaring

Statens pensjonskasse anker dommen fordi den reiser tvil om deres forståelse og praksis rundt hva som er pensjonsgivende og ikke. I tillegg treffer dommen hele staten. Dermed blir det enda viktigere å få en avklaring fra Høyesterett.

20240607th-26.jpg
Cecilie Heuch, HR-direktør i Forsvaret. Foto: Torgeir Haugaard

– Uavhengig av den rettslige prosessen er en avklaring om pensjon veldig viktig. Vi har god dialog med Forsvarsdepartementet, og opplever at alle er opptatt av å finne bedre løsninger for Forsvarets ansatte, fortsetter Heuch.

Godt samarbeid med arbeidstakerne viktig

Forsvarssjefen har lenge vært tydelig på at han ønsker at en større del av inntekten til Forsvarets ansatte skal være pensjonsgivende. Nå har dette synet fått tilslutning fra et enstemmig Storting i form av et romertallsvedtak i arbeidet med langtidsplanen.

– Vi er svært opptatt av å få til et godt samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene for å nå dette målet, som er det Stortinget også ber om, sier Heuch.

Særregler for militært tilsatte

Samtidig som saken om variable tillegg går i rettssystemet, venter både arbeidsgiver og arbeidstaker på de nye særreglene for personell med pliktig fratreden. Noe er alt avklart – eksempelvis får militært ansatte et høyt særalderspåslag. Dette skal sikre at militære med plikt til å fratre ikke skal få vesentlig lavere pensjon enn andre. Plikten til å fratre er det kun forsvarsansatte som nå har, etter at den ble fjernet for øvrige sektorer i 2021 og 2022.

– Disse særreglene håper vi skal avklares innen 1. juli, som er den fristen partene har gitt hverandre for arbeidet. Hvordan utfallet blir her er dermed ikke avklart, sier Heuch.

Ulike parter og roller

Det er altså flere ulike saker om pensjon som går samtidig, og som berører Forsvaret. Felles for dem er at Forsvaret ikke har en direkte rolle i noen av sakene.

Spørsmålet om noen variable tillegg skal være pensjonsgivende avklares i rettssystemet, med Statens pensjonskasse som part.

Særreglene for personer med pliktig fratreden er det Arbeids- og inkluderingsdepartementet som arbeider med, sammen med hovedsammenslutningene i staten.

– Vi føler et sterkt ansvar for våre ansatte og deres fremtidige pensjon. Der vi kan, bidrar vi for å sikre avklaringer som skaper gode løsninger for våre ansatte. Derfor var det også bra at Stortinget kom med romertallsvedtak som gir oss støtte for nettopp å få til det, sier Heuch.

Rekruttere og beholde

Den nye langtidsplanen fastslår at det skal være en vesentlig økning i antall soldater og ansatte i årene fremover. Det gjør det svært viktig for Forsvaret å rekruttere og beholde personell, inkludert det å kunne tilby avklarte pensjonsregler.

– Vi gjør andre tiltak innenfor personell og kompetanseområdet for å gjøre det enda mer attraktivt å arbeide her, fortsetter Heuch.

Hun lister opp tiltak som forenklet og mer fleksibel personellforvaltning gjennom revisjon av interne bestemmelser, økte utdanningskvoter på alle nivåer og for alle kategorier, flere flernivåklienter for økt bruk av hjemme- og fjernkontor for å gi bedre balanse mellom jobb og familieliv og flere seniordager for dem over 62 år.

– Tiltak som dette er lavthengende frukter for oss mens vi arbeider med de større tiltakene som kommer i kjølvannet av lønns- og insentivprosjektets arbeidspakker 2 og 3, altså strukturering av særavtalene og geografisk mobilitet, avslutter Heuch.