Norden styrker sanitet-samarbeidet
Det militære samarbeidet styrkes nå i hele Norden – også innen sanitet og militærmedisin.
Det militæret samarbeidet mellom de nordiske landene har lang historie. Med Russlands annektering av Krim i 2014, og nå med krigen i Ukraina, har samspillet mellom landene skutt fart. Under øvelse Cold Response i mars møttes de nordiske forsvarssjefene for å ytterligere styrke båndene. Men også videre ned i organisasjonene er det et utstrakt nordisk samarbeid.
Tidligere denne uken fikk Forsvarets sanitet (FSAN) besøk av svenske kolleger fra sin svenske motsvarighet Försvarsmedicincentrum (FömedC). FömedC og FSAN har samarbeidet tidligere, men nå jobbes det med å videreutvikle og sette samarbeidet inn i fastere rammer.
Høyere effekt av samarbeid
– Det nordiske samarbeidet er viktig for saniteten i Forsvaret. Landene må kunne etablere en felles militærmedisinsk forståelse samt utveksle kunnskap og erfaringer. Vi får høyere effekt av å samarbeide, sier fungerende sjef for Forsvarets sanitet, brigader Petter Iversen.
Hans svenske kollega, oberst Peter Fredriksson, sjef for FömedC, påpeker at det er sterke likhetstrekk mellom det norske og svenske forsvaret.
– Vi har felles tanker om hvordan sanitet skal være i strid. Vi har felles utfordringer og felles kompetanse. Lik kultur og like grunnverdier gjør det enklere for oss å samarbeide med hverandre. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier oberst Fredriksson.
Tettere sammen
Norge, Sverige og Finland ønsker et nærmere samarbeid i nord. Dette er bekreftet i avtalen fra 2020 om operativt samarbeid på Nordkalotten mellom Norge, Finland og Sverige.
I 2009 ble samarbeidet mellom de nordiske landene også bekreftet gjennom NORDEFCO. Nordic Defence Cooperation, NORDEFCO, er rammeverket for det samlede nordiske forsvarssamarbeidet som omfatter Danmark, Sverige, Finland, Island og Norge.
Gjennom NORDEFCO er de nordiske landene engasjert i både kortsiktige og langsiktige samarbeidprosjekter og aktiviteter etter egne ønsker og behov, med ett eller flere av deltakerlandene. Samarbeidet er tuftet på åpenhet, fleksibilitet og pragmatisme.
Fremover vil det være svært viktig for saniteten i Forsvaret at dette samarbeidet videreføres og utvikles. Felles øving, trening, utveksling og samvirke innenfor militærmedisin i Norden er, og vil være et fokusområde som bidrar til et faglig og kapasitetsmessig løft for saniteten i Forsvaret både i et nasjonalt, nordisk og NATO-perspektiv.