Slik lykkes du på spesialopptaket
Å passere nåløyet til Forsvarets spesialstyrker er beintøft. Men ikke umulig. Her er instruktørens tips for å stille best mulig rustet til spesialopptak.
«Steinar» har jobbet med opptak og seleksjon til Forsvarets spesialstyrker (FS) i en årrekke, og er blant Forsvarets mest erfarne instruktører. Opp gjennom årene har han sett hva som gjør at noen lykkes, mens andre ryker ut av de krevende opptakene til spesialstyrkene.
– De som gjør det bra, er de som har tatt konsekvensene av målsetningen de har satt seg. De har satt seg inn i det som kreves, og forberedt seg godt fysisk og mentalt, sier instruktøren.
Blant de hardeste
Hvert år søker hundrevis opptak til Jegertroppen, Fallskjermjegertroppen og andre avdelinger i spesialstyrkene.
Soldatene i spesialstyrkene er de ypperste og råeste Norge har, og de løser avanserte og risikofylte oppdrag her hjemme og i utlandet. Derfor må Forsvarets spesialstyrker finne de rette hodene for jobben, og det krever en grundig seleksjonsprosess.
– Opptaket er fysisk og mentalt krevende, det er det ingen tvil om. Jeg tipper at vi har en av de hardeste seleksjonsprosessene i Forsvaret, i alle fall for førstegangstjenester.
Ikke bare fysisk styrke
De fleste som møter til opptak, har fysikken som kreves for å bestå. Men motivasjonen, og vilje til å komme gjennom opptaket, er nesten like viktig.
– Én ting er å klare å motivere deg selv, men du må også ha evne å motivere andre, sier «Steinar».
Instruktøren understreker at kandidatene ikke må tenke for langt frem i tid under selve opptaket. Det kan knekke selv den sterkeste.
– Vi sier til kandidatene våre: «Lev i nuet, og gjør ditt beste med utfordringen du jobber med her og nå».
Glimt i øyet og kreativitet
– Utenom det fysiske, hva ser du etter hos kandidatene?
– At de klarer å løse forholdsvis kompliserte oppgaver individuelt, og samtidig klarer å løse krevende oppgaver i en gruppe. Så er det den mentale biten med å tåle ubehag over tid, og å ha et glimt i øyet når du er som lengst nede i kjelleren.
Han har ingen enkel beskrivelse på den perfekte kandidat, for de kommer i alle størrelser og med ulike bakgrunner.
– Men fellesnevneren er at de har en brennende motivasjon, god fysikk, har gjort gode forberedelser, og at de kan tåle ubehag over tid. Jegerånden går på å se minst mulig begrensninger og være kreativ. Det er ikke alltid ressursene du har strekker til, men du klarer likevel å løse oppdraget ditt.
Instruktørens fem tips
- Forbered deg mentalt
Start med å spørre deg selv: Hva kan jeg gjøre for å stille best mulig rustet til opptak?
- Les deg opp
Les om stillingen, kravene og seleksjonsprosessen. Du finner masse god informasjon om Jegertroppen, spesialbåtoperatør og Fallskjermjegertroppen her på denne siden.
- Tren deg opp
Forbered deg godt på kravene, og bestå alle fysiske minstekrav med god margin.
- Alene og sammen
Husk at det er avgjørende å være en god lagspiller. Hvis du ikke evner å løse utfordringer i en gruppe, er du ikke en kandidat for spesialstyrkene.
- Tenk «her og nå»
På opptaket må du ha fokus på dagen du er inne i, og utfordringene som skal løses her og nå. Ikke begynn å tenke på at dette skal vare i en hel uke. Det kan knekke enhver soldat.
Større enn deg selv
Instruktøren er helt klar på at alt slitet er verdt det, for i enden venter en jobb i Forsvarets spesialstyrker.
– Vi liker å si at vi har verdens beste arbeidsplass, med godt samhold og kameratskap. Du knytter bånd for resten av livet, sier han og legger til:
– Vi prøver også så tidlig som mulig å få kandidatene til å føle at de er med på å forsvare og verne noe som er større enn dem selv. Da snakker vi om landet vårt og alt vi er glad i. Det er en viktig motivasjonsfaktor for å yte godt i tjenesten.