Tropp 5: Nybegynnere overgår forventningene
Tropp 5 er ikke som andre tropper på Forsvarets opptak og seleksjon - FOS. Kandidatene kommer rett fra videregående og har ingen erfaring fra Forsvaret. De har hatt en rolig første natt i felt, men de neste dagene skal kandidatene virkelig få testet seg.
På Sessvollmoen leir er det mindre liv enn vanlig. Alle de spente og litt usikre kandidatene som fylte leiren dagen før, har dratt ut i felt.
Nå kan man se kandidater med store sekker og bøttehjelmer marsjere lagvis utenfor gjerdene. Mens andre ungdommer har ferie, bruker disse ungdommene sommerferien sin på å kjempe om en skoleplass i Forsvaret.
En av de som kjemper om skoleplass er Halvor Øygarden Brekke. Han har søkt ledelse og landmakt på Krigsskolen. Han har forberedt seg godt til opptaket.
– Jeg har trent veldig mye, og har vært ganske aktiv i flere år. Det siste halvåret har jeg gått veldig mye med sekk, og så kjøpte jeg egne feltstøvler og gikk de inn før opptaket startet.
Live-Helena Sunde-Kvalsgård er på samme lag som Halvor. Hun har søkt bachelor i ingeniørfag på Forsvarets høgskole. Hun har forberedt seg på en litt annen måte enn Halvor.
– Jeg forberedte meg på den teoretiske delen, gjorde litt oppgaver og sånne type ting. Og så har jeg jo trent litt i forhold til å gå med sekk.
Nå tror jeg han dør snart
Kandidatene har fått i oppgave å frakte en “skadd” soldat på laget til et evakueringspunkt. De er nødt til å bruke kart og kompass for å orientere seg fram til punktet. Halvor er den heldige utvalgte til å ligge i båren.
– Nå tror jeg han dør snart. Han har ligget lenge, sier en av kadettene.
Laget setter sammen en båre av raier og knappetelt, og får Halvor opp på båren. De setter i marsj. Lagfører bytter på å se på kartet og se på veien. Raiene glipper i hendene. De må ta hyppige pauser. Lagfører motiverer laget med at de snart er fremme.
De kommer frem til evakueringspunktet og lagfører får beskjed om at de var for sene. Evakueringspunktet er nå flyttet. De plukker opp båren og setter i marsj. Pausene blir hyppigere og hyppigere. De blir tatt igjen av andre lag.
Etter å ha gått en stund får laget enda en beskjed fra kadetten som følger dem. De skal tilbake til start.
– Nå skal vi bare tilbake. Vi har klart det én gang, vi klarer det igjen, motiverer en på laget.
Motivasjonen i laget går sakte men sikkert opp. Hvert skritt de tar er ett skritt lenger enn de trodde var mulig. Selv om oppgaven kan virke meningsløs, er alt nøye planlagt på forhånd. Alt er en del av casen.
90 prosent av de uten førstegangstjeneste trekker seg
Kaptein Erik Fonn er troppssjef for tropp 5. Han har mye erfaring fra Forsvarets opptak og seleksjon, men dette er første gang han leder en tropp sammensatt av kandidater uten militær erfaring.
– Vanligvis trekker opptil 90 prosent av de ferske - uten førstegangstjeneste - seg i løpet av feltøvelsen. De føler at de trenger mer erfaring. Men når de er her kan de jo like gjerne prøve. Å sette de ferske i samme tropp er et forsøk på å hjelpe dem litt i gang med det, så de ikke selekterer seg selv ut slik at vi ikke mister gode hoder, fordi de selv føler at de mangler helt grunnleggende militære ferdigheter, noe vi ikke måler de på, sier Fonn.
Teorien er at kandidater uten militær erfaring føler seg underdanige og mindre verdt når de er på lag med kandidater med militær erfaring. Fonn er tydelig på at dette ikke stemmer, men ser utfordringen med å overbevise dem om det motsatte.
– Ved å fjerne dem fra de andre kandidatene, prøver vi å la dem få lov til å leve sitt eget liv i opptaket, slik at de slipper å tenke den tanken, fortsetter Fonn.
Lars Mork er en av selektørene i tropp 5. Dette er tredje gang han har vært selektør på Forsvarets opptak og seleksjon. Han ser stor forskjell på måten man har gjort det på i år, sammenliknet med tidligere der man har valgt å blande erfarne og uerfarne i samme tropp.
– De får sammenlignet seg selv med andre i samme situasjon, og selekterer seg selv i mindre grad ut fra opptaket basert på det de tror vi ser etter. Så sånn sett ser det ut som at denne metoden gjør at de unngår å selektere seg selv ut, noe som gir oss muligheten til å selektere for dem, sier han.
Morgendagens ledere
I løpet av opptaket på Sessvollmoen skal kandidatene gjennomføre en rekke oppgaver der de får testet seg både fysisk og psykisk. I tillegg ser selektørene etter kandidater med gode lederegenskaper.
– Vi ser etter kandidater som evner å vise seg som gode rollemodeller, som har et ønske om å løse oppdrag, gjør det gjennom samspill med andre og ser en utvikling hos seg selv og andre i enhver situasjon, sier Lars Mork, en av selektørene i tropp 5.
I løpet av opptaket får alle kandidatene prøve seg som lagfører. Oppgaven til lagføreren er å lede laget gjennom de ulike utfordringene de møter under feltuken.
– Det har vært veldig spennende og annerledes fra hva man er vant til. Vi er veldig mange unge, og vi er mange som ikke har erfaring fra det militære, og erfaring som ledere, og vi kjenner ikke hverandre fra før av. I perioder så blir det jo helt kaos. Alle stresser, og alle er som hodeløse kyllinger. Men, når man får lov til å ta ordet, ha kontroll og sette krav, da er det veldig gøy å være lagfører, sier Halvor.
– Man må bare prøve sitt beste. Og så gir vi tilbakemeldinger til hverandre, og da får man et innblikk i hva man må gjøre bedre til neste gang man har den rollen. Men jeg synes det har vært litt utfordrende, for man har jo et press. Man må bare puste med magen og tørre å planlegge ordentlig, og delegere oppgaver. Og ikke bare fortsette å være en i gruppa, men tørre å pushe hverandre litt mer også, sier Live.
Hva gjør jeg her?
Etter en våt og lang dag har tropp 5 endelig kommet tilbake til leirplassen sin. Enkelte av kandidatene halter bortover. Flere har fått store gnagsår.
På slutten av kvelden sitter de og tørker i teltet. De diskuter hva de helst ville spist hvis de var hjemme:
– Chicken salsa fra macern, sier den ene.
– Cookies fra Rema 1000, sier den andre.
Halvor og Live har hatt noen tøffe dager i felt, men det har ikke vært et alternativ å gi seg.
– Da jeg våknet opp første dag i teltet, da var jeg sånn, åh, hva gjør jeg her? Men å gi meg, det var ikke et alternativ, sier Halvor.
– Jeg har ikke vurdert å gi meg. Jeg har bare tenkt at nå hadde vært deilig å være hjemme. Spesielt etter gjørmeløypa og hinderløypa. Og så etterpå skulle vi ha noen oppgaver som var veldig stillestående. Vi var jo klissvåte og veldig kalde, så da kjente jeg at det var ekstra tøft, sier Live.
Resultatene er klare
Tropp 5 har endelig kommet tilbake til leir etter en lang og tung feltuke. De marsjerer inn i vedlikeholdshallen hvor de andre troppene har begynt med puss og vedlikehold, og blir møtt med stor applaus. Man kan se noen tårer trille langs kinnene på noen slitne og letta kandidater. Troppssjef Erik Fonn samler troppen i en halvsirkel. Han ber de komme nærmere så han slipper å rope. Han snakker om hvordan han synes det har gått.
– Dere er første gjengen på lenge hvor så mange står igjen etter feltøvelsen. Tidligere er det opptil 90 prosent som ikke har fullført øvelsen, i år er det bare litt over 20 prosent som har gitt seg underveis. Dere har søkt Krigsskolen mens det er krig i Europa. Det har jeg enormt respekt for, sier han og fortsetter:
– Takk for at dere har stilt opp. Takk for at dere bruker sommerferien deres på det her.
Kandidatene vet at det er en hard kamp om skoleplassene i Forsvaret. Ikke alle som gjennomførte feltuka vil få tilbudet om skoleplass.
Halvor er en av de heldige som får tilbud om skoleplass. Siden han ikke har vært i førstegangstjenesten, begynner han med rekruttutdanning til høsten. Deretter begynner han på Krigsskolen på Linderud for å ta bachelor i ledelse og landmakt.
Live kom på venteliste, så hvis hun ikke kommer inn blir det plan B. Da begynner hun i førstegangstjenesten på Elverum. Hun ser tilbake på FOS som en positiv opplevelse.
– Selv om det var slitsomt, så var det en god opplevelse. Jeg synes det gikk over all forventning. Jeg er mer motivert for å være i Forsvaret nå etter at jeg var på FOS. Uansett om jeg ikke kommer inn, så var det verdt opplevelsen, å kjenne på hvordan man takler de forskjellige situasjonene. Planen er å jobbe litt i Forsvaret, og prøve å søke på nytt, sier hun.