Norsk English
En lege sjekker pupiller og ser etter reflekser hos pasienter under øvelse skademestring på Sessvollmoen. / During  medical exercise at Sessvollmoen

Lege

Som vernepliktig akademiker gjennomfører du plikttjeneste som vernepliktig offiser innenfor din profesjon.

Varighet
12–19 måneder
Tjenestesteder
Alle
Avdeling
Andre
Bakgrunn
Mastergrad/profesjons­utdanning
Innrykk
Mars og september
Antall stillinger
10+

Offiserskurs

Selve militærtjenesten starter med grunnleggende soldatutdanning og et offiserskurs på til sammen 8 uker. Da har du grad som fenrik. Når du har fullført og bestått offiserskurset, får du opprykk til utskrevet løytnant i den forsvarsgrenen du skal tjenestegjøre i.

Fagopplæring

Etter offiserskurset starter fagopplæringen. Den skal gi deg nødvendige kvalifikasjoner, slik at du kan fungere i stillingen. Lengden på opplæringen kan variere fra 1 til 6 uker.

Slik er tjenesten

  1. Etter at du har fullført både offiserskurset og fagopplæringen, skal du i tjenesten dekke funksjoner som samsvarer med din sivile opplæring – både i faglig innhold og utdanningsnivå.​

  2. Etter 12 måneders tjeneste som vernepliktig akademiker, kan du søke om tilsetting som yrkesbefal i Forsvaret hvis det lyses ut stillinger. Følg blant annet med på forsvaret.no/jobb​.​

Tjenestesteder

  1. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) trenger vernepliktige akademikere (VA). Som VA-Lege i FOH møter du en svært variert og aktiv tjeneste. Du har primært tjeneste på sykestua i Bodin leir. Sykestua er døgnbemannet av sanitetssoldater.

    Bodø innehar en samlet tjeneste med innslag fra de øvrige grener som Hæren, Sjøforsvaret samt luft- og redningstjenesten.

    Det første som møter deg er pasienter med mindre skader og pasienter/soldater som trenger omsorg og veiledning. Forskjellig skademekanikk er noe av det medisinske omfanget som vil møte deg.

    Vi samarbeider også med sivil sykehus for å utnytte den medisinske evalueringen av forskjellig problematikk. Du vil også i perioder fungere som sjefens nærmeste medisinskfaglige rådgiver i forbindelse med kompaniets øvrige aktivitet.

    I daglig tjeneste følger du sykestuas puls med oppfølging av avdelingslegen. Du kan bli tatt med på øvelser og vil være en god ressurs av sanitetsspillet på øvelser.

    Du vil undervise soldater og andre når du er her hos oss. FOH løser også oppdrag i utlandet hvor ansvaret på medisinsk skikkethet gjøres av oss før deployering. FOH er sammensatt av ulike grener i Bodø-regionen med en del utenlandske personell.

    Noe du vil få kjennskap til:

    • Internasjonale operasjoner
    • Medisinsk seleksjon
    • Medisinske konsultasjoner
    • Hørselstester
    • Blodprøver
    • Små operasjoner/inngrep
    • Behandling av skader 
    • Vaksinering
    • Utarbeide prosedyrer og retningslinjer
    • Ivaretakelse av materiell og satser
    • Psykologtjenester
    • Medisinering
  2. Forsvarets sanitet (FSAN) trenger flere vernepliktige akademikere hvert år.

    Som lege i Forsvarets sanitet, Regiment Utdanningskompaniet, får du være med på å planlegge og holde avanserte sanitetskurs.

    Arbeidsplassen er på Sessvollmoen leir, noe som gjør at du har kort vei til både Oslo og Gardemoen.

    Som en del av Utdanningskompaniet i Forsvarets sanitet, vil du være med å planlegge, utarbeide og undervise i sanitet i henhold til eget kompetansenivå.

    Gjennom året er det flere store kurs som vi er med å arrangere:

    • Militærmedisinsk fagperiode for vernepliktige leger og ansatt helsepersonell i Forsvaret
    • Kurs i traumatologi og krigskirurgi
    • Arctic Serpent

    I tillegg til dette holder vi kurs som Pre-Hospital Trauma Life Support (PHTLS), Advanced Medical Life Support (AMLS), CBRNE sanitet og «Hovedinstruktør grunnleggende sanitet».

    I daglig tjeneste følger du kompaniet du tilhører og vil i tillegg til kurs, fungere som sjefens nærmeste medisinskfaglige rådgiver i forbindelse med kompaniets øvrige aktivitet.

  3. Som VA-lege i Forsvarets spesialkommando (FSK) får du utfordret deg i et svært aktivt, spennende og fremoverlent miljø. Det daglige virket er variert og består av pasientkonsultasjoner, utsjekk av operatører samt organisering og bistand til øvelser.

    Det er høyt nivå på undervisning og utdanning i avdelinge. Som VA-lege holder du egne leksjoner på bl.a. NorNSOCM-kurset. Under tjeneste i FSK skal du gjennom regimentets kurs for static fallskjermhopp, og du gis mulighet til å delta på øvelser.

    VA-legen skal gjennomføre kurs i dykke-, sjømanns- og offshoremedisin samt ATLS. Du arbeider sammen med regimentets faste leger.

  4. Heimevernet har behov for VA-lege på Værnes garnison. Værnes garnison er base for Trøndelag heimevernsdistrikt (HV-12) og Vertlandstøttebataljonen, og blir også fremtidig utdanningsbase for Luftforsvaret. Det er mye aktivitet som allerede foregår på Værnes, og ytterligere aktivitet er påtenkt lagt til Værnes. Det er derfor en garnison i vekst. For tiden er dessuten Værnes base for operasjon Gungne (del av operasjon Ellisiv) hvor ukrainske soldater får militær trening/opplæring.

    Arbeidsoppgaver

    Som VA-lege på Værnes garnison vil du primært jobbe som ROLE 1-lege på sykestua. Sykestua har fast ansatte leger (i RBA-stillinger, 18-timers arbeidsuke) og sykepleiere i tillegg til sanitetssoldater. Her vil du ha allmennpraksis-liknende konsultasjoner med vernepliktige soldater og ukrainske soldater. I tillegg bidrar du med militær seleksjonsmedisin og skikkethetsvurderinger for ansatte og vernepliktige.

    Å få bidra til Operasjon Ellisiv oppleves svært givende. Sykestua er dessuten nyoppusset og med gode fasiliteter. Værnes garnison ligger i kort avstand fra den sivile flyplassen, noe som gjør det svært enkelt med tanke på eventuell pendling.

  5. Som VA-lege i Hæren møter du en svært variert og aktiv tjeneste. Hæren har garnisoner fra helt nordøst i Finnmark til sør i Oslo, så valgmulighetene for tjenestested er geografisk sett store.

    Tjenestesteder

    Mulige tjenestesteder er Jegerbataljonen/GSV (Sør-Varanger), Porsanger bataljon (Porsangermoen), Sanitetsbataljonen (Skjold, Bardufoss, Setermoen og Rena), Etterretningsbataljonen (Setermoen) og Hans Majestet Kongens Garde (Huseby).

    Funksjoner og ansvarsområder

    Som VA- lege i Hæren vil du primært ha tjeneste på mobil ROLE 1, som en del av Hærens evakueringskjede. I strid vil du som lege på mobil ROLE 1 kunne være den første som møter pasienten etter at de er evakuert fra et skadested. Dette innebærer at du vil måtte stabilisere og behandle potensielt hardt skadde pasienter før videre evakuering til et av Hærens ROLE 2 Basic (militære feltsykehus med kirurgisk kapasitet) eller til ROLE 3 og 4 (sivile sykehus). Du vil også møte pasienter med lettere skader, så bredden i medisinske caser er stor.

    Forskjellig skademekanikk er noe Hæren øver og trener på hele tiden. Vi samarbeider med sivile sykehus i rammen av totalforsvaret for å utnytte hele evakueringskjeden fra skadested til sluttbehandling på best mulig måte.

    I daglig tjeneste følger du tjenesten i troppen og kompaniet du tilhører. Tjenesten som VA-lege innebærer blant annet deltakelse på øvelser som en viktig del av sanitetsberedskapen og sanitetstreningen, undervisning av soldater og ansatte, medisinske konsultasjoner med soldater både i felt og garnison, samt ved anledning støtte Hæren sykestuer som er soldatene primærhelsetjeneste i garnisonene.

    Andre muligheter

    Hæren løser også oppdrag i utlandet, hvor det er mulig å deployere som lege.

    Det er gode muligheter for videre karriere som lege i Hæren etter VA-året.

    Hæren har også nylig inngått en avtale med Bardu kommune om et samarbeid for ALIS, hvor arbeidstiden deles mellom Forsvaret og kommunen.

  6. Evenes

    Luftforsvaret på Evenes trenger vernepliktige akademikere (VA). Som VA-lege på Evenes vil du primært jobbe som lege på ROLE 1-sykestua. Her vil du i det daglige ha konsultasjoner med allmennlege­tjenester for vernepliktige med utredning og behandling, samt militær seleksjonsmedisin for ansatte og vernepliktige hvor du vurderer skikkethet. Arbeidet er hovedsakelig i egen avdeling, med mulighet for støtte til andre avdelinger ved eksempelvis opptak. I samarbeid med avdelingslegen kan du i visse tilfeller måtte opptre som medisinskfaglig rådgiver for befal og offiserer. Vi tilstreber at VA-lege deltar på sanitetsstøtte ved øvelser internt i avdelingen og eksternt.

    Ved ROLE 1 Evenes har vi en avdelingslege og ytterligere en lege som er ansatt i RBA-stillinger (18-timers arbeidsuke). Avdelingen er forholdsvis ny og er fremdeles under oppbygging. Tjenesten innebærer deltakelse på øvelser som en del av TME (taktisk mobil enhet – sanitetstroppen) eller som beredskap på flystasjonen ved behov. Fasilitetene er nye og fine. Det er mulighet for å utføre mindre kirurgiske inngrep. Det kan være mulighet for å få kurs i flymedisin.

    Evenes flystasjon ligger midt i smørøyet av natur og kommunikasjon. Fjell og sjø er aldri langt unna, og det er enkelt med pendling til og fra Oslo.

    Ørland

    132 Luftving, Ørland flystasjon har behov for vernepliktige akademikere (VA). Som VA-lege på Ørland vil du primært jobbe som en del av teamet på ROLE 1-stasjonær (sykestua). Her vil du i det daglige ha konsultasjoner med allmennlegetjenester for vernepliktige med utredning og behandling, samt militær seleksjonsmedisin for ansatte og vernepliktige. Arbeidet er hovedsakelig i egen avdeling, men med mulighet for støtte til andre avdelinger.

    I samarbeid med avdelingslege kan du i visse tilfeller måtte opptre som medisinskfaglig rådgiver for befal og offiserer. Som VA-lege må du forvente å skulle delta på noen ulike øvelser, enten som skarp støtte eller som øvende part.

    Ved ROLE 1 på Ørland har vi fire leger og en avdelingslege. Avdelingen er under oppbygging, og innehar i dag kapasiteter som ROLE 1, taktisk mobil enhet, ambulanselag, evakueringslag og veterinær. Som lege hos oss vil det bli muligheter for samvirke med alle disse kapasitetene. Sanitetskompaniet ved Ørland flystasjon utgjør en deployerbar kapasitet for Luftforsvaret. Du må derfor være medisinsk skikket for deltakelse i internasjonale operasjoner.

    Vi ønsker oss en fremoverlent, arbeidsvillig og kompetent fagperson med interesse for både det medisinske og det militære faget.

  7. VA-legetjenesten i Marinejegerkommandoen (MJK) er en variert og spennende stilling for vernepliktige leger. Vår hverdag preges av allmennlege-tjenester, militær seleksjonsmedisin og akuttmedisin/beredskap i forbindelse med aktivitet i avdelingen. I tillegg er det undervisningsvirksomhet i basale medisinske tema, og visse akuttmedisinske prosedyrer. Det er tilknyttet en vernepliktig assistent til stillingen som du har daglig lederfunksjon for, sammen med avdelingslege og hovedinstruktør sanitet.

    Det må påregnes mye reising, men du har likevel mesteparten av tiden ved avdelingens hovedbase i Bergen. En del tid benyttes også ved forsvarets baser i Nord-Norge. Reisingen og avdelings aktivitet er svingende, noe som gjør at arbeidet kan oppleves noe uforutsigbart. Å planlegge et halvår frem i tid kan være en utfordring. På tross av en del faste arbeidsoppgaver, er det mye frihet under ansvar. Det oppfordres til initiativ, og de aktiviteter du ønsker å være med på vil du stort sett få vært med på. Det er fordelaktig å være i normal fysisk form, men ikke et krav da kjerneaktiviteter er tilsvarende fysisk krevende som jobb ved allmennpraksis er. Er du frempå er det ikke umulig å få til fallskjermhopping, fjellklatring, terrengkjøring og flytid med flere av forsvarets flytyper.

    Du blir kjent med store deler av organisasjonen. De andre som inngår i legetjenesten ved avdeling, medicer i de operative deler samt staben er de nærmeste samarbeidspartnere. Også annet personell på basen, og andre avdelingers leger og sanitetspersonell, blir du kjent med i tjenesten. Du vil i løpet av året ha en del øvelsesdøgn og overtid, og du vil ha mye fritid og ferie sett opp imot en sivil arbeidsplass.

  8. Sjøspesifikke kurs

    Kursrekken foregår på Marinens hovedbase Haakonsvern og hos sivile aktører i Bergensområdet. Kurset varer i 4 uker og vil forberede deg til den kommende tjenesten i Sjøforsvaret.
I hele kursperioden på Haakonsvern, bor du på Briggen befalsforlegning.

    • Navalmedisin kurs. Introduksjon til Saniteten i Sjøforsvaret 
    • Grunnleggende sikkerhetskurs for sjøfolk inkl. helikoptervelt (STCW)
    • Grunnkurs for sjømannsleger (Norsk senter for maritim medisin og dykkermedisin)
    • Dykkermedisin kurs

    Tjenestesteder

    • Fregatt: Fartøy med hjemmebase Bergen
    • Kystvakt: Fartøy med hjemmebase Sortland
    • Kystjegerkommandoen: Harstad

    Arbeidsoppgaver som VA-lege i Sansjø

    • Sjefens medisinske rådgiver 24/7 (skipssjef/avdelingssjef)
    • Undersøke, diagnostisere og behandle pasienter i Kystjegerkommandoen, på fregatt og på kystvakt-fartøy
    • Utføre klinisk og medisinsk sakkyndig arbeid i form av: Sjømannslege, røykdykker og INTOPS-attester
    • Planlegge og gjennomføre øvelser, kurs og undervisning i Sanitet
    • Planlegge og gjennomføre vaksinasjon
    • Delta i arbeidet med å utarbeide medisinske prosedyrer og retningslinjer
    • Ivaretakelse av materiell og satser

    Karrieremuligheter i Sansjø etter VA-perioden

    Tjenesten som VA-lege gir offisersgrad med tjeneste- og karrieremuligheter som f.eks: marinelege på fregatt, ambulerende lege på kystvakt, ALIS MAUD / Askøy kommune, Marinelege SSU, Role 1 stasjonær.

    Koordinerende og ledende legestillinger

    • Avdelingslege KV
    • Avdelingslege Marinen
    • Avdelingslege Role 1 stasjonær
    • Medical advisor NSS
    • Stabslege Sansjø
    • Sjef Sansjø