Norsk English
20200917KK__MGL0019_4

12+7 = Verneplikten

Mange tenker at de er ferdige med Forsvaret når de har gjennomført tolv måneders førstegangstjeneste. Derfor blir noen overrasket når de blir innkalt til Heimevernet en stund etter dimittering.

Heimevernet trenger soldater, derfor må mange som gjennomfører førstegangstjenesten forvente å bli overført til Heimevernet. Norsk verneplikt er totalt 19 måneder eller 575 dager. Heimevernet består hovedsakelig av personell som er overført etter 12 måneders førstegangstjeneste.

Nye i HV

To av de som nylig er innrullert i Heimevernet er Margrete Duna og Kirsten Grevskott.

– Det var på tide, jeg har gledet meg, sier Margrete Duna. 

– Jeg ble overrasket da innkallingen plutselig lå i postkassa, forteller Kirsten Grevskott.

I høst var de på Værnes for å få utlevert utstyr og bli innrullert i Trøndelag heimevernsdistrikt 12.

Margrete dimitterte fra førstegangstjenesten som militærpoliti på Akershus festning i 2009.
– Jeg har ventet på å bli innkalt, og ble egentlig litt skuffet da det ble utsatt på grunn av covid-19, men nå fikk vi endelig gjennomført det. Jeg ser frem til den første øvelsen, smiler Margrete.

Klar til å forsvare landet

– Pappa var yrkesmilitær i mange år og var blant annet både i Libanon og Kosovo. Han var også i Heimevernet før han gikk ut av Forsvaret. Sånn sett har jeg det litt i blodet, det er viktig å bidra, forteller Margrete.

Til tross for at hun ikke visste så mye om Heimevernet, er motivasjonen på topp. 
– Jeg har jo hørt litt av hvert opp gjennom årene, men jeg tror det blir bra å være i Heimevernet, sier Margrete.

20200917KK__MGL0052_6.jpg
Margrete Duna følger med mens instruktøren fra HV-12 moterer lommer på stridsvesten.

Motivert for kurs

I Heimevernet kommer de aller fleste inn som menige. Derfor tilbys det flere kurs for de som er interessert i å utvikle seg selv og graden sin.

– Flere av kursene så interessante ut. Jeg håper jeg kan ta lagførerkurs allerede neste år og fortsette med flere kurs etter det. Jeg er her for å bli, smiler Margrete.

Stor overføringsverdi

Som sivil har Margrete en mastergrad i ledelse og jobber i barnehage. På fritiden driver hun mye med jakt og friluftsliv. Hun ser for seg at mye av hennes sivile kompetanse kan brukes i Heimevernet, og omvendt. 

– Jeg er en utadvendt person med godt humør, så jeg pleier å få med meg folk. Det tror jeg kan være nyttig, forklarer Margrete.

– Jeg er ikke redd for å være ute i vær og vind. I tillegg har jeg vært speider siden jeg var liten og har nå vært speiderleder i mange år, så jeg ser ikke mørkt på å skulle dra på øvelse, utdyper hun.

Margrete forteller at hun møtte mange gamle kjente på nytilføringen. 
– Jeg har faktisk truffet folk jeg gikk sammen med på både barneskole, videregående skole og folk fra førstegangstjenesten. Så det har vært kjempemorsomt å møte folk igjen, avslutter Margrete.

Overrasket

Kirsten Grevskott dimitterte i 2016 og ble overrasket da hun fikk innkallingen i posten.

– Jeg har alltid vært klar over at man kan bli innkalt til Heimevernet, men tenkte ikke noe på det i førstegangstjenesten. Før jeg dro på nytilføring var jeg egentlig ikke så godt kjent med Heimevernet og Heimevernets oppgaver. Etter en dag med masse informasjon ser jeg at det er en viktig ressurs i samfunnet. Heimevernet bidrar i mange viktige oppdrag og bistår blant annet politiet og sivile, forklarer Grevskott.

Tror det blir spennende

Selv om første tanke var at det blir lenge å være i Heimevernet til hun fyller 44 år, ser hun lyst på at hun nå er innrullert.

– Jeg syns det er fint at man må i Heimevernet etter førstegangstjenesten,  men mange er godt i gang med jobb, familie og studier og er umotiverte for tjeneste etter så mange år. Min første tanke var at det var veldig lenge å være i Heimevernet, og det tenker jeg egentlig litt enda, men tida går jo veldig fort, så det går nok bra, avslutter Grevskott.

20201202KK__MGL0383_1.jpg
Kirsten Grevskott