Norsk English
8_20240612_KK_143A9876

Må møte trusselen fra droner

Forsvarets første kurs i å detektere og bekjempe droner (C-UAS) er gjennomført på Heimevernets våpenskole. Kurset er bygget rundt et anti-drone system – med både sensorer og effektorer plassert i en mobil container.

Forkortelsen C-UAS står for Counter Unmanned Aerial System. Heimevernet har tidligere testet ut systemet på øvelser. Dyktige operatører er nå klare til å bemanne kontrollrommet med sine mange skjermer og sensorer.

– Vi har nå et nettverk med flinke folk vi kan bruke. Det begynner å ligge til rette til at vi kan skalere opp dette til å dekke hele Forsvaret om det er ønskelig, forklarer kursansvarlig Eystein Brustuen.

– Trusselen fra droner er noe som Forsvaret uansett må møte bredt i tiden fremover.

Etablere et fagmiljø i Forsvaret

Dette første kurset ble delt opp i fem «delkurs», med spisset kompetanse inn mot ulike sensorer og effektorer. På disse delkursene var det også elever fra blant annet Sjøforsvaret, Hæren og Forsvarsmateriell. Vi har også hatt støtte fra Hærens våpenskole med på kurset, forklarer Brustuen.

– Dette gjør at vi nå er i ferd med å etablere et fagmiljø i Forsvaret på både drone og antidrone.

Eirik har vært kurselev gjennom to uker på Dombås. Sivilt studerer han droneteknologi på universitetet i Tromsø.

 – Det er et ingeniørstudium som spesialiserer seg på luftbårne droner. Hvor man starter med elektronikk og andre basisfag, samt av vi lærer mye om det sivile regelverket, og det å operere droner.

I tillegg er han soldat i Heimevernet og har vært med C-UAS-prosjektet i sitt lokale HV-distrikt.

– Dette viser noe av Heimevernets egenart smiler Brustuen.

– Hvem andre enn oss kan kalle inn piloter og droneingeniører som kurselever? Der de samtidig kan være med å utvikle kurset og teste ut systemet videre?

20_20240612_KK_143A9949.jpg
Kursansvarlig Eystein Brustuen

Hurtig fremdrift

Dette prosjektet ble initiert høsten i 2022 i forhold til den situasjonen som oppstod da - med trusler mot blant annet oljeindustrien. Prosjektideen ble skrevet i november 2022 hvor det ble bedt om en hasteanskaffelse av et anti-drone system – med både sensorer og effektorer.

– I tett samarbeid mellom Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og Forsvarsmateriell - Landkapasiteter ble prosjektet etablert, finansiert og kvalifisert på en slik måte at Heimevernet hadde tilgang til noen tekniske løsninger allerede i januar 2023. Så har industrien jobbet det siste året med produksjon av oppdaterte løsninger under kyndig ledelse fra personell i forsvarsmateriell.

– Prosjektet hadde ikke hatt slik fremdrift uten engasjerte og dyktig personell i FMA og det samarbeidet vi har hatt mellom FMA, HVVS og HVST sier Alf Birger Enger G10 i  Heimevernsstaben.

HV-distriktene bygger kompetanse videre

 – Nå 18 måneder senere har Heimevernet fått et antall slike system, og nå kjøres det første kurset på Heimevernets eget personell. Der vi har hentet inn folk fra hele landet med spisskompetanse innen sitt fagfelt, poengterer Brustuen.

- Dette er folk som jobber med dette sivilt og kan både kan bidra til å teste ut både kursinnhold og systemet ytterligere. Disse godt utdannede folkene her forstår seg på teknologien bak mye bedre enn oss i «grønt». 

- Dette ser vi klart på kurset her – vi har elever som ser databildet og skjønner bakgrunnen og signalene som gir dette bildet. Dette er folk som stiller oss de smarte spørsmålene – kan vi ikke gjøre det på den måten? Kan vi ikke teste ut dette?

Fremover blir det viktig at HV-distriktene bygger kompetanse videre, og tar systemene i bruk. Det første kurset har først og fremst utdannet operatører. Dette er dyktige folk som skal kunne både bemanne systemene, men også lære bort kunsten til assistenter og flere brukere fra de lokale HV-områdene. Elevene blir både operatører og instruktører.

– Vi har systemene, vi har det første kurset og nå er vegen ganske kort til å få tak i flere enheter og enda bedre sensorer og effektorer. Nå begynner dette å ligne på «lavthengende frukt» med et fagfelt som begynner å bli etablert, sier kursansvarlig Brustuen fra våpenskolen i Heimevernet.

Både operatør og instruktør

– Vi er en god gjeng her fra mitt HV-distrikt og vi har fått god innsikt i hvordan systemet fungerer og hvordan vi kan bruke det, forteller HV-soldat Nicolay og fortsetter:

– På alt fra å detektere til å jamme droner. Vi blir jo opplært som operatører, men vi kommer nok også til å bidra til opplæring av flere soldater. Vi mener selv at vi er med i starten på noe som kan skaleres opp, og håper at det blir kjøpt inn flere slike systemer. Dette er jo et system som kan brukes til mye mer enn bare anti-drone. Objektsikring og overvåking er jo også to muligheter, forklarer HV-soldaten.

– De fleste som er med på kurset er frivillig og mange har sagt at de gjerne blir med på reisen videre med å få dette ut til resten av Forsvaret. Det var faktisk venteliste fra vårt distrikt på folk som gjerne ville være med, smiler HV-soldaten.

21_20240612_KK_143A9959.jpg
HV-soldat Nicolay

Kan skaleres opp

Brustuen har gjennom mange år holdt kurs i Heimevernet, og forteller at elevene på dette kurset skiller seg litt ut ved at de er så genuint opptatt av fagfeltet.

 – Dette er folk som ser mulighetene i systemet og på eget initiativ tester ut forskjellige ting underveis.

Kurselevene er i alderen 20 til 50 år. Mange sitter på en sivil spisskompetanse som våpenskolen drar rett inn i kurset.

– Dette er kun mulig fordi vi har slike folk i Heimevernet, som nå sier de er interesserte å bruke mer tid på dette. De er levende opptatt av sine sivile fagfelt og vil være med å videre bringe denne kapasiteten i Forsvaret.

– Ellers vil jeg få frem at nå har vi et mulighetsvindu til å øke dette prosjektet med flere kurs og flere container-enheter. Grunnen til dette er at vi bruker eksisterende rammeavtaler fra eksisterende prosjekter. Denne muligheten vil etter hvert lukke seg litt, sier Brustuen.

– Dette systemet er veldig spennende å få innblikk i, sier drone-ingeniørstudenten og HV-soldaten, Eirik.

– Vi klarer også å finne noen barnesykdommer det går an å fikse på. Jeg opplever at det er mange i Forsvaret som ser frem til å få denne containeren «i ryggen» på oppdragsløsningen fremover.