CUAS 02

HV-12 tester anti-dronesystem

Det er bare å lære seg forkortelsen: C-UAS. Nå tester Heimevernet hvordan avanserte anti-dronesystemer kan fases inn i styrkestrukturen.

Forkortelsen C-UAS står for Counter Unmanned Aerial System. Det C-UAS-systemet som HV12 i Trøndelag har fått teste består av et mobilt kontrollrom, med skjermer og arbeidsplass for en eller flere operatører. Fra taket på kontrollrommet stikker det opp en antenne, som er fullpakket med sensorer.


Hva slags sensorer? Det vil variere. Heimevernet kan koble på de sensorene vi trenger, og skifte dem ut etter hvert som teknologien utvikles. C-UAS-systemer er hyllevare i den internasjonale forsvarsindustrien, blant annet hos norske Kongsberg Defence & Aerospace.


Typiske sensorer i slike systemerer er elektrooptisk kamera, IR-sensor som søker varmesignatur, akustisk sensor (lyd), radar og RF-sensor som detekterer radiosendere.

C-UAS kan brukes til langt mer enn å bekjempe droner

Eystein Brustuen

Skal vi skyte dem ned?


Dersom et C-UAS-system oppdager en drone, kan den skytes ned med ulike våpensystemer, men særlig i fredstid er dette problematisk. Ammunisjon og vrakdeler kan ramle ned og sette mennesker, bygninger og øvrige materielle verdier i fare.

Et alternativ er å jamme dronen. Jamming betyr å sende ut radiostøysignaler/elektromagnetiske bølger som forstyrrer eller hindrer droner i å sende eller motta signaler fra operatøren. Jamming kan også påvirke dronens posisjoneringsstjeneste (GPS), eller «overskygge» signalene som styrer dronen, slik at man kan ta kontroll over den.

 

CUAS 01.jpg
Kommandersersjant Eystein Brustein, Heimevernets våpenskole

Peiler inn dronepiloten


̶ Jamming er ikke det eneste alternativet. C-UAS-systemer kan også ha andre motmidler, såkalte effektorer. C-UAS kan også finne posisjonen til han eller hun som styrer dronen, slik at politiet eller Heimevernet kan pågripe vedkommende, opplyser kommandersersjant Eystein Brustuen fra Heimevernets våpenskole på Dombås.

Hvem bør operere C-UAS?


Inne i en kontainer et sted i Trøndelag sitter HV-soldatene Daniel og Even og gjør seg bedre kjent med et C-UAS-system. De har nettopp fått opplæring, og Eystein Brustuen observerer. Han vil blant annet undersøke hvilket nivå som bør operere C-UAS. Skal det være et ekspertlag på distriktsnivå? Eller kan det opereres av et vanlig HV-område?


Det siste alternativet er slett ikke utenkelig, for Daniel og Even er ikke vanlige soldater. De er HV-soldater. Når de ikke er på øvelse studerer den ene dataprogrammering, den andre er elektriker. Denne sivile kompetansen deres senker brukerterskelen for C-UAS-systemet.

CUAS 02.jpeg
HV-soldatene Daniel og Even finner seg raskt til rette foran C-UAS-skjermene. I det sivile studerer den ene av dem dataprogrammering, den andre er elektriker.

 

Fleksibelt system


Kommandersersjant Eystein Brustuen vil ikke avsløre hvor mange C-UAS-systemer Heimevernet allerede har eller skal anskaffe. Hensikten med å testene under Øvelse Trøndelag 2023 er å undersøke hvilket nivå i HV-organisasjonen som best kan utnytte en slik kapasitet. C-UAS har stort potensial som såkalt styrkemultiplikator; et verktøy som gjør HV-avdelingene mer effektive.

̶̶ C-UAS kan brukes til langt mer enn å bekjempe droner. Systemet kan for eksempel brukes til å overvåke relativt store geografiske områder, både til lands og til sjøs. Med de rette sensorene kan vi se eller høre aktivitet i terreng eller sjø på lang avstand, både i lys og mørke, sier Brustuen.

Et nettverksbasert Forsvar


C-UAS-systemet som Heimevernet tester, kan kobles til flere frittstående sensorer ute i terrenget, i luften eller i sjøen. C-UAS-systemer i Heimevernet vil dessuten inngå i et større nettverk av sensorer og informasjonsbehandling som er forankret helt opp til Forsvarets operative hovedkvarter.