Norsk English
20220427HST_7410

Aldri alene på post

På vaktpost er det lett å tenke at du vil se fienden fysisk, men hva om han kommer snikende digitalt for å sette deg ut av spill?

I forrige utgave av Heimevernsbladet skrev vi artikkelen «Lurt vekk fra post». Den handlet om hvordan sammensatte trusler eller virkemidler omfatter et bredt sett av muligheter en fiende kan ta i bruk for å sette motstanderen ut av spill, og hvordan det også kan treffe deg som HV-soldat. Da kan det være greit å kjenne til hva dette egentlig er.

Viktig å bevisstgjøre

To heimevernssoldater og områdesjef i Eidsvoll og Hurdal heimevernsområde i Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02 (HV-02) leste artikkelen og reflekterte over hva dette betyr for dem.

20220627HST_8533.jpg
Artikkelen "Lurt vekk fra post" i forrige utgave av Heimevernsbladet. 

Det finnes ikke en klar og omforent definisjon på hva sammensatte virkemidler og trusler egentlig er, men det blir problematisert stadig vekk i forsvarsdebatten. Spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt, Eskil Grendahl Sivertsen, fortalte i det forrige HV-bladet at det handler om bruk av mange ulike ikke-militære virkemidler for å oppnå strategiske mål.

Kjell Arne Skogby.jpg
Sersjant Kjell Arne Skogby er lagfører i Eidsvoll og Hurdal heimevernsområde (HV-02).

– Ved å bruke sammensatte virkemidler, kan man blant annet stoppe forsyningskjeder, skru av strømnettet og stoppe betalingstjenester så folk ikke får bruke kortene sine, fortalte Sivertsen i det forrige Heimevernsbladet.

Kjell Arne Skogby er lagfører i Eidsvoll og Hurdal heimevernsområde og har selv reflektert over hvordan vi kan bli lurt gjennom noe så enkelt som SMS på mobiltelefonen.

– Ikke bare i Forsvaret, men i hverdagen generelt er det så mye som påvirker oss. Jeg syntes det var en oppvekker å lese artikkelen «Lurt vekk fra post». Jeg får mye mer forståelse for hvor mye informasjon som kan hentes inn, sier Skogby.

Eivind Simensen er heimevernssoldat i samme HV-område, og han legger til at det hadde vært spennende å ha mer kompetanse og forståelse om dette temaet.

– Det er interessant at trusselbildet blir mye større ved å legge til den digitale delen i oppdragsløsningen. Men det har aldri vært en problemstilling å forholde seg til, fordi vi bruker militært samband og ikke mobiltelefon som kommunikasjonsmiddel, legger Simensen til.

– Artikkelen tar for seg en reell problemstilling, og det å bevisstgjøre soldatene på å være kritiske til hvordan kommandolinjene foregår og hvilke systemer vi bruker i oppdragsløsning er utrolig viktig, sier Ståle Sandholt som er områdesjef for Eidsvoll og Hurdal heimevernsområde.

Vær kritisk

Ståle Sandholt Områdesjef.jpg
Ståle Sandholt er områdesjef i Eidsvoll og Hurdal heimevernsområde i HV-02.

Artikkelen ber også HV-soldatene om å være oppmerksom på falske nyheter, som ofte blir spredd på sosiale medier. Det kalles gjerne å manipulere virkelighetsoppfatningen, som igjen kan påvirke oppdragsløsningen. Påvirkning kan skje både indirekte, som ved spredning av falske nyheter, og direkte rettet mot konkret personell. Alle tre vi intervjuet mener selv de er kritiske til nyheter som spres på sosiale medier.

Påvirkning kan skje både indirekte, som ved spredning av falske nyheter, og direkte rettet mot konkret personell. Alle tre vi intervjuet mener selv de er kritiske til nyheter som spres på sosiale medier. – Det er viktig å være kritisk og bevisst på hva du som menneske utsettes for i hverdagen, spesielt av nyheter som dukker opp på sosiale medier, forteller Skogby.

Hvordan ville du reagert hvis du var på oppdrag og fikk beskjed om at en nær slektning var alvorlig syk?

– Det er en fryktelig vanskelig situasjon å si noe om. Jeg tror jeg hadde holdt meg rolig og sørget for å hente inn mer informasjon om situasjonen, men i en reell setting hadde jeg nok sannsynligvis ringt de nærmeste for å vite hva som hadde skjedd, sier Skogby.

– Hvis det er nyheter jeg blir litt usikker på, prøver jeg å finne kilder man kan stole på. Det er viktig å forholde seg til informasjon og nyheter på et rasjonelt nivå, legger Simensen til.

Hva er sammensatte trusler?

Sammensatte trusler og virkemidler er statlige eller ikke-statlige aktørers trusler om eller bruk av en kombinasjon av ulike virkemidler for å utnytte sårbarheter, skape uro og oppnå bestemte politiske eller strategiske mål.

Bruk kommandolinjen

Hadde du gått fra vaktpost hvis du hadde fått beskjed om å møte i KO på SMS?

– Jeg hadde nok blitt værende på vaktpost helt til jeg hadde blitt avløst fysisk. Det er jo slik opptreden på vaktpost skal være. Med samband tilgjengelig hadde jeg bedt om en bekreftelse hvis jeg hadde fått en melding på telefon, sier Skogby.

Områdesjefen mener selv at dette ikke er et problem i sin avdeling. På vaktpost står man ikke alene.

20220427HST_7353.jpg
Skogby mener selv han hadde blitt værende på vaktpost helt til han hadde blitt avløst fysisk. 

Som et eksempel forteller områdesjefen at hvis en av soldatene blir utsatt for en mistenkelig tekstmelding på vakt, så har man en makker å sparre med før man gjør noe drastisk som å forlate vaktposten. Man slipper å stå i situasjonen alene, for man er alltid to stykker.

– Samtidig er det viktig å bruke kommandolinjene på oppdragsløsning, slik at soldaten ikke bare forlater vaktposten sånn helt uten videre, sier områdesjef Sandholt.

Hvordan tror du soldatene dine hadde reagert hvis de hadde fått en slik melding?

– Jeg tror det er forskjellig for hvordan soldatene mine hadde reagert. Vi er ikke soldater på fulltid, og derfor er det viktig å ha noen å sparre med sånn at hodet ikke koker over, fastslår områdesjefen.