20160613-osh_sbs16-6.t575edd56.m2400.xgIzjZVky

Black Hornet-droner til Heimevernet

Den minste farkosten Forsvaret har kommer nå også til soldatene i Heimevernet. Med sine 32 gram, flytid på 25 minutter og rekkevidde på 2 km er dette et god verktøy for en løsningsorientert HV-soldat.

4. november 2020 signerte Forsvarsmateriell kontrakt med FLIR Unmanned Aerial Systems. Nano-droner av typen Black Hornet 3 skal nå til Heimevernet allerede om et par uker.

– De skal nå etter hvert sendes ut til distriktene, slik at både områdestruktur og innsatsstyrker kan få testet dem ut i deres oppdragsløsning, forklarer sjefen på Heimevernets skole og kompetansesenter (HVSKS), oberst Ove Ranum.

Hvordan kan den brukes i Heimevernet?

Siden de er så lette og små, faller de utenfor de strenge reglene for droner i Norge. Dette er droner som alle soldater kan bruke i løsning av oppdrag med enkel opplæring.

– Vi på HVSKS skal nå se nærmere på bruken av disse dronene i Heimevernet. Hva kreves av opplæring, og i hvilke situasjoner gir de best effekt?

Asbjørn Lysgård fra Heimevernstaben, signerer kontrakten på vegne av Heimevernet.

– Vi skal være med å dra utviklingen fremover, spesielt innen bruk av sivil teknologi og «teknologiske-hyllevarer», forklarer Lysgård.

– Dette er ofte utstyr som koster mindre og kan tas i bruk av soldater som ikke har tid og mulighet til å øve i ukesvis på å bli gode på systemet.

– Både feltvogner, nytt radiosamband og nå droner er alle tre eksempler på dette.

IMG_3893.JPG
– Oppdraget ble gitt til oss i midten av oktober, vi skriver kontrakt nå i starten av november, sier brigader Diederik Kolff, sjef Luftkapasiteter i Forsvarsmateriell. Den raske responsen og positive innstillingen fra leverandøren gjør at vi forventer overlevering til Heimevernet allerede innen et par uker. Fra venstre: Christian Fekete, FLIR. Asbjørn Lysgård, Heimevernstaben og Diederik Kolff, Forsvarsmateriell.


Norsk teknologi-eventyr

– Black Hornet er perfekt for små enheter som er ute og løser oppdrag. Med denne kan et infanterilag sjekke hva som ligger over åskammen eller på andre siden av svingen. Det gjør at man unngår å gå rett inn i et bakhold, sier Jens Aalerud fra FLIR Unmanned Aerial Systems til Forsvarets Forum.

Black Hornet er et lite norsk drone-eventyr som har vokst seg stort internasjonalt. Prox Dynamics ble i 2016 solgt til det amerikanske selskapet FLIR Systems. Men fortsatt utvikles og produseres dronene på Eggemoen utenfor Hønefoss.

– Vi har solgt til 32 land allerede. Det er stort sett NATO- og partnerland. Vi forholder oss til de norske eksportreglene for forsvarsindustri. Bare i fjor ble det produsert over 4000 droner. Totalt er vi oppe i det dobbelte, forklarer Aalerud.

Velegnet for urbane operasjoner

Dette er utstyr som soldaten skal kunne bruke i en stresset situasjon der han gjerne er kald, våt, med høy puls, adrenalin og andre utfordringer.

– Det jeg kan si, er at dronene er velegnet for urbane operasjoner. Det handler om egensikring og rekognosering. Systemet er lett å ha med seg og veldig brukervennlig. Jeg tror dette blir en kjemperessurs, uttalte Anders Ystmark, hovedinstruktør UAS ved Hærens våpenskole, når systemet først kom til Forsvaret.

unnamed.jpg