Det totale forsvaret av Norge
Totalforsvaret er Norges samlede beredskap. Skal vi klare å forsvare landet sammen, må vi også trene sammen. Under øvelse Hovedstad trente flere totalforsvarsaktører i Oslo.

Når totalforsvaret øver sammen, som under øvelse Hovedstad nå i september, trener de ulike aktørene på reelle scenarioer på tvers av sine respektive organisasjoner.
Det er helt nødvendig for totalforsvarsaktørene å bli godt kjent med hverandre og hvordan de kan virke sammen for å nå felles mål.

– Totalforsvaret er de militære og sivile aktørene som sammen sikrer tryggheten i Norge, sier Harald Mandt, NK teamleder ved Utrykningsenheten i Oslo Politidistrikt.

– Politiet skal forebygge og beskytte innbyggerne i Norge mot kriminalitet og uønskede hendelser. Vi har også en viktig rolle i rednings- og katastrofearbeid.

– Politiet her i Oslo har mange oppgaver knyttet opp mot regjerings- og statsapparatet. Og vi opplever daglig å bli påminnet situasjonen i Europa utenfor Stortinget og utenlandske ambassader.

– Politiet og Heimevernet har et godt samarbeid, men det er viktig at vi fortsetter å øve sammen slik at vi stadig kan utvikle samarbeidet og lære av hverandre. Vi er helt avhengige av hverandres kapasiteter og kunnskap.

Blant deltakerne på totalforsvarsøvelsen er det ikke bare de du kan se ute i gatene, det er og en god del mennesker som har ansvar for at hjulene ruller.
En av disse er fylkesberedskapssjef og direktør for samfunnssikkerhet- og beredskapsstaben hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, Christine Huseby Torjussen.
– Statsforvalteren er regjeringens og Stortingets forlengede arm. Vi samordner aktiviteten i hele fylket, setter ressursene i kontakt med hverandre og prøver å få informasjonen til å flyte på tvers.

– Om det skulle skje noe i øvre del av konfliktspekteret i Norge, så er det ikke slik at Forsvaret kan håndtere det alene. Totalforsvaret er hele Norge. Det er stat, kommune, innbyggere, Forsvaret, Politi, Sivilforsvar og ikke minst næringsliv og private aktører. Vi kan ikke tenke at en krisesituasjon ikke vil påvirke alt og alle, sier Torjussen.
– Vår jobb er å samordne aktører og sørge for at alt fungerer uansett hva som skjer. For vår del har det ikke så mye å si hva som er årsaken til at en situasjon oppstår, som det å løse problemet. Om vi får strømbrudd på grunn av terror eller flom, så er vår rolle egentlig den samme. Det er selvfølgelig noen forutsetninger som må settes på en annen måte i forhold til sikkerhetsperspektivet, men vi skal løse problemet uavhengig av hva som er årsaken til det. Vår rolle er ganske lik, men blir vanskeligere å utøve i krigssituasjon.

– Samarbeidet mellom oss og Heimevernet fungerer helt utmerket. Jeg har jo 29 års erfaring fra Forsvaret, deriblant tre år fra Heimevernsstaben som assistent for Sjef HV, så jeg kjenner HV godt. Heimevernet er så utrolig mangfoldig når det kommer til kompetanse og ressurser, og det er så mange folk som har så godt initiativ og gode verdier og som bare gjør det som må gjøres, smiler Torjussen.

Sivilforsvaret og Heimevernet må også øve for å opprettholde det gode samarbeidet. På øvelsen i Oslo var også distriktssjef i Sivilforsvaret Oslo og Viken, Jon Birger Berntsen.
– Siden jeg begynte i jobben har ikke uniformen eller oppdraget endret seg stort, men jeg har kanskje merket en større positivitet til tjenesten de siste årene. Men vi øver nå, slik som vi pleier å gjøre. Situasjonen i Europa påvirker ikke vår aktivitet i den forstand. De tre elementene vi øver på er; varsling, tilfluktsrom og evakuering.

– Vi i Sivilforsvaret har, i en krise og konfliktsituasjon, som hovedoppdrag å beskytte den sivile befolkningen. Det er viktig at Sivilforsvaret beholder sin integritet, slik at vi er beskyttet av Genèvekonvensjonene. Dette er vi bevisst, og vi vet hva vi kan og ikke kan gjøre i samarbeid med Forsvaret, påpeker Berntsen.

Øvelse Hovedstad har brakt totalforsvaret ut i gatene, men også ned til Oslos havn. Einar Marthinussen, Kommersiell direktør ved Oslo Havn og kriseleder under øvelsen, kan fortelle om regelmessig samvirke med Heimevernet.
– Vi har et nært samarbeid med Heimevernet. Vi har gode erfaringer fra tidligere samarbeid og opplever HV som profesjonelle og de er godt kjent både med oss som arbeider ved Oslo Havn og med våre områder.

– Situasjonen i Europa viser tydelig hvor viktige og sentrale havnene er i totalforsvaret, både med hensyn til vareforsyning, beredskap, og forsvarsevne. Tilsvarende understreker dette behovet for tette og gode nettverk havnene i mellom, både nasjonalt og internasjonalt.

– Oslo Havns bidrag er først å fremst å bidra til at havnens funksjon opprettholdes og gjennom det bidra til at vareforsyning til befolkningen i Oslo, regionen og landet kan opprettholdes.

– Totalforsvaret handler om at alle som har en rolle, enten i sivilsamfunnet eller i Forsvaret, arbeider sammen for å løse oppgaver ved hendelser. Det er viktig å øve sammen for å lære hverandre å kjenne og bedre forstå oppgave- og ansvarsfordeling.

Tove Heidi Silseth, Sikkerhets- og beredskapssjef ved Stortinget er også av klar oppfatning av at totalforsvaret må øves jevnlig for å være klart til dyst.
– For at Norge skal være et velfungerende demokrati er vi nødt til å opprettholde de parlamentariske funksjonene på Stortinget, også i en krise og krigssituasjon. Det å øve på realistiske scenarioer og å planlegge for å kunne opprettholde evnen til å gjennomføre Stortingets parlamentariske funksjon i alle deler av krisespekteret er derfor helt nødvendig.

– Stortinget er omtalt i mange av de åpne trusselvurderingene. Vi må jobbe systematisk og sammen med aktører i totalforsvaret for å beskytte både myndighetspersoner, symbolverdier og objektene i et stadig mer krevende trusselbilde. Vi blir gode sammen og det er viktig for oss å trene på dette i samarbeid med politiet og Heimevernet. Samarbeidet med Heimevernet er velfungerende, og Heimevernet er viktig for oss som bidragsyter for å sikre våre objekter.

Blant heimevernssoldatene som har øvd i byen er Christopher Solberg, områdesjef i Sogn heimevernsområde i Oslo og Akershus heimevernsdistrikt. En 55 år gammel, denne uken grønnkledd, mann med tro på at hele samfunnet må til dersom krise eller krig skulle ramme.
– Totalforsvaret er på en måte summen av forsvaret av Norge. Vi er nødt til å bruke hele dette lille landet for å forsvare oss, det er helt umulig å få til det med bare forsvarsmaktens egne ressurser. Du ser jo hva som skjer øst i Europa, det er samfunnet som må sloss. Det er først når vi har samfunnets hele og totale innsats at vi har muligheten til å lykkes.

– Jeg tror kanskje Heimevernets største styrke er å forvalte sivilbefolkningen og det som er rundt Forsvaret. Vi består jo av vanlige mennesker. Det er familiene våre, virksomhetene våre, naboene våre, styrerommene og organisasjonene.

– Jeg tror det er viktig at folk skjønner hva Heimevernet er. Og at vi får avlivet myter om hva HV var på tidlig 90-tall og enda tidligere. Nå er vi et profesjonalisert system som består av høykompetente sivilister. Det bildet er det veldig viktig at vi får ut, noe det å trene i byen bidrar til.

– Mine soldater, og jeg, er skrudd sammen slik som dette; vi har den svakheten at vi kommer til å sloss uansett. Får vi det vi trenger så vinner vi, og hvis ikke så taper vi. Her på øvelse er stemningen god og folk vet hvorfor de er her.

Totalforsvaret har øvd i hovedstaden, hvor soldater og politimenn har stått side ved side. Beredskapen i både fylket og i kommunene har blitt satt på prøve. Men bare på liksom. Det er når man øver sammen og tar til seg lærdom og erfaringer at totalforsvaret utvikler seg.