Norsk English

Blodslit i tungtvanns­sabotørenes skispor

Innbrudd i hytter og lite mat var realiteten i 1943 da tungtvannssabotørene gikk 60 mil på ski til Sverige. Nylig gjenskapte tre HV-soldater den strabasiøse turen, med god hjelp fra lokale HV-kjentmann.

De tre tenkte at jubileumsåret var en fin anledning for Heimevernet å vise at de er overalt – alltid. Jens Tore Aakre, Øivind Tangstad og Kristoffer Hoshovde bestemte seg for å gjenskape sabotørruten. De gikk over 60 mil på ski og fikk bekreftet flere ganger gjennom turen at Heimevernet er overalt – alltid med HV-kjentmann.

Sammen gikk de tre en av norgeshistoriens mest utfordrende skiturer.

Vi befinner oss i stua til en 48 år gammel drangdøling med stor interesse for krigshistorie og Heimevernet. Den behagelige morgensolen treffer Jens Tore som pakker og gjør seg klar bare noen dager før han skal begi seg ut på samme ruten som sabotørene gikk.

210225HST_0004.jpg
Blant klær og utstyr lå 24 kart over områdene til turen som Jens Tore pakket med seg.

Det ble sendt ut en felles invitasjon til innsatsstyrkene i heimevernsdistriktene som er berørt av marsjen, om noen kunne tenke seg å gjenskape turen i vinterferien. De fikk raskt svar fra Kristoffer Hoshovde fra innsatsstyrken Bjørn West i Bergenhus Heimevernsdistrikt 09.

– Vi har kanskje ikke den beste erfaringen med ski, men vi kommer til å dra en spøk eller fortelle røverhistorier hvis motivasjonen kommer på bunn under denne turen, humrer Jens Tore.

Operasjon Gunnerside

Året er 1942. Den unge instruktøren for sabotasjetrening i Skottland ble innkalt til sin britiske sjef, major Hampton. Instruktøren, Joachim Rønneberg, fikk vite at han skulle lede et svært viktig oppdrag i Norge under andre verdenskrig. Han var blant de første som fikk vite om oppdraget.

Portrett - Joachim Rønneberg
Den unge sabotøren

Joachim Rønneberg fra Ålesund var medlem av Kompani Linge fra 1941 til 1945. Bare 23 år gammel ledet han operasjon Gunnerside, på Vemork. Bedre kjent som Tungtvannsaksjonen.

Stort sett hadde alle i Kompani Linge den samme treningen og de tekniske forutsetningene. Fordelen Rønneberg hadde som instruktør for kompaniet var at han kjente alle soldatene. Alle svakheter, styrker, og ikke minst motivasjonen. Rønneberg valgte de som kunne dra en vits og gjerne holde humøret oppe når motgangen var som størst. Noe han mente var spesielt viktig, siden det skulle bli en omfattende tilbaketrekking til svenskegrensen. Det var denne turen Rønneberg kalte en uvanlig vinterferie.

Slik var turen i dag
  • 19 dagsetapper, to hviledager og en værfast dag.
  • En vanlig dag var tre til fire mil på ski.
  • Totalt gikk de 604 km fra Vemork til svenskegrensen.

For å kunne begi seg ut på skimarsjen, må man ha god mental utholdenhet for å takle Norges uforutsigbare vær og naturkrefter. Jens Tore, Øivind og Kristoffer var spente på hvordan kroppen ville reagere siden det ville bli lange dager med mye kraftanstrengelser. I tillegg hadde de med seg mer utstyr i dag enn det sabotørene hadde.

210310HST_8994

– Min motivasjon for å bli med på denne turen er min nære tilknytning til historien. Da sabotørene brøt seg inn i en av hyttene, var mine besteforeldre i nabohytta. Det gjør det ganske spesielt. 

Øivind Tangstad
210310HST_8968

– Motivasjonen min til denne turen er å få fram historien. Vise folk hva sabotørene gjorde under krigen og hedre situasjonen de var i. Den indre motivasjonen har vært å gjennomføre turen. Det har alltid vært en drøm for meg, og ikke minst så er det alltid gøy å teste sine begrensninger. 

Kristoffer Hoshovde
210310HST_8978

– Når jeg leser og hører om historiene fra krigen, så er det en ting som går igjen. Det er de mange skiturene og fotturene på kryss og tvers av landet. Jeg har lenge ønsket om å gå samme rute som sabotørene gikk.

Jens Tore Aakre

I 1943 gikk sabotørene i fjellet på dagtid, mens de snek seg gjennom dalsøkk, over veier og elver i stummende mørket. De gikk i uniform og fulgte ordre om å unngå mennesker underveis. Gikk raskt tom for mat og tråkket seg gjennomvåte i råtten snø. De ante ikke om tyskerne var på sporet av dem. Den gangen måtte sabotørene sove ute eller bryte seg inn i hytter og seterbygg. Slik var det ikke for turen til Jens Tore, Øivind og Kristoffer. 

De kjenner sin egen teig

Ettersom Jens Tore, Øivind og Kristoffer var avhengig av mat, etterforsyninger og overnattinger under turen, så var det HV-kjentmann de måtte støtte seg på underveis. HV-kjentmann er en soldat i Heimevernet som er kjent i sitt lokale område og har stort sivilt nettverk. Dette konseptet ville de teste ut i anledningen at Heimevernet fyller 75 år.

210310HST_9036

– For meg er HV-kjentmann alle i Heimevernet. De har hjulpet med alt fra etterforsyninger til overnattinger på hyttene som sabotørene brukte. Det var på grunn av HV-kjentmann vi ville vise frem hva Heimevernet får til.

Jens Tore Aakre

Fra første dag har turen vært godt planlagt, men HV-kjentmann har vært en viktig samtalepartner for veien videre og en de kunne rådføre seg med for neste etappe av turen. De vet hvor det lønner seg å gå, siden store deler av områdene har grodd igjen etter andre verdenskrig.

210311HST_9051

– De åpner dørene for oss, men en like viktig rolle er at HV-kjentmann er en vi kan rådføre oss med. De kjenner teigen sin.

Kristoffer Hoshovde

I skisporene

Den enkle hverdagen kalte Jens Tore de dagene på ski. Selv om de møtte forskjellige mennesker underveis, så har dagene gått i mye av det samme. Ta på ski, gå på ski, ta av ski. Til tross for at turen var en kraftanstrengelse, mente Aakre at dette var den enkle hverdagen.

Bare de tre, i pakt med vinterfjellet og lyden av skiene som gikk utover landskapet dekket av snø så langt øyet kunne se. De kikket utover fjellene og tenkte over hvordan det var å gå i skisporene til sabotørene. Opplevelsen av å gå samme rute føltes så uvirkelig, men samtidig så nært.

– Det føltes veldig nært når man har lest og hørt historier om hvor de har gått. Spesielt siden vi opplevde de samme problemene som sabotørene, da de gikk for over 70 år siden.

Jens Tore Aakre

Stolthet

Etter å ha gått halve Sør-Norge på ski i 19 dager, er de tre nå tilbake i det sivile liv i sine egne rutiner. Vi snakker med Øivind noen uker etter de kom i mål og han er fortsatt imponert over hvordan sabotørene har greid å gå turen med så lite ressurser, samtidig som han er stolt over presentasjonen de selv har gjort. En fellesnevner for alle tre etter å ha kommet i mål, er hvor stor ressurs HV-kjentmann faktisk var under turen og hva det kan brukes til fremover. I følge dem finnes det ingen begrensninger over hva HV-kjentmann kan bidra med.

I mål med banner.png
Etter 604 km på ski i 19 dager, var Øivind, Jens Tore og Kristoffer endelig i mål ved svenskegrensa. Foto: Privat

– Jeg er stolt over oss, tre soldater i Heimevernet som kunne gå en tur som dette. Samtidig som vi har vist frem Heimevernets særegenhet med HV-kjentmann og overalt – alltid, sier Jens Tore.

– Målet vårt hele veien har vært å hedre sabotørene i forbindelse med jubileumsåret til Heimevernet og å fullføre turen, og det fikk vi til. Jeg kommer til å savne den enkle hverdagen med laget, og det vi fikk opplevd sammen, avslutter Kristoffer.