Norsk English
_MG_4717

Forsvarsvilje i blodet

Under øvelse Hovedstad i år var det helt naturlig for Nils Ellefsen (59), områdesjef i Bærum HV-område, å stille sitt eget hus til disposisjon for både politiet og Heimevernet.

Saken er fra heimevernsblad nr. 3 2023.

Ellefsen har store deler av livet vært opptatt av Forsvaret. – Min interesse begynte med faren min som i 1941 rømte til England og ble med i flyvåpenet. Der endte han som flymekaniker i 332 skvadronen og var blant annet mekaniker på flyet til Wilhelm Mohr.

Til tross for den store interessen, valgte Nils en sivil hverdag.

– Derfor har Heimevernet vært en fin og veldig viktig ting for meg. Det har gjort at jeg kan være en del av Forsvaret; hver dag, legger han til.

HISTORIERIKT SLEKTSTRE

Etter hvert som Ellefsen ble eldre, økte interessen for Forsvaret og hans egen slekts deltakelse, men alt var ikke like enkelt å finne ut av.

– Det var ingen hjemme som pratet om krigen, men det kom jo frem litt etter hvert. En spennende oppdagelse var at jeg hadde en onkel på mors side i Kompani Linge som falt under operasjon Carhampton. Så fant jeg ut at morfaren min satt som fange på Grini.

Det var ikke mange gjenlevende å spørre om familiens historie. Ellefsen måtte ty til kreativitet for å finne ut mer.

– Mye av faren min sin historie står i Cato Guhnfeldt sine bøker «Spitfire saga». Jeg fikk også mye hjelp på hjemmefrontmuseet, beskriver han.

På farens side av familien var det også mennesker som bidro under 2. verdenskrig.

– Der hadde jeg en onkel. Han var i handelsflåten, og farmor gjemte flyktninger som var på vei til England.

Familiens krigshistorie ble en motivasjon for Ellefsen.

– Jeg ble nysgjerrig og skjønte etter hvert hva motstandskamp betyr. Det er mye mer enn bare hær-, sjø- og luftstyrker. Motstandsviljen begynner med folket. Hver og en; uansett jobb og om de går i uniform eller ikke. Det ser vi jo også i Ukraina nå.

VELKOMMEN INN

Da Ellefsen ble spurt om han kunne bidra med noe under øvelse Hovedstad, føltes det som den mest naturlige ting i verden å stille sitt eget hus til disposisjon.

– «Hvorfor ikke gjøre det her?», tenkte jeg. Det gir meg læring som jeg kan ta med tilbake til HV-området mitt når jeg får sett en aksjon på nært hold. Ikke bare det som går knirkefritt, men også det som kan forbedres. Særlig under kombinerte operasjoner der politiet og Heimevernet samarbeider må det i en gitt situasjon være avklart hvem som har sjefsrollen.

Dermed skulle to markører oppholde seg i stua til Ellefsen. Soldater fra innsatsstyrke Gunnerside i HV-03 og Derby i HV-02 omringet huset da politiet gikk inn for å pågripe de to som oppholdt seg inne. Mens politiet anholdt de to mistenkte, kom innsatsstyrkesoldater inn for å bidra med søk i resten av huset.

Ifølge Ellefsen er den største ulempen med å trene i sivile strøk at soldatene blir mer forsiktige enn i et øvingsfelt. Han understreker likevel at begge deler er viktig.

– Heldigvis var naboene positive da jeg informerte dem om øvelsen. Dagen har definitivt vært en suksess, avslutter han.