20231107_HST-9715

Mitt puslespill

– I mitt HV-puslespill er menneskene den viktigste brikken, eller brikkene, for vi snakker om hvert enkeltmenneske som i fellesskap løser oppdrag, sier områdesjef Magnus Jonsrud Kaardahl.

Saken er fra heimevernsblad nr. 3 2023.

Som soldat er det viktig at hver enkelt har kontroll på alt av personlig bekledning og utrustning; det vil si at all PBU er pakket og klar og lett tilgjengelig, for å kunne være klar til innsats raskest mulig til enhver tid.

– Så hvorfor ikke benytte 9. april hvert år til å gå over utstyret og gjøre denne «KTS-en», spør Magnus Jonsrud Kaardahl.

Bevisstgjøring

– Denne april-dagen vil for alltid være risset inn i vår nasjonale historie, og den sterke symbolverdien gjør den godt egnet til en årlig PBU-sjekk, hvor den enkelte gjennomgår utstyret – samtidig som det minner oss på hva vi er en del av, både som heimevern og som nasjon. Å påstå at sjefen for stabsområdet i Oslofjord heimevernsdistrikt 01 er glødende engasjert i Heimevernets «ve og vel», er ingen overdrivelse. Derfor er han opptatt av så mangt i denne organisasjonen – eller organismen som tidligere generalinspektør Per Mathisen kalte den.

Joda, materiell er selvsagt viktig, men for områdesjefen står det enkelte menneske i sentrum.

Ta initiativ! Ikke vær redd for å gjøre feil. Gjør alltid det beste ut av de ressurser og den tid vi har til rådighet.

Magnus Jonsrud Kaardahl
20191213_HST-2023-3
Kommandofilosofi

Denne setningen «unnslipper» ingen i Oslofjord stabsområde, ettersom den inngår som en av flere teser i områdesjefens kommandofilosofi, som avdelingen skal være kjent med og ha en felles forståelse av, for å kunne dra i samme retning. Her uttrykker sjefen sine forventninger til samtlige soldater, befal og offiserer. Både for å fortelle dem om det han forventer av den enkelte og hva HV-området skal forvente av ham.

Respekt, ansvar og mot

Kommandofilosofien har sitt utspring i Magnus Jonsrud Kaardahls lederskap og særlig det faktum at han er opptatt av hvordan samtlige uansett grad og funksjon har det; MP-soldatene og jegerne, sjåførene og personellassistentene, sanitetssoldatene og administrasjonsbefalet og alle de andre når de er inne til årlig trening, løser skarpe oppdrag eller er involvert i andre typer militære aktiviteter i regi av Oslofjord heimevernsdistrikt 01 (HV-01). Og filosofien setter han naturlig nok i sammenheng med en annen brikke, som for ham er viktig; Forsvarets verdigrunnlag med respekt, ansvar og mot.

– I mitt "HV-puslespill" er menneskene den viktigste brikken.

Magnus Jonsrud Kaardahl

Enkeltmennesket

Eller brikkene, for vi snakker om hvert enkeltmenneske som i fellesskap løser oppdrag, understreker kapteinløytnanten, hvis militære grad avslører et maritimt opphav. Han avtjente nemlig førstegangstjenesten som 3. maskinist på missiltorpedobåten KNM Ravn, den gang da kystnasjonen Norge holdt seg med denne type farkoster; disse «kystens haier» som spilte en vital rolle i invasjonsforsvaret under den kalde krigen.

Polar Bear VI

Hortensgutten ble overført til «folkeforsvaret » i 2005, altså det året som daværende generalinspektør Bernt Iver Ferdinand Brovold opprettet innsatsstyrkene og der Magnus etter bestått opptak i Polar Bear VI startet tjeneste som assisterende sambandsoffiser.

Kurs i regi av befalsskolen for Sjøforsvaret og fast ansettelse i HV-01 er også en del av bildet, og rullebladet hans «avslører» også et opphold i Afghanistan som systemingeniør i den norske kontingentstaben.

I 2020 ble han innsatt som sjef for stabsområdet, etter å ha vært «områdesjefslærling» i egenskap av nestkommanderende i sambandsområdet. Føy også til områdesjefskurs og lederutviklingsprogram på Dombås; denne institusjonen som i år kan se tilbake på 75 år som Heimevernets kulturbærer og utvikler.

Forskjellige forutsetninger

44-åringen er opptatt av at ting – for ikke å si stabsområdet og menneskene – funker, og da er kommandofilosofien ett av virkemidlene. 

20231107_HST-9591

– Vi som personer er de vi er og ingen andre, og vi gjør jobben med det utstyret vi har. Jeg er opptatt av at området gjør det beste ut av de ressursene og den tiden vi har til rådighet; med andre ord disse forutsetningene som påvirker oss. Men disse skal imidlertid ikke begrense oss, og jeg oppfordrer derfor den enkelte til blant annet å ta initiativ og ikke være redd for å prøve og feile innenfor trygge rammer. Jeg har kort og godt full tillit til samtlige kvinner og menn.

Si ifra

Øvrige filosofiske teser:

• «Du har min tillit. Vær lojal mot oppdraget, avdelingen og landet.»

• «Du er avgjørende: Ditt initiativ, dine holdninger og dine handlinger betyr noe. Du påvirker andre og gjør en forskjell uansett.»

• «Tenk høyt! Fortell dine medsoldater hva du tror, hva du har til hensikt å gjøre. Fortell om det du er usikker på. Det bidrar til gode beslutninger og god situasjonsforståelse i avdelingen.

• Lær hele tiden. Bruk enhver anledning til å bli bedre og lære av hverandre. Gi tilbakemelding. Si ifra. Gi dine medsoldater mulighet til å forbedre seg. Ikke fortell meg det jeg «vil» høre, fortell meg det jeg trenger å høre. Dine meninger, din kunnskap, dine holdninger er avgjørende for kulturen og stridsevnen til avdelingen.

• Ta ansvar: Tre fram. Vis vei. Vær støttende. Vi skal legge vår stolthet i å utvikle ledere på alle nivå. Støtt hverandre og bidra til å skape en trygg arena for å prøve og feile i lederrollen.

Planlegging

I det sivile er 43-åringen ansatt som salgsingeniør i Krohne Norway AS, og det innebærer at han er på hjul så å si landet rundt og selger systemer innen prosessinstrumentering for landbasert fiskeoppdrett.

Magnus berømmer sin arbeidsgiver for en positivt og fleksibel innstilling til hans fravær, for det er jo ikke til å stikke under stol at han i rollen som områdesjef har mer fravær enn de programmerte ni befalsdagene til årlig trening; et fravær som selvsagt også får konsekvenser for hjemmesituasjonen med kone pluss tre barn. Da er stikkordet planlegging hos dem som berøres, mener salgsingeniøren og peker på de tre «institusjonene» hjemmet, Forsvaret og arbeidsgiveren.

20191213_HST-2023-2
Fleksibilitet

– Når det gjelder årlig trening, er tidspunktet relativt forutsigbart, slik at fars eller mors fravær i det store og det hele kan planlegges. Når det gjelder «oppdukkende mål» i form av skarpe oppdrag, som også stabsområdet har vært involvert i, skjønner jeg at det selvsagt ikke er like enkelt for alle å planlegge, men da er det viktig at også Forsvaret og ikke minst jeg som områdesjef er fleksibel med hensyn til hvem som kalles inn og når. Med andre ord koker det ned til å planlegge og legge opp løpet slik at oppdragsløsningen går best mulig i hop med sivilt liv og jobb. Men til syvende og sist skal oppdraget løses uansett.

Robusthet

Han undrer seg imidlertid over enkelte arbeidsgiveres holdning – les: negativ innstilling – når arbeidstakeren kalles inn til årlig trening. – I enkelte bedrifter er det tydeligvis problematisk å gi slipp på en ansatt disse få dagene. For hva gjør den samme bedriften når en person er borte på grunn av sykdom i seks dager eller må være hjemme med syke barn over tid? For ikke å si hvis vedkommende velger å bytte jobb.

– Det handler om planlegging – altså kontinuitetsplanlegging – for å gjøre bedriften minst mulig sårbar og mest mulig robust ved ansattes fravær og andre hendelser, og jeg synes også dette vitner om at det er et potensial i deler av næringslivet for økt kompetanse om militær beredskap og samfunnssikkerhet og særlig i tider som disse, poengterer han.

Takk for lånet!

Også kommunikasjon er en vesentlig brikke for områdesjefen. For å informere om Heimevernet og hva den enkelte arbeidstaker gjør når vedkommende trekker i grønt både under årlig trening og i forbindelse med ekstraordinær tjeneste som skarpe oppdrag, sender Magnus et skriv til soldatens arbeidsgiver og «takker for lånet».

Her står blant annet å lese:

«Jeg har forståelse for at det er utfordrende å måtte gi slipp på arbeidskraft for en periode. Samtidig kan vi ikke styre når det kreves at våre soldater må ta uniformen på og gjøre tjeneste for landet. Det er nå krig i Europa og vi begynner nå å kjenne på ringvirkningene og konsekvensene av denne krigen. Mange HV-soldater i Norge er nå på vakt, blant annet for å sikre våre felles verdier. Jeg vil be deg om å ikke legge sten til byrden for min soldat og din arbeidstaker. Se på det som en ekstra ressurs som du er heldig å ha i din organisasjon. Få fullt utbytte ved å verdsette den kompetanse og kunnskap soldaten tilegner seg under tjeneste i HV og ønsk din soldat alt godt i oppdragsløsningen som nå ligger foran oss.

Mitt mål som områdesjef er å levere tilbake din ansatt i litt bedre stand. Litt mer motivert, med opplevelser og erfaringer som det kan dras veksler på i det sivile liv og arbeid. Jeg forventer at mine soldater fokuserer fullt ut på oppdraget når vi er inne til tjeneste, samtidig skal vi ha det gøy og skape gode minner fra en innholdsrik og meningsfull tjeneste. Vi skal løse oppdrag og ta vare på hverandre!

For alt vi har. Og alt vi er.»

20231107_HST-9847

– For å si det sånn: mye av tjenesten i grønt har stor overføringsverdi til enhver virksomhet uansett om den er offentlig eller privat, og HV-tjeneste er derfor en viktig brikke som enhver arbeidsgiver bør benytte for å utvikle egen virksomhet, mener Magnus og trekker frem forhold som ledelse, operasjonsplanlegging, samarbeid, krisehåndtering og så videre.

www.hvsamfunnet.no

For to år siden tok noen ildsjeler i Oslofjord HV-distrikt 01 et initiativ til å danne en landsdekkende medlemsorganisasjon under navnet Heimevernssamfunnet, og ildsjelen Magnus bruker også deler av sin fritid på denne virksomheten.

Ett av tiltakene er å bygge opp en nasjonal «kunnskapsbank» under betegnelsen «Stridssekken», der alle i HV – uansett grad, funksjon og type avdeling – både kan «sette inn» egne erfaringer, men også «ta ut» andres kunnskaper.

– Om man har en god løsning på noe, så send det inn. HV-samfunnet skal sørge for at resten av HV-Norge får nytte av den enkeltes kreativitet og kunnskap, oppfordrer Magnus Jonsrud Kaardahl og henviser samtidig til HV-samfunnets podcast.

Bærekraft

NATO-veteranen ønsker avslutningsvis å rose stabsområdet og samtidig minne omgivelsene på områdets oppdrag. – Vi skal sørge for bærekraft i distriktets operasjoner og dermed bidra til at de øvrige HV-områdene lykkes. Rett og slett være en pålitelig brikke i det store puslespillet, på lik linje med HV som en av brikkene i nasjonens samlede kampkraft og kampvilje.