Norsk English
200922KG-DSC_1626

Kulturbygging

Samhold og fellesskap er ikke en selvfølge i et HV-område som kun trener én gang i året.

Saken er fra heimevernsblad nr. 3 2022

Alle Heimevernets distrikter har et stabsområde. De er på mange måter navet i den militære organisasjonen og en viktig ressurs for resten av distriktet. Blir noen skadet har de sanitetsressurser, er du sulten og mangler klær har de logistikkressursene. Er laget litt rusten på ild og bevegelse stiller stabsområdet med utdanningsressurser.

– Vårt område består av tre helt ulike tropper som til daglig driver med sitt. I tillegg fikk vi 25 nye soldater, så derfor satte vi av tid for å jobbe med å få en felles identitet, forteller områdesjef Bjørn «Lillebjørn» Gulbrandsen.

På Kjeller utenfor Oslo hadde stabsområde til Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02 en litt uvanlig øvelse denne høsten. Bjørn Gulbrandsen og sjefssersjanten Lars Amlie bestemte at i år skulle ikke troppene være fordelt ut over hele HV-02s teig for å understøtte de andre områdene, men de skulle øve sammen.

– Vi sa til resten av HV-02 at under denne øvelsen er vi ikke en ressurs for dere. Vi ønsket å fokusere på oss selv. Virke og bli kjent, slik at sanitetstroppen, trentroppen (logistikk) og utdanningstroppen fikk møtt hverandre.

På den måten fikk de senket skuldrene og snakket sammen på tvers av troppene. I tillegg var det lagt opp til felles aktiviteter.
 

200922KG-DSC_1503.jpg
Områdesjefen snakker med sanitetsbefalet

 

Soldatene skal tas godt imot

– Vi har vært på skytebanen, hatt felles sjefens time og vi hadde en grillaften der alle spiste sammen, forteller «Lillebjørn».

Under sjefens time, som ofte er det første møtet med områdesjefen for de nytilførte, prøvde «Lillebjørn» å skape en forståelse av hvem stabsområde ønsker å være og hva oppdraget er. Det er viktig for han å skape god stemning, spesielt for de nye soldatene slik at de føler seg velkommen i Heimevernet.

– De skal bli godt tatt i mot. De skal føle at de er en del av Heimevernet, stabsområdet, troppen, laget og ha kontroll på funksjon sin.

– I et område er det viktig å se menneskene og kjenne soldatene.

Lars Amlie

Kjenner de fleste

Sjefssersjant i stabsområdet, Lars Amlie, har vært i området i en årrekke. Og forteller litt om hvordan årlig trening har forandret seg gjennom årene.

– For fem til seks år siden var det slik at troppene øvde hver for seg. I år har vi kjørt noen økter med grønn tjeneste som er felles for alle. Her er det en miks mellom sanitet og tren, forteller Lars Amlie.

Sjefssersjanten kjenner de fleste soldatene i området. Han er mye ute og ser på tjenesten i løpet av årets trening.

– I et område er det viktig å se menneskene og kjenne soldatene. Da fanger du opp signaler, spesielt dersom noen av de nytilførte føler seg dårlig mottatt. Vi har veldig fokus på mottak av nye soldater i område, og ikke bare i staben. Men også ned til enkelsoldat, sier Amlie.

200922KG-DSC_1754.jpg
Fredrik Selander Hansen på første øvelse med stabsområdet.



Lett å ta del

En av soldatene som var på sin første øvelse med stabsområdet var Fredrik Selander Hansen.

– Det var veldig lett å komme inn som ny i stabsområdet, folk er åpne og vil bli kjent med deg. Det var fint at det var mange nytilførte slik at jeg slapp at jeg var den eneste, forklarer Fredrik Selander Hansen.

Ettersom det var første øvelse følte han seg mest som en del av sanitetstroppen, men han tror han vil føle tilhørighet til området etter hvert.

–  Det var gøy med grønn tjeneste og ikke bare sanitet. Når jeg først har blitt kalt ut på øvelse, er det kjekt at jeg har lært noe nytt.

Selv synes han at den sosiale delen av en områdetrening er noe av det viktigste, fordi dette skaper samhold med de andre i troppen.

– Vi bor sammen og blir godt kjent. Det gjør nok at man synes det er greit å gjøre dette om og om igjen i mange år, avslutter Fredrik Selander Hansen.