Med Bjartes hjelp er amerikanernes utstyr på vei nordover
– Små detaljer blir viktige i det store bildet. Uten jobben som er gjort her, kunne ikke Nordic Response vært gjennomført, forteller løytnant Trevor Solberg.
På Verdal havn utenfor Trondheim følger Bjarte Hestvik våkent med. Jobben til laget hans er å sørge for at amerikanerne ikke blir forstyrret i oppgaven med å klargjøre utstyret deres for sending.
Han og laget har holdt vakt på havnen siden dagen før amerikanerne begynte arbeidet én uke tidligere.
– Akkurat nå driver vi med vakthold, sikring og trafikkavvikling. Det har vært en del trafikk ned til småbåthavnen som ligger i området. Det er mange sivilister vi må håndtere samtidig med trafikk og kjøretøy.
Ønsket å være med på dette
Dette er tredje gang Hestvik står vakt på Verdal havn som en del av denne operasjonen.
– Jeg meldte meg frivillig til dette. Jeg er lagfører for de ti menn og kvinnene som har vært her. Det er en fantastisk avveksling fra den kontorjobben jeg har. Det er fantastisk å treffe andre mennesker og våre allierte, det er hyggelige folk over hele linja.
En lettelse å være ferdig
Løytnant Trevor Solberg er leder for teamet som får utstyret trygt fra Verdal havn og over på fartøyet som skal frakte det videre nord til øvelse Nordic Response 2024. Han er svært fornøyd med Heimevernets bidrag.
Alt utstyret er forhåndslagret i fjellhaller i Trøndelag. Øvelse Nordic Response bidrar både til utstyrskontroll og gjør viktig trening for amerikanerene mulig, dersom Norge en dag er avhengig av alliert støtte.
– Nå er vi ferdige. Det er en lettelse. Vi har vært under tidspress og samarbeidet med flere land mens vi har holdt på. Det har vært noen utfordringer, som forventet, men alle har jobbet sammen for å få oppdraget i havn.
HV har lært amerikanerne å kjøre tunge kjøretøy på glatte veier, i tillegg til styrkebeskyttelse og alliert mottak. Militærpolitiet har vært viktig støtte under flytting av de tunge kjøretøyene. På havnen fikk amerikanerne også logistikkstøtte fra det danske Forsvaret.
Liten brikke i det større bildet
– Det har vært en unik opplevelse, jeg har aldri jobbet med hverken nordmenn eller dansker før. Det er interessant å se hvordan landene løser de samme tingene litt annerledes. Det har vært fantastisk å lære av alle sammen, forteller Solberg.
Selv om laget hans ikke deltar på hoveddelen av øvelse Nordic Response reflekterer han rundt hvor viktig deres rolle er for øvelsen.
– Jeg og mitt team blir vi værende her i Trøndelag. Meningen med oppdraget vårt er å passe på at utstyret kommer seg på båten. Det er en liten brikke i det større bildet. Alt utstyret skal videre nord til dem som skal trene der. Alt det utstyret vi nettopp har lastet på båten støtter oppom øvelsen. Uten jobben som er gjort her kunne ikke øvelsen blitt gjennomført.