Mobbing og seksuell trakassering svekker beredskapen
Mobbing og seksuell trakassering i Heimevernet kan i verste fall svekke beredskapen. Uten å ta vare på menneskene, er ikke HV i stand til å løse sine oppdrag.
Forsvaret skal være et sted hvor man tar vare på hverandre og møter hverandre med åpenhet, vidsyn, respekt, ansvar og mot. Dette gjelder også i Heimevernet.
Med flere kvinner på vei inn i Heimevernet, er det blitt stadig mer viktig å understreke at det er nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering.
22. februar fikk forsvarssjef Eirik Kristoffersen overlevert svarene fra undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret (MOST-undersøkelsen) utarbeidet av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Undersøkelsen ble gjennomført høsten 2020 av Forsvaret selv og er en oppfølging av tilsvarende undersøkelse i 2018.
22 prosent
Undersøkelsen fra 2020 viser at mobbing og seksuell trakassering forekommer i alle aldre, blant begge kjønn. Tallene er spesielt høye for unge kvinner. Et stort flertall av disse opplever seksuell trakassering i tjenesten eller på arbeidsplassen.
Til sammen 22 prosent av Forsvarets ansatte oppgir å ha opplevd en eller annen form for seksuell trakassering i løpet av det siste året. Særlig unge kvinnelige elever og studenter er den personellgruppen der tallet er desidert høyest.
73 prosent av de kvinnelige studentene eller elevene i Forsvaret oppgir å ha blitt utsatt for enten kjønnstrakassering, seksuell oppmerksomhet, seksuelle huskeregler, seksuelt press eller seksuelt overgrep.
Når det gjelder resultatene rundt spørsmål om mobbing, er fordelingen lik resultatene på seksuell trakassering når det gjelder kjønn og aldersgrupper.
Totalt 11 prosent oppgir å ha opplevd en eller annen form for mobbing de siste seks månedene. Mest opplever unge kvinner under 30 år, der det er menige og lærlinger som opplever mest, og offiserer og sivilt ansatte minst.
Må ha fokus på saken
– Jeg synes det er bekymringsverdig at tallene i undersøkelsen viser så lite utvikling i positiv retning. Det betyr at problemene fortsatt eksisterer og at tiltakene som er gjort til nå har hatt lite påvirkning, sier generalmajor Elisabeth Michelsen, som er sjef for Heimevernet.
Hun synes det er bra at forsvarssjef Eirik Kristoffersen setter fokus på MOST.
Selve styrkestrukturen i Heimevernet har ikke deltatt i studien, bare de fast ansatte og de som er inne til førstegangstjenesten i Forsvaret. Men som kjent «arver» Heimevernet soldatene fra alle forsvarsgrener inn i styrkestrukturen, derfor er fokus på å hindre mobbing og seksuell trakassering vel så viktig i Heimevernets styrkestruktur.
– HV er et resultat av soldater produsert i forsvarsgrenene. Derfor må vi sammen med Hæren, Luftforsvaret og Sjøforsvaret ha fokus på MOST i helheten av verneplikten. For Heimevernet sin del så handler det om å ha fokus på saken i alle arenaer der vi driver trening, øving og operasjoner. Det gjelder når vi har kontakt med vår styrkestruktur, så vel som de som jobber i HV til daglig.
– Det handler om å etterleve våre verdier og faktisk sette seg inn i hva verdiene betyr for den enkelte, sier HV-sjefen, som mener temaet må få større oppmerksomhet når HV-soldatene er inne til trening.
– Det må være en naturlig del av øvelser og treninger fremover at vi også snakker om holdningene våre og hvordan vi etterlever de og verdiene.
Nulltoleranse
Totalt er forekomsten av både mobbing og seksuell trakassering noe lavere i 2020 enn i 2018. Nedgangen er størst blant menn i den yngste aldersgruppen. Forsvaret har nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering. Det målet står fortsatt.
– Vi må ikke la dette bli en sak vi bare snakker om når svarene på undersøkelsene kommer. Det er noe vi må snakke om hele tiden og ha et vidt fokus på. Det er viktig fordi vi ønsker et økt mangfold og gjennom det økte mangfoldet så er det både kvinner, menn og andre minoritetsgrupper som skal respekteres. Får vi ikke det til, så vil det gå ut over beredskapen, fastslår HV-sjefen.
Slik varsler du om mobbinng og seksuell trakassering
Opplever du, eller observerer mobbing, trakassering eller andre kritikkverdige forhold er det viktig at du sier fra til nærmeste leder eller varsler. Varslingstelefonen kan ringes anonymt på 800 89 666, og den er gratis.
Er du i tvil om forholdet du kjenner til er innenfor regelverk eller etiske retningslinjer, kan du ringe varslingstelefonen for rådgivning.
VARSLINGSKANALER:
- Tjenestevei
- Fast ansatte kan rapportere via. Forsvarets integrerte forvaltningssystem (FIF)
- Sende epost til: forsv.varslingskanal@mil.no
- Du finner all informasjon om Forsvarets varslingskanal på forsvaret.no/varsling