Norsk English
4_20240123_KK_143A0081_K

Norsk vinterkamuflasje og fotposer til ukrainske soldater

STORBRITANNIA: De ukrainske soldatene i operasjon Interflex får nå personlig bekledning fra Norge. Dette skal følge dem hele veien til fronten.

Vi er i en gammel britisk flyhangar et stykke utenfor London, en ny gruppe på 200 ukrainske menn er nettopp flydd inn. Noen er unge, svært mange er godt voksne. De færreste har  militær erfaring. Her skal de nå få utlevert en sovepose for sin første natt på operasjon Interflex - i køyene i en hangar som under andre verdenskrig var full av engelske Spitfire jagerfly.

Alt handler om å gi ukrainerne en god pakke

Neste dag venter utlevering av bekledning og utstyr. Mye av dette er donert av Norge – som fotposer, vinterkamo og varmt undertøy. Major Paul leder logistikksenteret og forteller at ukrainerne får utlevert en PBU-pakke på ca. 70 enkelteffekter – hvor ca. 10 nå er donert av Norge.

– Ett komplett sett koster rundt 4000 britiske pund, forteller han.

­– Jeg har et veldig godt samarbeid med det norske teamet som er her nede. Vi kommuniserer godt sammen og får til små justeringer på det donerte utstyret, poengterer den britiske majoren.

– Alt handler om å gi ukrainerne en god pakke som fungerer i deres stridsmiljø.

Etter depotbesøket følger det som alle soldater i Norge også kjenner seg igjen i - nemlig mønstringen, før de sendes rett til de norske instruktørene lengre nord i England. Der trenes de opp i grunnleggende soldatferdigheter, før den ukrainske slagmarken venter dem.

Godt samarbeid med Heimevernet og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO)

Det er som et velsmurt maskineri når de ukrainske soldatene sluses gjennom utstyrsbanene. Ukrainerne henter ut en blanding av britisk og norsk utstyr, deretter pakkes det ut og alt prøves. På den måten vet man at uniformer og utstyr er i orden, før de skal videre til utdanning.

– Utstyret de får utdelt skal følge dem hele veien til fronten, forteller Andre.

Han er logistikkansvarlig for operasjon Ellisiv i Heimevernet. For noen av de ukrainske soldatene er kamphandlingene bare noen uker unna. Feltjakke og arbeidsuniform er det britene som stiller med. Også utdanningen som holdes i Norge får dette fra Storbritannia.

– Dette viser oss er et samarbeid som fungerer veldig bra. At det gjøres på denne måten minsker presset på norsk logistikk hjemme. Det skal britene berømmes for, sier Andre.  

Av sikkerhetsmessige hensyn bruker han kun fornavn. Han er en av flere nordmenn fra Heimevernet og Forsvarets Logistikkorganisasjon som er på plass og jobber i kulissene for å hjelpe de ukrainske soldatene.

Justeringer basert på fronterfaringer

Erfaringer fra kampene i Ukraina overføres i noen tilfeller til utstyret som deles ut. Et eksempel på dette er det personlige førstehjelpsutstyret. De norske instruktørene på kurset fikk tilbakemelding fra ukrainske soldater om at tourniquen som brukes til å stoppe store blødninger ikke fungerte optimalt. Produsenten ble byttet og den som nå deles ut er av bedre kvalitet. Det var også bare én av dem i hvert sett – dette er nå økt til fire.

Siden juni 2022 har 34 000 ukrainske soldater vært gjennom utstyrsdepotet og over 2,2 millioner artikler har blitt delt ut. Totalt er over 44 000 soldater utdannet.

– Dette er en-til-en donasjon og vi følger opp materiellet. Vi vet at utstyret kommer dit det skal. Så vi vet at soldatene som trenger fotposer, faktisk får med seg fotposene til fronten, sier Andre.

– De bærer selv sitt utstyr fra flyet som tar dem tilbake i retning av fronten.

Midt i utdelingen av utstyr stopper plutselig alle de ukrainske soldatene opp, over høyttaleranlegget kommer den ukrainske nasjonalsangen. Ukrainerne holder høyre hånd opp mot hjertet. Det hele avsluttes med et rungende «Slava Ukraini». Så fortsetter de sin stille vandring mellom kassestablene.