Norsk English
Innsatsstyrke Rype i Trøndelag heimevernsdistrikt 12 øver på MOUT (militære operasjoner i urbant terreng).

Overlev i strid

For å fungere effektivt i strid og oppnå militære mål, er det avgjørende for soldater å beherske grunnleggende soldatferdigheter.

Saken er fra heimevernsblad nr. 3 2023.

Grunnleggende soldatferdigheter utgjør ryggraden i en soldats trening og beredskap. Det innebærer alt fra å kunne velge en god ildstilling til å være en dyktig skytter og observatør.

Men hva er det egentlig som kreves av en god soldat, og hvorfor er grunnleggende soldatferdigheter så viktige? 

20231017-TMØ_0205.jpg
Kommandersersjant Trond Sakshaug er sjefssersjant ved Heimevernets Våpenskole. Foto: Tor-Magnus Øverås

– En soldat som skal kunne fungere effektivt i strid må være i stand til å bekjempe en motstander uten selv å bli bekjempet, sier kommandersersjant Trond Sakshaug, sjefssersjant ved Heimevernets våpenskole (HVVS).

Sakshaug, som har et brennende engasjement for faget, legger til at for å oppnå dette, må soldaten være i stand til å velge en god ildstilling og bruke sitt våpen for å treffe fienden før soldaten selv blir truffet.

– Det er dette som er kjernen av soldatens oppgave i strid – å overleve og utføre oppdraget, påpeker Sakshaug.

Ferdigheter er avgjørende

Den militære profesjonen handler om å utøve makt på vegne av staten for å oppnå sikkerhetspolitiske mål. Soldater må kunne sloss, og de må være gode i det de gjør. Soldater som mestrer de grunnleggende soldatferdighetene har en fordel i stridssituasjoner.

– Nesten hvem som helst kan gå patrulje eller etablere en veikontrollpost. Dersom patruljen eller kontrollposten blir tatt under angrep, kreves det derimot gode soldater for å vinne tilbake ilden, avklare situasjonen og fortsette oppdragsløsningen uten større tap av menneskeliv, forklarer Sakshaug.

På et minimumsnivå må soldater beherske FOSS-prinsippene: Forflytte, Observere, Snakke og Skyte. I dette ligger det at soldaten utnytter skjul og dekning for å finne en ildstilling, gjør viktige observasjoner og finner aktuelle mål, kommuniserer sine bevegelser og observasjoner med dem rundt seg og bruker våpenet sitt for å bekjempe fienden.

20231022-IS_0522.jpg

I følge Heimevernets sjefssersjant, sersjantmajor Morten Fosland, må det fokuseres på fire elementer når HV-soldaten er inne på årlig trening.

– Når heimevernssoldatene er inne til årlig trening, er det viktig å bruke tiden riktig og effektivt. Derfor er det viktig å fokusere på skyteferdigheter, stridsteknikk, evne til å kommunisere og det å overleve, sier Fosland. 

20230810_HST-.jpg
Sersjantmajor Morten Fosland er sjefssersjant i Heimevernet. Foto: Karen Gjetrang

Fosland vektlegger viktigheten av dette fordi HV-soldaten ofte kommer til å være den første til å støte på utfordringene som dukker opp og vil være den siste som forlater utfordringene. Hvis man ikke er forberedt på det, så er sjansen til å lykkes veldig lav.

– HV-soldaten er som en del av Forsvaret, til for å forsvare staten, samfunnet og befolkningen. Vanligvis vil HV-soldaten få brukt mye av sin lokale kunnskap og sivile kompetanse i oppdragsløsning, men HV-soldaten kan måtte gå fra null til hundre på et oppdrag. Da er det de militære ferdighetene som må til for å gjenvinne iniativet, forklarer Fosland.

Han legger til at når det kommer til stridskontakt, avgjøres det ofte om du vinner eller taper i løpet av de første 60 sekundene og det er kun militære ferdigheter som kan sette deg i stand til å overleve og løse oppdraget.

Den gode soldaten

For å skape gode soldater, er det nødvendig med felles grunnutdanning. Rekruttutdanningsprogrammet sørger for at alle førstegangstjenestegjørende har en viss kompetanse innen grunnleggende soldatferdigheter. Men det er viktig å merke seg at ekspertisen utvikles gjennom kontinuerlig trening og øving.

– De gode geværsoldatene i HV kommer derfor ofte fra avdelinger som bygger videre på de grunnleggende soldatferdighetene gjennom hele førstegangstjenesten, sier Sakshaug.

Han legger til at en god soldat skiller seg ut ved å være dedikert til de nødvendige ferdighetene, ha en reflektert tilnærming til sin rolle som soldat, være løsningsorientert og holde god orden på sitt utstyr og våpen. Dette bidrar til å sikre at soldaten alltid er klar til aksjon.

– Det viktigste for deg som HV-soldat er å huske på at du er god i utgangspunktet. Det finnes ikke noe som heter «bare en HV-soldat». Du har fullført førstegangstjenesten, du er voksen og du har verdifull erfaring som vil hjelpe deg på veien til å bli en enda bedre soldat, mener Sakshaug.

4Z6A6272.jpg

Begrenset tid

Det er viktig å trene på de grunnleggende ferdighetene, selv med den begrensede tilgjengelige tiden en soldat i Heimevernet har. Å forlate komfortsonen og trene med innsats er nøkkelen til å opprettholde grunnleggende soldatferdigheter.

– Det finnes ikke noe fasitsvar for hva som må prioriteres av de grunnleggende soldatferdighetene, men generelt mener jeg Heimevernets treningsprogram definerer godt hvilke ferdigheter som er viktige på individnivå og på lagsnivå, sier Sakshaug.

God plan

– De dagene med årlig trening bidrar til å repetere og trene slik at vi husker de grunnleggende soldatferdighetene og for den enkelte HV-soldaten er det helt avgjørende at den tiden med trening brukes riktig, sier sersjantmajor Morten Fosland.

Hvordan skal Heimevernet klare å holde soldatene på et godt stridsteknisk nivå?

– Det er flere nøkler til suksess her. Jeg mener noe av det viktigste er godt utdannede lagførere som sikrer kvaliteten i treningen. Lagførerne må igjen støttes av gode sjefer og sjefssersjanter med god dialog. Slik utnytter vi den knappe tiden til trening best mulig, mener sjefssersjanten for HVVS.

– Vi må trene så ofte som mulig og minimum flere dager hvert eneste år. Alle treninger må være planlagt godt og drives av kompetente folk. Så mange som mulig må få gå kurs og utdanne seg videre, slik at vi er flere som kan mer, avslutter Fosland.