20211111tr_A9218

Ny psykisk førstehjelpsdrill

ReSTART er en drill bestående av seks enkle steg som kan gjennomføres på 60 sekunder for å få en person ut av akutt stressreaksjon.

Sakte, men sikkert beveger soldatene seg gjennom bygningen. Et rom om gangen må undersøkes av laget. Fienden befinner seg i et av rommene. Den ene soldaten, Lund, tråkker forsiktig, mens hjertet banker opp i halsen og pusten er urolig. Alle står stille på sin plass. Klare til å angripe.

Rommet fylles med røyk, og skudd avfyres. Soldat Lund faller på bakken og ansiktet hans fylles med et tomt blikk. I kaoset ropes det desperat for å prøve å «vekke» soldat Lund. Han har mistet kontakten med omgivelsene, medsoldatene og situasjonen som utspiller seg. Lund har ikke lenger kontroll over seg selv.

20211111tr_A9152.jpg
Bilde fra innspillingen av ReSTART filmen som du kan se lenger ned i artikkelen. Innsatsstyrke Derby fra Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02, var med som statister i filmen. 

Det vi er vitne til her er en soldat med Akutt StressReaksjon (ASR). ASR utløses gjerne av en kombinasjon av mange belastninger, for eksempel overhengende livsfare, store fysiske påkjenninger og sterke sanseinntrykk. Det kan føre til at hjernen blir overaktivert. Tegn på ASR kan variere, men kan i hovedsak deles opp i tre kategorier. Den ene er frys, hvor soldaten har stivnet helt. Den andre er dissosiert, soldaten virker apatisk i sin egen verden, det er vanskelig å få kontakt og soldaten sliter med å feste blikket. Den tredje og siste er agitert, hvor soldaten har paniske trekk og er mer utagerende. Resultatet kan til slutt bli et sammenbrudd. Kort fortalt soldaten fungerer ikke lenger.

Slik fungerer drillen

Gevinsten er todelt

Målsettingen med en drill om psykisk førstehjelp er at den skal bli en del av utdanningen i Forsvaret. Fra soldater i førstegangstjenesten til befal og offiserer. Siden 2019 har Forsvarets sanitet utarbeidet en norsk modell av den amerikanske ReSTART-drillen. Oberstløytnant Morten Tvedt, psykologspesialist i Forsvarets sanitet, viser til at gevinsten er todelt.

– Hvis en soldat er satt ut av spill på grunn av akutt stressreaksjon og gjenvinner kontrollen, kan soldaten igjen bidra på slagmarken. Soldaten har også trolig lavere risiko for å utvikle posttraumatisk stresslidelse (PTSD) på et senere tidspunkt.

20111111tr_A9006.jpg
Å bryte ut av tilstanden slik at soldaten får en følelse av mestring kan bidra til å motvirke eventuelle senskader. 

– Å bryte ut av tilstanden slik at soldaten får en følelse av mestring kan bidra til å motvirke eventuelle senskader, forklarer Tvedt.

Nytteløst

En annen soldat fra laget prøver fortsatt desperat i sinne og frustrasjon å få kontakt med soldat Lund. Det virker nytteløst. Det er ikke måten å håndtere situasjonen på. Ved å fortsette å rope på soldat Lund, kan man faktisk forsterke ASR.