Tester fremtidens sambandssystem
Major Ørjan Venås fra Heimevernets våpenskole forteller at det er flere grunner til at øvelse Jøssing i Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08 (HV-08) ble valgt som en testarena.
– Vi er på plass på Jøssing av to grunner. For det første er dette en arena der HV-08 gjør noe som ikke har blitt gjort før. Det er å trene samtlige områder over en tre ukersperiode. Dette gjør at vi får et stort volum når vi tester ut datastrøm gjennom de forskjellige applikasjonene vi tester. Og vi får testet sensorer i en stor setting, forteller major Venås.
Under øvelsen har det blitt testet anti dronesystem, sjøgående sensorbærer, nytt samband basert på 5G teknologi, rapporteringssystem på mobiltelefon og et kommando-kontroll system som er ugradert, men som snakker med de graderte systemene i Forsvaret. Alt dette ble vist frem på demodagen under øvelsen.
–Demodagen har gått over all forventning. Folk er ivrige og stiller spørsmål, fra toppnivået i Forsvarsstaben til sivile og samarbeidspartnere i totalforsvaret. Så det virker som om det er god stemning, forteller Ørjan Venås.
Under øvelsen har Heimevernets våpenskole, Cyberforsvaret, Forsvarsmateriell, Forsvarets Forskingsinstitutt, Hærens combat lab og strategiske partnere fra industrien jobbet tett sammen.
Sindre Høyer Føllesdal jobber i Cyberforsvaret og er produkteier team 5G. Team 5G er et team i investeringsprosjektet Mime.
–Mime er et virksomhetsprogram innen det vi kaller kampnær IKT. Det skal sikre ivaretagelse av en helhetlig anskaffelse av taktisk informasjonsstruktur, og eies i fellesskap av Forsvarsmateriell og Forsvaret ved forsvarsstaben. Mime skal sørge for at Forsvaret får relevant og tidsriktig leveranser av løsninger som understøtter operative behov og krav, og bidrar til økt operativ effekt, forklarer Sindre Høyer Føllesdal.
Under øvelsen har Føllesdal testet to ulike versjoner av et mobilnett sammen med deres strategiske samarbeidspartner Telia.
–Det ene nettet er noe vi kaller for et eget taktisk 5G nett som bare er et mobilnett for Forsvaret. Det er streng tilgangskontroll og dedikert kapasitet for Forsvarets avdelinger. Så har vi en annen versjon som i praksis er en bitteliten basestasjon fra Telia, og som vil gi dekning til Forsvaret og alle Telia-kunder i nærheten, sier Sindre Føllesdal.
De mobile mastene kan bli brukt dersom det skjer en uønsket hendelse med en mobilmast og mobildekningen forsvinner. Så vil Forsvaret gjennom Heimevernet gjenopprette dekningen for seg selv og sine sivile samarbeidspartnere.
Sindre Føllesdal forteller at det er svært nyttig for teamet og være ute på slike øvelser.
–Det gir en helt annen innsikt å være her selv og oppleve det. Det gir veldig nyttige tilbakemelding til prosjektet. For at vi skal sørge for at det vi tar frem virkelig er det man trenger, forteller Føllesdal.
Det har også vært positivt for teamet å treffe soldatene på øvelsen.
– Vi har blitt bra mottatt. De har vist stor interesse for det som vi tester ut. Flere ganger har vi fått spørsmål om vi kan sette igjen utstyr slik at område kan ta over med en gang. Så behovet er iallfall på plass, avslutter Sindre Høyer Føllesdal.