Områdesjef Inge Langrekken er en erfaren HV-soldat. I kontorene området disponerer prøver han å kombinere Heimevernet med sin sivile jobb. Løsningen er blitt å dele dagen i to, men grenseoppdraget krever mye oppmerksomhet ettersom operasjonen går hele døgnet. Heldigvis har han en fleksibel arbeidsgiver som gjør todelingen mulig. Langrekken forteller ordren om å bistå politiet ikke kom som en overraskelse da den først kom.
– Ting gikk fort da det først startet, sier han. Fredag 13. mars fikk han varsel om at området hans kunne bli satt inn for å støtte politiet med grensekontroll. Da hadde politimesteren i Innlandet anmodet om bistand fra Heimevernet for å få kontroll over trafikken inn og ut av Sverige.
– Jeg kalte inn staben og vi begynte å forberede oss mentalt på oppdraget vi regnet med kom. Mandag ettermiddag fikk vi muntlig beskjed, men tirsdag 17. mars klokken 10.30 ringte distriktssjefen og ba oss iverksette. Klokken 18.00 samme kveld rullet den første bilen fra oss ut i oppdragsløsning, sier han. På den korte tiden var biler klargjort og materiell fordelt. Avtaler og oppdrag var koordinert med politiet og patruljene orientert om situasjonen. HV-soldatene skulle bortvise, informere og gi karantene. Kom de opp i truende situasjoner skulle de trekke seg ut og varsle politiet.
– Dette viser hvor viktig parallell planlegging er og at ikke ordrer og prosesser blir «sittende fast» lenger opp i systemet. Vi fikk beskjeden telefonisk og kunne starte planlegging før den skriftlige ordren kom.
Så var det en annen utfordring. Innlandet fylke alene har om lag 45 grenseoverganger til Sverige. Det utgjør halvparten av alle grenseoverganger i hele Norge. Åpenbart kunne hverken politiet eller Heimevernet bemanne alle disse til enhver tid. Løsningen ble å bemanne de største grensestasjonene i tillegg til at streifpatruljer sto kortere eller lengre perioder på ett sted før de kjørte videre til et annet. Du visste med andre ord aldri hvor du kunne møte på en HV-soldat eller politibetjent om du trosset norske myndigheter for å kjøpe billig alkohol og tobakk.
FORSVARSBAKGRUNN
Å være områdesjef i Heimevernet er et verv som i ikke liten grad krever idealisme, dugnadsånd og vilje til å bidra inn i det lokale beredskapsarbeidet. På lik linje med sine soldater har områdesjefen en sivil jobb, kompetanse og en lokalkunnskap som er uvurderlig når det kommer til å løse territorielle operasjoner. De kjenner sine soldaters styrker og svakheter godt og kan reagere svært fort om situasjonen krever det.
Da Inge Langrekken var ferdig med befalsskolen for Infanteriet i 1987 vurderte han å søke krigsskolen, men valgte i stedet studier ved BI. I dag er han Key Account Manager i et firma i Kongsvinger der han bor sammen med kone og tre fotballspillende barn. Nå har han vært tilknyttet Heimevernet i ulike roller siden 1995 og sittet som områdesjef siden 2012. Mye har skjedd i HV siden han først kom inn, men han er ikke et øyeblikk i tvil om at dagens heimevern er bedre enn da han startet.
– Vi er færre, men kvalitativt mye bedre og dette vervet gir meg mye. Med ett ben i det sivile og det andre i Forsvaret får jeg det beste fra to verdener. I HV er menneskene den viktigste ressursen. I området mitt har jeg snekkere, lærere og advokater som er inne til militær trening en gang i året. De tar med seg en lokalkunnskap og en erfaring som er helt unik. Her er vi på fornavn med politi og tollere og vi kjenner hver eneste vegstump som leder til og fra Sverige. I en situasjon som vi opplever nå er det helt avgjørende for at vi skal kunne løse oppdraget. I tillegg har vi øvd på dette scenarioet sammen med politi og tollvesenet de fire siste årene, så dette hadde vi gode planer for allerede, sier Langrekken.
Ettersom området var godt forberedt var det heller ikke vanskelig å få tak i folk da bjella først ringte. Soldatene viste stor vilje til å bidra i den situasjonen landet var i og ingen trengte å bli beordret til tjeneste. Folk meldte seg frivillig, forteller Langrekken.