Kompetansenettverk - Tyskland
Har du erfaring fra eller interesse for Tyskland? Bli med i forsvarssektorens kompetansenettverk.
Tyskland er en av Norges viktigste allierte og det norsk-tyske forsvarssamarbeidet har økt i både omfang og betydning.
Denne utviklingen medfører økt etterspørsel etter kompetanse og kunnskap om Tyskland og tysk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Det eksisterer kompetanse ved ulike avdelinger og fagmiljøer, ved ambassader, delegasjoner og hovedkvarterer og ved forsknings- og utdanningsinstitusjoner, men kompetansen er lokalisert spredt, lite kjent og ikke alltid lett tilgjengelig – selv ikke for de som jobber innenfor sektoren. I nettverket kan norsk forsvarssektor samles og diskutere.
Hvem er nettverket for?
Nettverket er åpent for militært og sivilt personell i forsvarssektoren som har opparbeidet seg kompetanse og kunnskap om Tyskland gjennom for eksempel stasjonering i Tyskland, samarbeid med tyske institusjoner, militær eller sivil utdanning i Tyskland, forskning på tysk sikkerhets- og forsvarspolitikk.
Hovedmålgruppene:
- de som har jobbet, jobber eller skal jobbe i Tyskland og kan bruke nettverket til å utveksle erfaringer, til å holde seg oppdatert eller til å forberede seg på ny stilling.
- de som har behov for informasjon og spesialkunnskap om tysk forsvars- og sikkerhetspolitikk eller norsk-tysk forsvarssamarbeid, kan henvende seg til nettverket for å finne fram til fagperson.
-
Forsvarets høgskole har en nøkkelrolle i utdannings- og forskningssamarbeidet med Tyskland på forsvarssiden.
Forsvarets høgskole har hatt bachelorstudenter på utveksling til Helmut-Schmidt-Universität/Universität der Bundeswehr Hamburg siden høsten 2020 i tillegg til de norske stabsoffiserene som studerer ved Führungsakademie Der Bundeswehr (annet hvert år).
Forskere ved blant annet Institutt for forsvarsstudier (IFS) samarbeider med sivile og militære forskningsinstitusjoner og tenketanker i Tyskland og tilbyr undervisning og veiledning innen tysk og europeisk forsvars- og sikkerhetspolitikk.
Din deltakelse
Medlemskap/deltakelse i kompetansenettverket skal være et lavterskel-tilbud uten større forpliktelser eller økt arbeidsbelastning for den enkelte. En forutsetning for at kompetansenettverket skal oppfattes som nyttig og relevant er imidlertid at deltakerne:
- deler oppdatert informasjon om seg selv (navn, stilling, e-post, telefonnummer, kompetanse om Tyskland og annen relevant informasjon).
- er innstilt på å dele sine erfaringer og sin kompetanse med kollegaer, studenter og forskere.
- bidrar til å utvide nettverket ved å anbefale relevante kollegaer og ressurspersoner.
Koordinator skal forvalte kontaktlisten på en ansvarlig måte og videreutvikle nettverket, i dialog med medlemmene. Som medlem vil du motta nyhetsbrev med relevante publikasjoner, arrangementer, utlysninger med mer. Les tidligere nyhetsbrev her:
-
Velkommen til Forsvarssektorens kompetansenettverk Tyskland
-
Sikkerhetspolitisk samtale hos den tyske ambassadøren
-
Julehilsen fra Forsvarssektorens kompetansenettverk
-
Teams-seminar: Very High Readiness Joint Task Force
-
Tysklands forsvarssjef i Norge
-
Julehilsen fra Marit og Robin i kompetansenettverket
Forsvarets høgskole (FHS) har en strategi om å styrke sin kompetanse og sitt nettverk innenfor internasjonaliseringsfeltet og har ansvaret med å drifte nettverket.