Norsk English
hhb

Informasjon om våre aktiviteter og vår påvirkning på omgivelsene

Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern både ønsker og er avhengig av gode relasjoner med våre omgivelser, det være seg kommunale etater og omkringliggende naboer.

Basen er lokalisert i et område med en betydelig fortetning av boliger, samtidig som Forsvarets aktivitet inne på basen er stor og forgår gjerne døgnet rundt, hele året. Denne aktiviteten kan i noen tilfeller påvirke basens omgivelser. Dette er noe vi som base er oppmerksomme på og hvor vi i de senere år har iverksatt en rekke tiltak for redusere negativ påvirkning. 

Å etablere denne internettsiden er et av flere slike tiltak. Hensikten med siden er å informere/varsle våre omgivelser om forhold og aktiviteter som vil kunne påvirke og være av allmenn interesse, samt etablere en kanal for tilbakemeldinger og spørsmål knyttet til selve basen.

PIL NED.png

 

Vår identifiserte påvirkning

  1. Generelt

    Aktiviteten ved basen vil i visse sammenhenger skape støy som vil kunne påvirke våre naboer. 

    Helikopteraktivitet

    Det er etablert en helikopterbase inne på marinebasen. Sjef Haakonsvern orlogsstasjon er Flyplassjef og drifter helikopterbasen for å understøtte Luftforsvaret. Etableringen av basen var en politisk beslutning og utforming/bygging er gjort etter tillatelse fra kommune og fylkeskommune.

    Støy som genereres er målt og akseptert av gjeldende myndigheter, og er dekket av støykart og støymålinger for Flesland flyplass, innenfor rammen av tillatte antall aktiviteter pr år for helikopterbasen. Aktiviteten som gjennomføres er operativt nødvendig for Forsvaret.

    For å redusere støy er følgende tiltak iverksatt:

    • Redusert tid med "rotors running" på bakken før takeoff. I noen tilfeller vil føringene måtte tilsidesettes da det er Avinor som styrer trafikken i luftområdet rundt helikopterbasen og bestemmer om takeoff er mulig eller må avbrytes
    • Innflygingsmønster som unngår flyging over tettbebygde områder. Det vil kunne være avvik fra dette i fm øvelser hvor hensikten er å øver på takeoff/landing
    • Unngåelse av flyging om natten. Det vil kunne avvikes fra dette når det er programmert øvelser hvor hensikten er å øve på momenter som kun kan oppnås om natten

    Byggeprosjekter

    Det vil tidvis være en betydelig byggeaktivitet inne på basen. Slik aktivitet kan medføre støy.

    Det er Forsvarsbygg som utbygger som er ansvarlig for å iverksette tiltak for å redusere støy fra prosjektene, samt informere omgivelsene om mulig påvirkning. For informasjon om alle pågående byggeprosjekter ved basen, se Forsvarsbyggs internettsider.

    Fartøy

    I visse tilfeller vil man som nabo kunne oppleve støy fra våre fartøy ved kai. Dette er selvfølgelig ikke ønskelig fra Sjøforsvarets side, men i visse tilfeller, eksempelvis i perioder med begrenset tilførsel av strøm inn til basen eller ut til fartøy vil enkelte fartøy måtte produsere strøm ved hjelp av generator.

    Dette er noe basen er oppmerksom på og prøver å unngå, men som vil være nødvendig i visse tilfeller.

    Forsvaret jobber med fremtidige løsninger for strøm til samtlige poster/fartøy. Dato for dette er pr nå ikke fastsatt.

    Skytebaner

    Inne på basen er det etablert skytebaner. Skytetrening er en forutsetting for en rekke av Forsvarets avdelinger ved basen.

    Støy fra skytebanen vil kunne påvirke våre omgivelser. For å bøte på dette har vi tidligere redusert åpningstidene for banene på hverdager og lørdag. I tillegg har vi stengt banen på søndager og helligdager. I visse tilfeller vil det kunne skytes på søndager når dette er operativt nødvendig og særskilt godkjent av sjef Haakonsvern orlogsstasjon.

    I fm større planlagte øvelser vil skytebanene kunne være i bruk alle dager. Det vil kun unntaksvis være bruk av skytebanene på nattestid i fm slike øvelser, men skudd i begrenset omfang vil kunne høres som en del av øvingen inne på basen.

    Tidsrom for bruk av banene (utdrag fra intern prosedyre)

    1 Særskilte føringer

    Ved varslet begravelse, minnestund i Haakonsvern kirke, ved andre former for nasjonale eller interne markeringer på basen eller i Forsvaret, skal det ikke forekomme skyting på skytebanene. HOS-Operasjonsavdeling skal sørge for at slike tilfeller varsles til vakten i Hovedporten som igjen stopper utlevering av nøkler til skytebanene i nærmere angitt periode.

    2 Hverdager/lørdager

    Skyting skal være avsluttet innen kl. 2000 på hverdager inkludert lørdager. Skyting skal ikke starte før kl. 0700 hverdager og kl. 0800 lørdager. Det gis primært ikke unntak fra disse tidsbegrensningene.

    3 Helligdager/søndager

    3.1 Søndager

    Det skal ikke forekomme skyting på søndager, eller på påske-, pinse og julaften.

    3.2 Helligdager

    Det skal ikke forekomme skyting på helligdager. Det gis ikke anledning til å gi unntak på de helligdager angitt under.

    Jfr. Lov om helligdager og helligdagsfred og Lov om 1. og 17. mai som høytidsdager er følgende dager definert som helligdager og er således dager hvor skyting ikke skal gjennomføres:

    1. og 17. mai

    Nyttårsdag.

    Skjærtorsdag.

    Langfredag.

    Første påskedag.

    Annen påskedag.

    Kristi himmelfartsdag.

    Første pinsedag.

    Annen pinsedag.

    Første juledag.

    Annen juledag.

    4 Unntak

    Behov for unntak fra tidsbegrensningene i punkt 2 og 3.1 skal fremlegges for HOS-Operasjon/vaktsjef SHH for avdømming (tlf. xxxx) ved første anledning. Slike unntak skal kun gis når det foreligger avgjørende operative behov.

    Gis det en slik unntaksvis tillatelse for punkt 3.1 skal skyting reduseres til et minimum og kun gjennomføres i tidsrommet 1300 til 1800. Er det avgjørende å gjennomføre skyting i annet tidsrom skal dette utelukkende gjøres i forbindelse med større planlagte øvelser som er offentlig kunngjort i lokale aviser og via Haakonsverns internettside, samt varslet til Politiet. I planleggingen av øvelsen skal støy og risiko for påvirkning av omgivelsene vurderes og om mulig begrenses.

     

  2. Ved Haakonsvern jobber det inn til 3500 personer. Trafikken inn og ut av base er betydelig og innenfor visse tidsrom skaper dette kø i fylkesveien utenfor basen.

    Basen har iverksatt en rekke tiltak for å bøte på problemene, men det er en betydelig utfordring å ivareta forsvarlig innpassering/kontroll og samtidig øke hastigheten på innpasseringen.

    Det er også sendt ut oppfordringer til ansatte om i større grad benytte offentlig transport.

    I fremtiden skal det etableres en ny adkomst til basen. Hensikten er blant annet å forbedre på dagens situasjon knytte til trafikale forhold.

  3. I sjøen rundt marinebasen er det gjennom forskrift opprettet et forbudsområde. Et stykke innenfor forbudsområdet er det etablert flytende barrierer. Hensikten er å ivareta sikkerhet for Forsvarets fartøy og installasjoner.

    Vaktbåt fra Haakonsvern orlogsstasjon håndhever adgang til forbudsområdet. Forskriften og håndhevelsen av denne vil virke begrensende på den enkeltes rett til ferdsel, men her er det viktig at de som ikke har tilgang til forbudsområde erkjenner dette og retter seg etter de føringer som er lagt til grunne.

    For å informere sivile lystfartøy om mulighet og begrensninger for ferdsel i Grimstadsfjorden og i det militære forbudsområdet er det utarbeidet en egen informasjonsside.

Byggeprosjekter
Forsvarsbygg bygger for Forsvaret. Ved Haakonsvern pågår det en rekke byggeprosjekter. Via Forsvarsbyggs internettsider får man oversikt over og informasjon om disse

I nyhetsdelen under vil vi publisere informasjon om aktiviteter som kan påvirke våre omgivelse.  

Vi ber om forståelse for at vi ikke i detalj kan informere om innholdet i aktivitetene.

Hvis du har spørsmål, som nabo av basen og knyttet til vår påvirkning på omgivelsene, kan du sende en henvendelse til Haakonsvern orlogsstasjon.