Syk i ferien
Dersom du blir syk før eller under ferieavvikling utsettes ikke ferien automatisk, men du kan søke om å få ferien utsatt.
Når du blir syk utsettes ikke ferien automatisk. Du skal varsle arbeidsgiver første fraværsdag og sende skriftlig krav om utsettelse av ferie så snart som mulig.
Dersom du blir syk FØR ferien starter må kravet fremsendes siste arbeidsdag FØR ferien skal starte.
Dersom du blir syk ETTER at ferien er startet må kravet leveres/sendes arbeidsgiver med det samme du er tilbake på jobb igjen.
Det du enklest kan gjøre for å overholde fristen er å sende en e-post til din nærmeste leder med en gang du blir syk. Da er kravet fremsatt i tide. Det er dato for når e-post er sendt som er avgjørende, ikke dato for når e-posten blir lest.
Spørsmål og svar
-
Når kan jeg kreve ferien utsatt?
Når du får 100 % sykmelding fra lege i Norge eller et EU/EØS-land, på grunn av egen sykdom.
Hva må jeg gjøre dersom jeg blir syk FØR ferien starter?
Du skal varsle arbeidsgiver så fort som mulig. Du må sende skriftlig søknad til arbeidsgiver om at ferien din må utsettes og dette må gjøres senest siste arbeidsdag før ferien skal starte. Ferien blir altså ikke automatisk utsatt. Søknad kan sendes som e-post. Sender du ikke søknad om utsettelse, ansees ferien som avviklet.
Hva må jeg gjøre dersom jeg blir syk ETTER at ferien er startet?
Du må varsle arbeidsgiver om dette første sykedag – selv om dette er i ferien din. Ferien blir ikke automatisk utsatt. Skriftlig søknad om å utsette de resterende feriedagene må leveres/sendes arbeidsgiver med det samme du er tilbake på jobb igjen. Søknad kan sendes som e-post.
Hva gjør jeg dersom jeg bare er delvis sykmeldt?
Du kan ikke kreve ferien utsatt. Ferien avvikles som planlagt/avtalt. Du kan ikke ta ut ferie kun for de dager du har avtalt å jobbe, for så å være syk resten av uken. Dersom du er borte fra jobb alle de avtalte («friske») arbeidsdagene dine en uke, regnes hele uka som ferie. Har du langvarig sykmelding betyr det at du får forskjøvet maksdato for rett til lønn under sykdom da NAV ikke utbetaler sykepenger under ferie.
Eksempel: Du er sykmeldt 60 % en uke, mandag–fredag, og har avtalt å jobbe hele mandag og tirsdag (15 av 37,5 timer) i stedet for 3 timer hver dag i 5 dager. Dersom du kun vil avvikle ferie mandag og tirsdag, må du likevel jobbe 40 % av arbeidstiden som gjenstår denne uken (det vil si 3 timer per dag i 3 dager, til sammen 9 timer). Er du fraværende hele uka, regnes du som frisk og har brukt 5 feriedager.
-
Hva gjør jeg dersom jeg blir syk i utlandet (EU/EØS-land)?
Sykemelding fra lege i et EU/EØS-land kan godkjennes hvis den er på et språk som er forståelig. Det er NAV som vurderer om sykemeldingen kan godtas. Du må sende sykmeldingen sammen med «Egenerklæring for utenlandske sykmeldinger» (som du finner på nav.no) til nærmeste leder. Din leder skal videresende den til FPVS, som har dialogen med NAV.
Hva gjør jeg dersom jeg blir syk i land utenfor EU/EØS?
Sykmelding fra land utenfor EU/EØS godkjennes ikke som gyldig sykmelding med lønn, men kan godkjennes som dokumentasjon for å få utsatt ferien (iht. ferieloven). Fraværet må da registreres med en annen fraværstype, for eksempel fravær uten lønn. De fleste velger da heller å la ferien stå som brukt. I et slikt tilfelle kan det være lurt å sjekke med sin reiseforsikring om den kan dekke noe av dette tapet.
Det er egne regler for ansatte i NATO-stillinger og INTOPS.
-
Hva skal jeg krysse av i skjemaet?
Har du fått innvilget utsettelse av ferien din av arbeidsgiver skal du svare NEI på spørsmålet om du «har avviklet ferie». Dersom du ikke har fått innvilget utsettelse av ferien din av arbeidsgiver, eller ikke har søkt arbeidsgiver om å få ferien utsatt, skal du svare JA. NAV-skjema for søknad om sykepenger kan enten være elektronisk i Altinn eller sykmeldingens del D i papirutgaven.
Hva skal jeg gjøre dersom jeg har krysset feil?
Korrigering kan gjøres inntil 3 måneder regnet fra første fraværsdag. Har du levert sykemelding elektronisk, logger du inn via Altinn, korrigerer ditt svar og sender søknaden på nytt. Har du levert sykemelding del D (papirutgaven) må du ta kontakt med:
FPVS/Personell- og lønnsavdelingen/Refusjonsteam
Postboks 60
9481 HarstadHvilken konsekvens har det for meg om jeg svarer feil i skjemaet?
Dersom du ikke har søkt arbeidsgiver om utsette ferien og svarer JA på spørsmålet «har du avviklet ferie», ansees ferien din som avviklet og du kan ikke kreve at feriedagene avvikles senere. Dette gjelder også på papirsykmelding del D.
-
Ved kortere sykefravær
Når det er avklart at vilkårene i ferieloven er fulgt og søknaden om utsatt ferie er innvilget av arbeidsgiver, skal de planlagte feriedagene slettes og kvoten din oppdateres. Ved kortere sykefravær (inntil en måned) gjør du dette selv når du er tilbake på jobb igjen i FIF-portalen.
Har du sykemelding for bare deler av ferien må du annullere hele ferien og legge inn ny søknad for de ukene/dagene som du faktisk avviklet ferie. Din linjeleder godkjenner endringen og du får oppdatert feriekvoten din. Husk at når du utsetter ferien må du på NAV-skjemaet (søknad om sykepenger) krysse «Nei» der det blir spurt om du har avviklet ferie.
Ved langvarig sykdom
Når det er avklart at vilkårene i ferieloven er fulgt og søknaden om utsatt ferie er innvilget av arbeidsgiver, skal de planlagte feriedagene slettes og kvoten din oppdateres. Blir du 100 % sykemeldt i mer enn 1 måned, og ikke har tilgang til FIF-portalen, må FPVS varsles av din leder slik at feriekvoten kan bli oppdatert. Feriesøknaden din vil fortsatt være synlig i FIF-portalen, men kvoten din er oppdatert. Ikke annuller feriesøknaden i tillegg!
Husk at når du utsetter ferien må du på NAV-skjemaet (søknad om sykepenger) krysse «Nei» der det blir spurt om du har avviklet ferie.