Norsk English
Illustrasjon pilot

Arbeidstid og ferie

Om registrering av arbeidstid og ferieavvikling.

I Forsvaret har de fleste en arbeidstidsordning der de jobber 37,5 timer per uke (normal arbeidstid, eller «NA»). Det er noen unntak for de som jobber på skift/turnusordningen og for de som eventuelt har lunsj inkludert i arbeidstiden. Din DIF har definert arbeidstid i en lokal arbeidstidsordre.

Forsvaret har definert arbeidsuken til å være fra mandag kl. 00.00 til søndag kl. 24.00.

Normal arbeidstid i Forsvaret er fra kl. 07.30 til 15.30 (eksklusiv lunsj fra kl. 11.00 til 11.30), til sammen 7,5 timer per dag.

Pil til høyre
Foreldrepermisjon og foreldrepenger

Registrer arbeidstid

  1. Er du ansatt på pensjonistvilkår, timelønnet eller tilkallingsvikar, kan du som hovedregel registrere arbeidstiden selv og sende inn til linjelederen eller arbeidsgiveren din.

  2. Som hovedregel kan alle i Forsvaret benytte seg av fleksibel arbeidstid, så lenge arbeidsgiver ikke har behov for å styre arbeidstiden din. For eksempel vil du som går en skift-/turnusordning ikke samtidig kunne bruke fleksibel arbeidstid. Fleksibel arbeidstid gir deg en større fleksibilitet i hverdagen. Så lenge du overholder grenseverdiene, kan daglig timeantall variere. I perioden med normal arbeidstid (fra 07.30 til 15.30) må du være til stede fra kl. 09.00 til 14.30 (definert som kjernetid).

    Fra kl. 06.00 til 9.00 og fra 15.30 til 21.00 har du «fleksitid». Denne tiden disponerer du uten godkjenning av nærmeste leder. Ønsker du avspasering innenfor kjernetiden eller en hel dag, skal dette avtales med nærmeste leder på forhånd. Du kan jobbe maks 12 timer (normal arbeidstid + fleksitid) per dag fra mandag til og med fredag. Du kan jobbe inntil 48 timer (normal arbeidstid + fleksitid) i løpet av en uke og inntil 5 timer fleksitid mellom 07.00 til 18.00 på lørdager.

    NB! Du kan ikke jobbe utover det som er fastsatt som arbeidsfri og hviletid. Det betyr at du ikke kan jobbe frem til 21.00 om kvelden og dra på jobb igjen kl. 06.00 neste dag (mindre enn 11 timer hviletid) hvis det ikke er en kollektiv avtale om redusert hviletid i din DIF. Du kan heller ikke jobbe etter kl. 12.00 på lørdager hvis du ikke tidligere i uken har hatt sammenhengende fri i 36 timer.

    Avregning av fleksitid

    Fleksitid blir automatisk avregnet en gang årlig den 31. desember. Har du over 50 timer med plusstid, blir disse strøket uten kompensasjon. Har du mer enn 10 timer med minustid, trekkes du i lønn.

  3. Overtid er arbeidstid som du blir pålagt utenfor den normale arbeidstiden. Hovedregelen er at overtid skal kompenseres økonomisk (betales), men den kan, etter avtale, avspaseres time for time samtidig som du får et tillegg utbetalt for overtid. Pålagt overtid som ikke er i tilknytning til arbeidstiden, skal kompenseres med minimum 2 timer overtid. For eksempel hvis du har reist hjem etter normal arbeidsdag og får beskjed om å reise tilbake for å utføre et oppdrag.

    Overtid for deltidsansatte

    Er du deltidsansatt og ikke jobber full uke (37,5 timer), må du jobbe over 37,5 timer før du får utbetalt overtid. Tiden frem til 37,5 timer blir kompensert med timelønn.

    Unntak fra overtidsbestemmelsene

    Forsvaret har unntak fra arbeidsmiljøloven for flere forsvarsspesifikke oppdrag (unntaksaktivitet). Dersom unntaksaktiviteten varer lengre enn planlagt, for eksempel øvelse, kan du bli pålagt overtid i forlengelsen av unntaksaktiviteten. Denne overtiden blir ikke begrenset av vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Du må angi med årsakkode som starter med «ATF» når du registrerer i FiF-portalen.

  4. Forskjøvet arbeidstid kan være aktuelt når arbeidet er slik at det må utføres på en annen tid av døgnet enn normalt og gjelder arbeidstid som begynner før kl. 07.00 og strekker seg etter kl. 17.00. Forskjøvet arbeidstid skal drøftes i form av en arbeidsplan. Arbeidsplan må ta høyde for kravet om hviletid. En arbeidsplan skal drøftes med de tillitsvalgte (i den DIF-en den skal gjelde for) senest 14 dager før den er tenkt igangsatt. Fristen på 14 dager gjelder også for endringer i en allerede drøftet plan.

    Forskjøvet arbeidstid kan ikke kombineres med fleksitid.

  5. Beregnet tid i en beredskapsvakt inngår normalt i arbeidstiden (normal arbeidstid) og fritar ikke fra bestemmelsene om ukentlig hvile.

Hviletid

Flytekniker

Hensikten med vernebestemmelsene er å sikre at du har en arbeidstid som ikke påfører deg unødige helsemessige og sosiale belastninger.

  1. Daglig hviletid, fra du avslutter arbeidet til du starter opp igjen neste dag, skal være minst 11 timer. Tiden kan drøftes ned til 8 timer, hvis det er behov for det, men du må gi et personlig samtykke for at det skal gjelde deg.

    Eksempel: Skal du på jobb kl. 07.30, kan du ikke jobbe lenger enn til kl. 20.30 dagen før. Med skriftlig samtykke fra deg kan daglig hviletid reduseres til 8 timer og du kan jobbe overtid frem til kl. 23.30 uten å bryte vernebestemmelsene.

    For øvelse er det kollektivt avtalt en reduksjon av daglig hviletid. Når øvelsen avsluttes utenfor ordinær arbeidstid, skal du ha minimum 9 timer med hvile fra øvelsen slutter til ordinær arbeidstid starter igjen.

    Ukentlig hvile

    I løpet av en uke skal du ha minst 36 timer sammenhengende fri. Fortrinnsvis skal den være i tilknytning til en søndag. Du skal i alle fall ha fri minst annenhver søndag. Dette gjelder også om du har beredskapsvakt. Denne hviletiden kan ikke drøftes kortere.

    NB! Du kan ikke jobbe etter kl. 12.00 på lørdag hvis du ikke har hatt 36 timer sammenhengende hvile tidligere i uken.

    Så mye kan du jobbe

    Alminnelig arbeidstid + overtid:

    • Per døgn, maks 13 timer (kan drøftes til maks 16 timer)
    • Per uke (7 døgn), gjennomsnitt over 8 uker, maks 48 timer
    • Enkeltuke, maks 69 timer

    Overtid:

    • Per uke, 10 timer (kan drøftes til maks 20 timer)
    • Per 4 uker sammenhengende, maks 25 timer (kan drøftes til maks 50 timer)
    • Per kalenderår (52 uker), maks 200 timer (kan drøftes til maks 300 timer)
Pil til høyre
Syk i ferien