Internasjonale operasjoner
Se hvilke krav vi stiller og hvordan du best mulig kan forberede deg til et slikt oppdrag.
Se hvilke krav vi stiller og hvordan du best mulig kan forberede deg til et slikt oppdrag.
Mange av de som deltar i operasjoner i utlandet er fast ansatt i Forsvaret. Vi har også behov for de som har en sivil jobb til vanlig, men som kan tenke seg en periode i utlandet.
Skal du tjenestegjøre i en stilling i NATO kommando- og styrkestruktur som er deployerbar, så er det obligatorisk med Crisis establishment-kurs, eller CE-kurs. Kurset varer i 3 uker og gjennomføres på Terningmoen i Elverum.
Kurset inneholder blant annet følgende:
Påmelding
Du får innkalling til kurset dersom det er obligatorisk for deg.
Tjenestefri for å delta
Du får tjenestefri fra hjemmeavdelingen for å delta på obligatoriske kurs.
Det går frem av NATO Post Description (utlysningsteksten) for stillingen hva som kreves av kompetanse.
Forsvarets personell- og vernepliktssenter sender årlig kursbehov til NATO School i Oberammergau, Tyskland med tanke på hvilke stillinger som er planlagt lyst ut.
Når du er tatt ut til stilling og skal på NATO-kurs, sender du påmelding til Forsvarets personell- og vernepliktssenter.
Påmelding
Send påmeldingen via FIF-portalen.
Tjenestefri for å delta
Du får tjenestefri fra hjemmeavdelingen for å delta på obligatoriske NATO-kurs.
Alle som skal utenlands må klareres medisinsk. Ring Utenlandsavdelingen sin helseseksjon på Sessvollmoen på 45 87 57 50 så snart du vet du skal ut å reise. Da lager vi en plan på hvor og når du må komme til medisinsk seleksjon.
Har du godkjent medisinsk klarering fra tidligere? Husk at dato skal være gyldig til og med 3 måneder etter planlagt hjemreise.
Har du spørsmål om medisinsk klarering, eller er i tvil om hvilken dokumentasjon det kan være relevant å ta med? Ring oss gjerne på 45 87 57 50!
Forsvaret arrangerer fellessamling for tjenestegjørende og deres familier. Her får familien informasjon om operasjonen og sikkerhetssituasjonen. De får også tips og råd om hvordan best ta vare på barn og forhold. Familien får også møte andre pårørende. Bufetat deltar også på samlingen.
Ved nokre av tenestestadene i Noreg er det ein familiekoordinator som kan vere kontaktpersonen til familiane ved den avdelinga til den tenestegjerande. Personen skal leggje til rette for familiesamlingar med informasjon om oppdraget og operasjonsområdet, og informere om kva for ei støytte avdelinga kan tilby familiane.
Familiekoordinatoren skal bidra til nettverksbygging som gjev familiane ein fellesskapsfølelse. Mange familiekoordinatorar samarbeider med sivile lokale instansar.
Hvordan det er å være i operasjoner i utlandet varierer avhengig av land, fagområde, lengden på oppdraget og hvor godt forberedt du er.
Lønnen under et utenlandsoppdrag består av grunnlønn samt misjonstillegg, utenlandstillegg og familietillegg.
Grunnlønnen er lønnstrinnet i Statens lønnsregulativ, og avhenger av gradsnivå.
Misjonstillegg er en kompensasjon for risiko, ulempe, beredskap og høy arbeidsbelastning. Satsen for dette finnes i gjeldende særavtale for internasjonale operasjoner.
Utenlandstillegget dekker relevante merutgifter forbundet med tjenestegjøringen i utlandet.
Familietillegget er et ekstra tillegg på 6750,– kr per måned til de som deltar i en operasjon i utlandet, og som har omsorg for barn under 18 år. Familietillegget skal dekke merkostnader forbundet med å ha barn i husstanden når partneren er ute i internasjonale operasjoner. Tillegget er det samme uavhengig av hvor mange barn det er i husstanden. Tillegget kan også gjelde for stebarn, ved felles adresse i minst ni måneder før tjenesten starter. Ved delt omsorgsansvar (50 prosent) er familietillegget 3375,– kr.
Andre spesielle tillegg finnes også. En fullstendig oversikt over lønn og vilkår får du før du tegner kontrakt.
Hvor mange hjemreiser du får når du er ute i en operasjon i utlandet varierer. Detaljene om hjemreiser og andre goder får du når du tegner kontrakt.
Generelt gjelder følgende:
Blir du sykemeldt i løpet av din tjeneste i internasjonale operasjoner, blir du fulgt opp av Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS). Helsekontoret tar seg av den medisinske oppfølgingen, bistår ved registrering i FIF og ivaretar den administrative oppfølgingen opp mot NAV og Statens pensjonskasse.
Blir du sykemeldt på leave, gjør følgende umiddelbart:
Vakthavende offiser varsler operasjonsområdet og Helsekontoret ved FPVS at du er sykemeldt. De tar kontakt med deg for videre oppfølging og veiledning.
Dersom du mottar sykemelding i papirformat:
Send sykemeldingen, del C og D ferdig utfylt (pkt. 8 «Egenerklæring» på del D) og underskrevet til:
Forsvarets personell- og vernepliktssenter
Utland/Helsekontoret
Bygning 0020
2058 Sessvollmoen
Får du sykmeldingen digitalt, følger du veiledningen om sykemelding fra lege. Før du kan returnere til AO må du være friskmeldt av lege ved FPVS.
Tjenestegjør du i internasjonale operasjoner, kan du komme opp i situasjoner som medfører at du blir sendt hjem før ditt opprinnelige tidspunkt for redeployering.
Du kan bli hjemsendt dersom:
Det er sjefen for den norske styrken som beslutter hjemsendelse.
Du blir møtt av personell fra Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) på Gardermoen. Der får du informasjon om videre saksgang, og om klagemuligheter.
Det er FPVS som er ditt kontaktpunkt etter du kommer hjem.
Dersom du ønsker å klage på hjemsendelsen, er klagefristen 3 uker.
Klagen skal sendes til:
FPVS Utland
Postboks 800, Postmottak
2617 Lillehammer
Ved en klage blir informasjon fra møter og dialoger samlet inn og sendt til Hjemsendelsesnemnda. Hjemsendelsesnemnda sender svar på klagen direkte til deg.
FPVS har ingen beslutningsmyndighet i klagesaker. De er kun en videreformidler av informasjonen samt en instans som oppbevarer samtlige dokumenter i saken.
Veien hjem fra en internasjonal operasjon består av en mellomlanding eller etterlanding før de tjenestegjørende er hjemme.
Når tjenesten er avsluttet i operasjonsområdet, reiser de tjenestegjørende som regel ikke rett hjem. De vil først ha et stopp i utlandet som kalles mellomlanding. Under mellomlandingen blir det utført debrief og samtale med psykolog. Det kan også bli gjennomført en medisinsk undersøkelse om dette ikke er gjennomført i operasjonsområdet. Personellet blir også hedret med en bedre middag.
Etter mellomlandingen holdes en medaljeseremoni for å hedre personellet. Også de pårørende inviteres til seremonien. Les mer om Forsvarets medaljer.
Personell som har tjenestegjort som enkeltpersoner, som stabsoffiserer og observatører, får en etterlanding. Dette tilsvarer mellomlandingen, men gjennomføres i Norge. Ledsagere inviteres også til etterlandingen.
Året etter hjemkomst har Forsvaret et proaktivt oppfølgingsansvar. Etter rundt tre måneder skal alle få en henvendelse fra Forsvaret. Her stilles en del spørsmål om hvordan den første tiden etter hjemkomst har vært.
Ettårsprogrammet avsluttes med en samling hvor personellet møtes igjen for å dele erfaringer om hvordan det var å komme hjem. Også her vil psykolog delta for å følge opp eventuelle senskader. I tillegg inviteres det til en bedre middag.
Også etter at du har avsluttet tjenesten har Forsvaret en rekke tilbud til deg som er veteran:
Forsvarets veteransenter på Bæreia er et tilbud til veteraner og deres familier før, under og etter tjeneste i internasjonale operasjoner. Her kan du bestille rom for å benytte deg av det senteret har å tilby. Veteransenteret arrangerer også blant annet gjensynstreff, kurs, aktivitetsuker, MC-treff, konserter og sommercamp for barn og ungdom.
Forsvaret tilbyr også veteraner oppfølging ved Institutt for militærpsykiatri og stressmestring eller Nasjonal militærmedisinsk poliklinikk. Disse er et et supplement til sivilt helsevesen, og kan tilby blant annet rådgivning om helseplager relatert til utenlandstjeneste, utreding og kortvarig behandling av psykiske lidelser.
Hver måned arrangeres det veterantreff på rundt 50 steder over hele landet. Treffstedet er lagt til et pizzasted eller lignende og Forsvaret sponser maten. Drikke betales av den enkelte. Veterantreffene er åpne for alle veteraner uvahengig av om de er med i en organisasjon eller ikke.
Se oversikt over alle veterantreffstedene.
Her kan du også lese mer om Forsvarets ulike tilbud til veteraner.
Familievernkontoret er et tilbud til mennesker m ed ulike typer samlivs og relasjonsproblemer. Det er over 50 familievernkontor rundt om i landet. Tilbudet er gratis og henvisning er ikke nødvendig. Finn ditt nærmeste familievernkontor her.
Kameratstøtte: Kontaktpunkt for nye og gamle veteraner. Samarbeid mellom NVIO og Mental Helse. Har 24-timers telefontjeneste. Kameratstotte.no.
Veteranorganisasjonene har stor kunnskap, innsikt og kompetanse om veteranene. Mange veteraner fra internasjonale operasjoner er medlem i en veteranorganisasjon. Forsvaret støtter veteranorganisasjonene både økonomisk og praktisk.
NAV har et eget kompetansemiljø for veteransaker. Ditt lokale NAV-kontor kan bruke kompetansemiljøet ved behov.
NAV deltar også på både mellomlandinger, etterlandinger og avslutningssamlinger.
Hvis du skal fortsette å tjenestegjøre i Forsvaret, er det normalt hjemmeavdelingen som er ditt primære kontaktpunkt for ytterligere informasjon.
For deg som avslutter din tjeneste i Forsvaret, er Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) i 12 måneder etter hjemkomst det primære kontaktpunkt.
Telefonnummer til FPVS: 800 89 520
Etter det første året avsluttes Forsvarets proaktive oppfølging. Husk likevel at du når som helst, livet ut, kan kontakte Forsvarets åpne dør for veteranhenvendelser hvis du ønsker ytterligere informasjon vedrørende ulike tilbud i Forsvaret og samfunnet.
Telefonnummer: 800 85 000