Emneside for MILM1211 Militær problemløsning og metode - Årsstudium

Emnehistorikk
Studiepoeng
15
Studieår
2022
Engelsk emnetittel
Military Problem-Solving and Methods - 12 Month Study

Hva lærer du

Emnet handler om å løse problemer ved bruk av militære beslutningsmetoder, og med det være troverdig som militær leder og beslutningstaker. Hensikten med emnet er: (1) skape forståelse for hvordan man kan treffe beslutninger gjennom militær problemløsningsmetode; (2) skape forståelse for hvordan operativ planlegging og lederskap i praksis henger sammen; (3) øke troverdighet som beslutningstaker; (4) tilføre erfaringer fra eget våpen, og øke forståelse for hvordan kontekstuelle faktorer påvirker militær problemløsning; (5) få forståelse for hvordan fysisk og psykisk krevende forhold i oppdragsløsning påvirker leder og undergitte fysisk og mentalt. Offisersutviklingen skjer gjennom å øke forståelsen for krav som stilles til en som militær profesjonsutøver og deltaker i militær problemløsning. Videre vektlegges det å videreutvikle det grunnleggende lederskapet og metoder for lederutvikling med vekt på kommunikasjon, lære av praksis, tilbakemeldinger, samt faglig og personlig refleksjon. Praksis foregår ved fremtidig avdeling, og vil være referanse for videre utdanning og utvikling som offiser. Kadettene vil her få kunnskap og erfaringer som troppssjef og samvirkeoffiser, og blir kjent med oppgaver og krav som til disse rollene i eget våpen. Militær trening vil i dette emnet bygge videre på kadettenes forventete progresjon, samt forbereder kadettene for studiets ulike praksisarena og virket etter endt utdanning. Emnet har følgende temaer: (1) militær problemløsning I: plan- og beslutningsprosessen, lederskap og planlegging i praksis; (2) militær problemløsning II: plan- og beslutningsprosessen, viderekommende modul; (3) utvikle og presentere ens egen lederskapsfilosofi; (4) militær problemløsning III: stabsstudie; (5)praksis ved fremtidig avdeling; (5) mestringsøvelse: Øvelse sjøkriger; (6) kommunikasjonskurs; (7) fellesoperativ uke.

  1. Kunnskap:

    Etter å ha fullført emnet kan kadetten:

    • forklare styrker og svakheter ved intuitiv og analytiske beslutninger
    • forklare rasjonalet for militær plan- og beslutningsprosess
    • forklare grunnleggende psykologiske mekanismer som påvirker beslutningstaking
    • forklare forholdet mellom beslutningstaking, metodekompetanse og troverdighet som militær leder
    • forklare Hærens forventninger og krav til offiserer
    • forklare hva fellesoperasjoner er og hvordan fellesfunksjoner understøtter arbeidet med å integrere, synkronisere og styre militære operasjoner

     

    Ferdigheter:

    Etter å ha fullført emnet kan kadetten:

    • beherske bruk av militære maler
    • anvende militær plan- og beslutningsprosess
    • planlegge og gjennomføre taktisk bruk av troppens støttevåpen
    • anvende stabsstudien som verktøy for å belyse problemer og fatte beslutninger
    • omsette egen plan i praksis
    • anvende teori, praksis og refleksjon for å utvikle seg som en troverdig offiser
    • gjøre nødvendige praktiske og mentale forberedelser, og anvende relevante mestringsstrategier i sine roller for å kunne håndtere fysisk og mentalt krevende forhold

     

    Reflektere over styrker og svakheter ved eget lederskap, samt artikulere egen lederskapsfilosofi

    Generell kompetanse

    Etter å ha fullført emnet kan kadetten:

    • innhente, analysere og kritisk vurdere ulike former for informasjon
    • analysere problemstillinger og velge problemløsningsmetoder som er best egnet til å løse problemet
    • analysere standardiserte prosedyrer, og diskutere forholdet mellom teori og praksis i egen profesjon
    • vurdere hvordan en kan få troverdighet som en militær beslutningstaker
  2. Teoretiske moduler anvender tilpassede pedagogiske undervisningsopplegg, herunder blant annet egenstudier, kollokviegrupper, e-kurs, ordinære og digitaliserte forelesninger og seminarundervisning.

    Emnet skal ha en tydelig praksiskomponent, slik at kadettene kan erfare hvordan operativ planlegging fungerer i praksis (fra teori til praksis). De ulike teoretiske elementene vil derigjennom møtes i et sentralt aspekt ved profesjonens praksis, nemlig operativ planlegging som grunnlag for operativt lederskap.

    Offisersutviklingen ivaretas gjennom økt forståelse for de krav som stilles til den militære profesjonsutøver og leder (offisersidentitet) som deltaker i militær problemløsning. Ved bruk av forskjellige lærings- og refleksjonsmetoder i forkant, underveis og i etterkant av større og mindre praksisarenaer forsterkes individuell og kollektiv læring og utvikling (læringskompetanse). Offisersutviklingen ivaretas gjennom økt forståelse for de krav som stilles til den militære profesjonsutøver og leder (offisersidentitet) som deltaker i militær problemløsning. Ved bruk av forskjellige lærings- og refleksjonsmetoder i forkant, underveis og i etterkant av større og mindre praksisarenaer forsterkes individuell og kollektiv læring og utvikling (læringskompetanse). Dette med fokus på individuell og kollektiv evne til å ta beslutninger (fagkompetanse) og evne til å skape oppslutning og samhandling (relasjonskompetanse), herunder skape gode beslutningsprosesser i lag og grupper.

  3. Plan- og beslutningsprosess:

    Forsvarets stabsskole (2021). Håndbok i stabstjeneste for Forsvaret (s. 1-108; 145-204). Oslo:

    Forsvarets stabsskole.

    Hæren (2017). Håndbok for plan- og beslutningsprosess - bataljon. Hefte 1. Rena: Hærens

    våpenskole.

    Hæren (2017). Håndbok for plan- og beslutningsprosess - kompani og eskadron. Hefte 2. Rena:

    Hærens våpenskole.

    Hæren (2017). Håndbok for plan- og beslutningsprosess - tropp. Hefte 3. Rena: Hærens

    våpenskole.

    Hæren (2021). Stabshåndbok for Hæren: Plan- og beslutningsprosessen. Rena: Hærens

    våpenskole.

    Hæren (2016). OPFOR-hefte 1 BRIGADETAKTIKK (UO). Rena: Hærens våpenskole.

    Hæren (2016). OPFOR-hefte 2 Order of Battle (UO). Rena: Hærens våpenskole.

    Hæren (2016). OPFOR-hefte 3 Håndbok Materiellbeskrivelse (U). Rena: Hærens våpenskole.

    Hæren (2016). OPFOR-hefte 4 Infanterivåpen (U). Rena: Hærens våpenskole.

     

    Plan- og beslutningsprosess, støttelitteratur:

    Hæren (2012). Stromtroppen i felt. Rena: Hærens våpenskole.

    Hæren (2012). Stridsvogntroppen i felt [gradering: hemmelig]. Rena: Hærens våpenskole.

     

    Stabsstudien:

    Forsvarets stabsskole (2010). Stabsstudien. I Håndbok i stabstjeneste for Forsvaret (s. 109-143).

    Oslo: Forsvarets stabsskole.

  4. Vurderingsform: Hjemmeeksamen.

    Skriftlig hjemmeeksamen i plan og beslutningsprosess. Oppgaven deles ut i starten av emnet, ca. 5 uker før innleveringsfristen. Innleveringsdato gis ved emnets oppstart.

    Gruppering: Individuell

    Varighet: 5 uker

    Karakterskala: A-F

    Andel: 66 %

     

    Presentasjon, individuell. Muntlig presentasjon av "min lederfilosofi"

    Gruppering: individuell

    Varighet: 10 minutter

    Karakterskala: Bestått / ikke bestått

     

    Vurderingsform: Hjemmeeksamen

    Stabsstudien. Det leveres en felles besvarelse for arbeidsgruppen som en inngår i ved stabsstudien og det gis en felles karakter for gruppen. Oppgaven deles ut i starten av emnet, ca. 2 måneder før

    innleveringsfristen. Innleveringsdato gis ved emnets oppstart.

    Gruppering: Gruppe

    Varighet: 8 uker

    Karakterskala: A-F

    Andel: 34 %

     

    Praksis - Offisersvurdering «Øvelse sjøkriger»

    Gruppering: individuell

    Varighet: 1 uke

    Karakterskala: Bestått / ikke bestått

  5. Militær problemløsning i rammen av krigsstabstjeneste (plan- og beslutningsprosess) og fredsstabstjeneste (stabsstudien) setter kadetten i stand til å treffe beslutninger som leder og stabsoffiser.

    Stabsstudien gir en innføring i bruk av forsvarets maler og hvordan problemstillinger kan diskuteres og fremstilles for beslutninger.

    Operativ planlegging representerer lederskap i praksis og Øvelse ildstøtte gir en grunnleggende forståelse for bruk av ildstøttevåpen i troppsrammen. Gjennom emnets avsluttende simulatorøvelse får kadettene praktisere operativ planlegging, og samtidig får de et første innblikk i sammenhengen mellom operativ planlegging og praktisk lederskap på taktisk nivå.

    Teoretiske deler av emnet anvender tilpassede pedagogiske undervisningsopplegg, herunder blant annet egenstudier, kollokviegrupper, ordinære og digitale forelesninger, samt seminarundervisning. Emnet har tydelige praksiskomponenter for å gi kadettene erfaringer med hvordan operativ planlegging fungerer i praksis. De ulike teoretiske elementene vil derigjennom møtes i et sentralt aspekt ved profesjonens praksis, nemlig operativ planlegging som grunnlag for operativt lederskap.

    Ved bruk av forskjellige lærings- og refleksjonsmetoder i forkant, underveis og i etterkant av større og mindre praksisarenaer forsterkes læring og utvikling. Dette med søkelys på individuell og kollektiv evne til å ta beslutninger, samt å skape oppslutning og samhandling for disse beslutninger.

    Utvikling av ens egen lederskapsfilosofi innebærer at kadetter samler sammen alle tilbakemeldinger, læring av hvordan en er som person, hva en tror på som leder og reflekterer over dette. Ens lederskapsfilosofi sammenstilles og presenteres.

    Evaluering

    Emner ved FHS evalueres regelmessig som en del av høgskolens kvalitetssystem. Studentevaluering er en del av dette arbeidet og kadettene vil bli bedt om å delta i evaluering av emnet i etterkant av gjennomført undervisning og vurdering.