Norsk English

Emneside for MILM3201 Utdanning i avdeling

Hva lærer du

Hensikten med emnet Utdanning i avdeling er at kadettene skal få praktisk erfaring og innsikt i både utdanningsledelse og den daglige driften innenfor deres respektive våpengren eller troppeart.

Emnet inkluderer noe teoretisk undervisning ved Krigsskolen, som har til hensikt å understøtte læringsutbyttet fra de ulike praksisperiodene ved avdelinger og kurssteder. Her legges det hovedsakelig vekt på rollen som troppssjef, med et særlig fokus på oppgavene knyttet til utdanningsledelse og daglig drift av troppen.

For kadetter i enkelte våpen-/troppearter, som manøvervåpen, tilbys det i tillegg egne funksjonsrettede kurs.

  1. Kunnskap

    Etter fullført emnet har kadetten:

    • Bred kunnskap om utdanning og trening av en hæravdeling.

    Ferdigheter

    Etter fullført emnet kan kadetten:

    • Anvende egen erfaring til å oppdatere kunnskap.
    • Anvende faglig kunnskap for å planlegge utdanning og trening av en hæravdeling.
    • Anvende teoretisk kunnskap i egen praksis.
    • Identifisere kravene de respektive våpen og troppearter stiller til en troppssjef.
    • Anvende eget våpen eller troppearts kapasiteter i samvirkesystemet.

    Generell kompetanse

    Etter fullført emne:

    • Har kadetten innsikt i offisersrollen i daglig tjeneste, utdanning og trening.
    • Kjenner kadetten til retningslinjer for forsvarlig forvaltning innen personell, materiell og økonomi.
    • Kan kadetten reflektere over relevante problemstillinger for troppssjefer innen ledelse, støtte og administrasjon.
  2. Kjernen i dette emnet er praksisperiodene og emnet har varierende læringsaktiviteter og undervisningsformer. Når kadettene er på "on the job" training vil de erfare hvordan avdelingen driftes daglig innen utdanning, forvaltning og øving. På denne måten vil de få et bevisst fokus på forsvarlig forvaltning av personell, materiell og økonomi. Kadettene vil også i løpet av emnet bli gitt et teorigrunnlag innen ledelse, virksomhetsstyring/forvaltning og pedagogikk på Linderud, og ved praksisavdelingen vil kadettene få definerte arbeidsoppgaver som de får tid til å arbeide med. 

    Offisersutviklingen en sentral del av Utdanning i avdeling. Emnet søker å gi kadettene et realistisk bilde av hva som forventes av offiseren, og skal forberede kadettene til å kunne fungere i avdeling fra første dag etter uteksaminering. Ved bruk av forskjellige lærings- og refleksjonsmetoder i forkant, underveis og i etterkant av praksis forsterkes individuell og kollektiv læring og utvikling. Dette med fokus på individuell og kollektiv evne til å ta beslutninger (fagkompetanse) og evne til å skape oppslutning og samhandling (relasjonskompetanse). 

  3. Vurderinger

    Hjemmeeksamen: I slutten av emnet vil kadettene bli gitt en 48 timers hjemmeeksamen. 

    Karakterskala: Bestått / ikke bestått.

     

    Vurderingsform: Praksis, individuell. 

    Gjelder Troppssjef fagkurs del 1 ELLER Plattformkurs.  

    Karakterskala: Bestått / ikke bestått.

    Ved ikke bestått må praksis kontinueres neste år.

     

    Vurderingsform: Praksis, individuell. 

    Gjelder Troppssjef fagkurs del 2.  

    Karakterskala: Bestått / ikke bestått.

    Ved ikke bestått må praksis kontinueres neste år.

  4. Praksisperioder

    Kjernen i emnet er praksisperiodene, hvor kadettene skal erfare hvordan avdelinger eller tilsvarende driftes til daglig innen forvaltning, utdanning og trening. Praksisperiodene i emnet gjennomføres ved ulike avdelinger eller kurssteder. I utgangspunktet vil kadettene ha et opphold ved den avdeling eller hos den våpen-/troppeart kadetten skal tjenestegjøre i, hvor primærfokuset er på rollen som troppssjef og sekundært stabsmedarbeideren. Hensikten med dette er at kadettene skal få relevante opplevelser og erfaringer knyttet til ulike oppgaver innen troppedrift og forsvarlig forvaltning av personell.

    De fleste kadettene vil ta del i en praksis ved én eller flere avdelinger som driver grunnleggende utdanning av soldater - en virksomhet de aller fleste kadettene vil bli tett involvert i like etter at krigsskoleutdanningen er ferdig. Under disse praksisene vil kadettene få anledning til å planlegge, gjennomføre og evaluere utdanningen, samtidig som de ivaretar resterende arbeidsoppgaver knyttet til daglig troppedrift.

    I forbindelse med praksisoppholdene forventes det at kadettene fortløpende gjør seg refleksjoner om utvikling av egen lederidentitet og rollen som utdanningsleder. Kadettene vil også bli fulgt opp av avdelingenes praksisveiledere, og det vil fasiliteres for erfaringslæring og erfaringsutveksling underveis.

    Alternative arenaer

    Enkelte kadetter vil i perioden i stedet delta på plattformskurs, som er særegne for visse våpen-/troppearter. Disse kadettene vil benytte kurset som arena for å forstå hvordan utdanning knyttet til sin våpen-/troppeart kan planlegges og gjennomføres. Som kursdeltagere vil de også settes i direkte forbindelse med vedlikeholds- og driftsrutiner - samt kulturen knyttet til dette - som er relevante for sin tjeneste etter endt utdanning. Kursansvarlige legger til rette for kadettens læring knyttet til utdanningsledelse og forvaltning, ved å gjøre rede for hvordan kurs og leksjoner er designet og gjennomføres for å ivareta disse dimensjonene.

    Lederutvikling og eksamen

    Emnet søker å gi kadettene et realistisk bilde av hva som forventes av dem i rollen som offiser, og vil med dette være et viktig bidrag til at kadettene kan fungere i avdeling fra første dag etter uteksaminering. Med utgangspunkt i emnets mange praksisarenaer blir kadettenes egen lederutvikling en naturlig del av emnet. Samhandling med periodevis tilførte under-, side- og overordnede gir kadettene en unik mulighet til å jobbe med eget veiledningsgrunnlag og utvikle seg som leder. Gjennom emnet vil det bli forsøkt å tilrettelegge for dette gjennom å sette av tid til refleksjon før, under og etter de ulike praksisarenaene.

    Eksamensoppgaven retter seg mot å stimulere til en praktisk forståelse av hvordan utdanningsledelse og forvaltning bør gjennomføres på en forsvarlig og effektiv måte av offiserer på tropps- og kompaninivå i Hæren.

    Evaluering

    Emner ved FHS evalueres regelmessig som en del av høgskolens kvalitetssystem. Studentevaluering er en del av dette arbeidet og kadettene vil bli bedt om å delta i evaluering av emnet i etterkant av gjennomført undervisning og vurdering.